210x210
Doručíme v pořádku nebo zdarma vyměníme
99,8% rostlin doručíme zdravé a v pořádku, protože každá zásilka projde přísnou kontrolou kvality rostliny i balení. Pokud by se přeci jen něco pokazilo, kontaktujte nás, pošlete nám fotografii problému a my vám rostlinu obratem vyměníme.
benefit_4
Nejširší výběr v ČR
10.000+ druhů skladem
Máme skutečně tu nejširší nabídku rostlin na českém internetu. Od nejkupovanějších klasik až po raritní kousky, které na zahradách málokdy potkáte.
benefit_1
Doprava zdarma při nákupu nad 2000 Kč
Za střední a velké nákupy na Flosu dostanete dopravu zdarma kdekoli po České republice. Jedinou výjimkou jsou velké vzrostlé stromy, které jsou složité na přepravu a není u nich doprava zdarma možná.
60x60
Pěstujeme přirozeným způsobem
To znamená především na venkovních plochách, bez rychlení ve sklenících a zbytečné chemie. Rostliny připravujeme tak, aby dokázaly dlouhodobě žít především venku na zahradách, ne jen na pohodlných regálech zahradních center.
ico_care
Ekologické a šetrné
balení rostlin
Životní prostředí je pro nás důležité. Používáme proto blistry ze 100% recyklovaného a recyklovatelného materiálu.

Čistec, křen, topinambury, reveň. Vytrvalá zelenina je in v zahradě i na stole

Všechny články
křen

Na jaře zasadit, v létě nebo na podzim sklidit. Tak pěstujeme většinu oblíbených druhů zeleniny. Co ale zkusit něco nového a vysadit zeleninu, která bude dávat úrodu několik let nebo i desetiletí? Máme čtyři tipy na vytrvalé druhy zeleniny. Tip pátý v našich podmínkách vytrvalý není, tematicky se ale hodí – a ručíme za to, že jeho plody (plody jakonu) si zamilujete.

Křen selský. Pikantní a zdravá pochutina

Chuť čerstvě nastrouhaného křenu je nezaměnitelná – někdy si stačí jen přivonět a vyhrknou nám slzy do očí. V české kuchyni patří k oblíbeným pochutinám, podává se k vařeným a pečeným masům, je součástí zeleninových salátů a pikantních pokrmů. Vypěstovat si jej můžete i vy.

Jak na to? Základem je hluboká půda bohatá na humus, do které se vysazují kořenové řízky. Délka kořenového řízku je 10 cm, průměr okolo 2 cm. Vysazují se na podzim vodorovně, do jamek nebo brázd přibližně 30 cm hlubokých. První sklizeň může proběhnout již v následujícím roce, křen je vytrvalý, na místě vydrží mnoho let, někdy má tendenci šířit se po celé zahradě a stát se poměrně obtížným plevelem.

Topinambury. Nahoře slunečnice, dole „brambory“

(foto: kvetoucí topinambur působí velmi okrasně a potěší i užitečný hmyz)

Patří do stejného rodu jako slunečnice, nepěstují se ale pro semena, nýbrž pro hlízy, které mohou v jídelníčku nahradit brambory a obsahují inulin, prospěšný především diabetikům. Pěstování je velmi snadné – topinambury se uchytí takřka všude, nevadí jim chudá půda, ani mráz, nová rostlina je schopna vyrůst i z malého kousku hlízy, dají se (na rozdíl od brambor) sázet kdykoli.

(foto: zapečené hlízy topinambur se sýrem a bylinkami)

Topinambury jsou vytrvalé a podobně jako křen mají tendenci šířit se nekontrolovaně po zahradě – je proto vhodné hlízy v zemi ohradit. Topinambury se sklízí na podzim a v zimě, pokud není zmrzlá půda. Z jedné rostliny sklidíte až 1,5 kg hlíz.

Čistec. Ochutnejte hlízky s chutí artyčoku

Mrazuvzdorný čistec je vytrvalý a dorůstající cca 50 cm. Jako zelenina se pěstuje pro hlízy, které se nejčastěji vaří a pečou a chutí připomínají květák či artyčok. Dají se ale i grilovat nebo jíst syrové. Právě hlízkami se čistec také množí – vysazujeme je v dubnu do rýh, asi 40 cm od sebe do hloubky přibližně 10 cm.

(foto: sklizené jedlé hlízky čistce hlíznatého)

Čistec snese i částečné zastíněný prostor, je možné pěstovat jej tak například pod stromy. Opět, stejně jako u křenu a topinamburů platí, že čistec je nutné v zahradě trochu hlídat, i on má tendenci se nekontrolovaně šířit. Hlízky se sklízejí na podzim od října do listopadu poté, co rostlinám odumřou listy, pokud nesklidíte všechny, na jaře z nich vyraší nové rostliny.

Rebarbora. Zelenina, kterou jsme si oblíbili jako ovoce

Na zahradě je rebarbora nepřehlédnutelná – hned brzy zjara vytvoří košatou rostlinu zabírající plochu přibližně jednoho metru čtverečního s výraznými listy a silnými červenými řapíky. Na jednom stanovišti přitom vydrží až deset let.

(foto: rebarbora v záhonu - mohutné listy působí velmi dekorativně)

Rebarbora je plná vápníku, draslíku, vitamínů B a kyseliny listové. Řapíky sklízíme do sv. Jana (24. června), později už v nich příliš narůstá množství kyseliny šťavelové, která má nepříznivé účinky na zdraví. Sklízí se zásadně vylamováním, řapíky se nesmí střihat ani řezat). Rebarbora z jarní sklizně je jemná a chutná jako v tradičním koláči s drobenkou, tak v džemu nebo osvěžující domácí limonádě, vyzkoušejte ji také jako náplň do ovocných knedlíků. Svoje uplatnění má rebarbora také ve slané kuchyni, především pak v omáčkách.

(foto: sklizené řapíky rebarbory skvělé na koláče, šťávy a sirupy i kompoty)

Jakon. Ochutnejte „brambory“ s chutí melounu

V Česku se poprvé objevil v roce 1993, ve své domovině (jižní Amerika) jeho sladké a křehké hlízy sloužily jako potrava už Inkům. V našich podmínkách jakon jako jediná z doporučených rostlin nepřezimuje, přesto ji do výběru zařazujeme – pěstuje se podobně jako topinambury a čistec, podobné využití má i v kuchyni.

(foto: sklizené jedlé hlízy jakonu - připravují se podobně jako brambory)

Jakon se pěstuje z tzv. vegetačních hlíz, které se vysazují po „zmrzlých“, dorůstá výšky až 3 metrů, hlízy se sklízí v době květu (vykvétá na konci vegetačního období). Jakon je velmi úrodný, z jedné rostliny sklidíte až 10 hlíz o hmotnosti cca 0,5 kg. Jejich chuť je příjemně sladká a uplatní se v ovocných i zeleninových salátech, lze je i zavařovat.

sleva 5 % od 3 ks
Reveň rebarbora 'Goliath' - Rheum rhabarbarum 'Goliath'

Reveň rebarbora 'Goliath'

Rheum rhabarbarum 'Goliath'

Více jak 50 kusů skladem
299 
Do košíku
sleva 5 % od 3 ks
Reveň rebarbora 'Holsteiner Blut' - Rheum rhabarbarum 'Holsteiner Blut'

Reveň rebarbora 'Holsteiner Blut'

Rheum rhabarbarum 'Holsteiner Blut'

Více jak 20 kusů skladem
299 
Do košíku
sleva 5 % od 3 ks
Reveň rebarbora 'Red Champagne' - Rheum rhabarbarum 'Red Champagne'

Reveň rebarbora 'Red Champagne'

Rheum rhabarbarum 'Red Champagne'

Více jak 50 kusů skladem
299 
Do košíku
sleva 5 % od 3 ks
Reveň rebarbora 'Timperley Early' - Rheum rhabarborum 'Timperley Early'

Reveň rebarbora 'Timperley Early'

Rheum rhabarborum 'Timperley Early'

Více jak 20 kusů skladem
299 
Do košíku
sleva 5 % od 3 ks
Reveň rebarbora 'Victoria' - Rheum rhabarbarum 'Victoria'

Reveň rebarbora 'Victoria'

Rheum rhabarbarum 'Victoria'

Více jak 50 kusů skladem
199 
Do košíku
Sdílet: