10.000+ druhů skladem
balení rostlin
Čistec, křen, topinambury, reveň. Vytrvalá zelenina je in v zahradě i na stole
Všechny články
Na jaře zasadit, v létě nebo na podzim sklidit. Tak pěstujeme většinu oblíbených druhů zeleniny. Co ale zkusit něco nového a vysadit zeleninu, která bude dávat úrodu několik let nebo i desetiletí? Máme čtyři tipy na vytrvalé druhy zeleniny. Tip pátý v našich podmínkách vytrvalý není, tematicky se ale hodí – a ručíme za to, že jeho plody (plody jakonu) si zamilujete.
Křen selský. Pikantní a zdravá pochutina
Chuť čerstvě nastrouhaného křenu je nezaměnitelná – někdy si stačí jen přivonět a vyhrknou nám slzy do očí. V české kuchyni patří k oblíbeným pochutinám, podává se k vařeným a pečeným masům, je součástí zeleninových salátů a pikantních pokrmů. Vypěstovat si jej můžete i vy.
Jak na to? Základem je hluboká půda bohatá na humus, do které se vysazují kořenové řízky. Délka kořenového řízku je 10 cm, průměr okolo 2 cm. Vysazují se na podzim vodorovně, do jamek nebo brázd přibližně 30 cm hlubokých. První sklizeň může proběhnout již v následujícím roce, křen je vytrvalý, na místě vydrží mnoho let, někdy má tendenci šířit se po celé zahradě a stát se poměrně obtížným plevelem.
Topinambury. Nahoře slunečnice, dole „brambory“
(foto: kvetoucí topinambur působí velmi okrasně a potěší i užitečný hmyz)
Patří do stejného rodu jako slunečnice, nepěstují se ale pro semena, nýbrž pro hlízy, které mohou v jídelníčku nahradit brambory a obsahují inulin, prospěšný především diabetikům. Pěstování je velmi snadné – topinambury se uchytí takřka všude, nevadí jim chudá půda, ani mráz, nová rostlina je schopna vyrůst i z malého kousku hlízy, dají se (na rozdíl od brambor) sázet kdykoli.
(foto: zapečené hlízy topinambur se sýrem a bylinkami)
Topinambury jsou vytrvalé a podobně jako křen mají tendenci šířit se nekontrolovaně po zahradě – je proto vhodné hlízy v zemi ohradit. Topinambury se sklízí na podzim a v zimě, pokud není zmrzlá půda. Z jedné rostliny sklidíte až 1,5 kg hlíz.
Čistec. Ochutnejte hlízky s chutí artyčoku
Mrazuvzdorný čistec je vytrvalý a dorůstající cca 50 cm. Jako zelenina se pěstuje pro hlízy, které se nejčastěji vaří a pečou a chutí připomínají květák či artyčok. Dají se ale i grilovat nebo jíst syrové. Právě hlízkami se čistec také množí – vysazujeme je v dubnu do rýh, asi 40 cm od sebe do hloubky přibližně 10 cm.
(foto: sklizené jedlé hlízky čistce hlíznatého)
Čistec snese i částečné zastíněný prostor, je možné pěstovat jej tak například pod stromy. Opět, stejně jako u křenu a topinamburů platí, že čistec je nutné v zahradě trochu hlídat, i on má tendenci se nekontrolovaně šířit. Hlízky se sklízejí na podzim od října do listopadu poté, co rostlinám odumřou listy, pokud nesklidíte všechny, na jaře z nich vyraší nové rostliny.
Rebarbora. Zelenina, kterou jsme si oblíbili jako ovoce
Na zahradě je rebarbora nepřehlédnutelná – hned brzy zjara vytvoří košatou rostlinu zabírající plochu přibližně jednoho metru čtverečního s výraznými listy a silnými červenými řapíky. Na jednom stanovišti přitom vydrží až deset let.
(foto: rebarbora v záhonu - mohutné listy působí velmi dekorativně)
Rebarbora je plná vápníku, draslíku, vitamínů B a kyseliny listové. Řapíky sklízíme do sv. Jana (24. června), později už v nich příliš narůstá množství kyseliny šťavelové, která má nepříznivé účinky na zdraví. Sklízí se zásadně vylamováním, řapíky se nesmí střihat ani řezat). Rebarbora z jarní sklizně je jemná a chutná jako v tradičním koláči s drobenkou, tak v džemu nebo osvěžující domácí limonádě, vyzkoušejte ji také jako náplň do ovocných knedlíků. Svoje uplatnění má rebarbora také ve slané kuchyni, především pak v omáčkách.
(foto: sklizené řapíky rebarbory skvělé na koláče, šťávy a sirupy i kompoty)
Jakon. Ochutnejte „brambory“ s chutí melounu
V Česku se poprvé objevil v roce 1993, ve své domovině (jižní Amerika) jeho sladké a křehké hlízy sloužily jako potrava už Inkům. V našich podmínkách jakon jako jediná z doporučených rostlin nepřezimuje, přesto ji do výběru zařazujeme – pěstuje se podobně jako topinambury a čistec, podobné využití má i v kuchyni.
(foto: sklizené jedlé hlízy jakonu - připravují se podobně jako brambory)
Jakon se pěstuje z tzv. vegetačních hlíz, které se vysazují po „zmrzlých“, dorůstá výšky až 3 metrů, hlízy se sklízí v době květu (vykvétá na konci vegetačního období). Jakon je velmi úrodný, z jedné rostliny sklidíte až 10 hlíz o hmotnosti cca 0,5 kg. Jejich chuť je příjemně sladká a uplatní se v ovocných i zeleninových salátech, lze je i zavařovat.

Čistec hlíznatý 'Conito'
Stachys sieboldii 'Conito'

Reveň rebarbora 'Holsteiner Blut'
Rheum rhabarbarum 'Holsteiner Blut'

Reveň rebarbora 'Red Champagne'
Rheum rhabarbarum 'Red Champagne'

Reveň rebarbora 'Timperley Early'
Rheum rhabarbarum 'Timperley Early'

Slunečnice topinambur 'Papas'
Helianthus tuberosus 'Papas'

Slunečnice topinambur 'Papas Patio'
Helianthus tuberosus 'Papas Patio'