Jak to vypadá v zákulisí zahradnictví v zimě
Venku kraluje zima a mráz, uvnitř skleníku to žije! Zatímco zahrada odpočívá, tady se připravují rostliny na novou sezónu, rozkvétají první květy a zeleň vzbuzuje uvolněnou atmosféru. Podívejte se do…
Milí zákazníci, směle prohlížejte, vybírejte a nakupujte ať se máte na co těšit. Všechny objednávky budeme expedovat od jarní sezony 2025. O termínu odeslání Vás samozřejmě budeme informovat e-mailem.
Špenát, latinsky Tetragonia, je známý svou bohatou výživovou hodnotou a univerzálností v kuchyni, proto je také jednou z nejoblíbenějších listových zelenin. Ať už preferujete čerstvý špenát nebo praktický mražený špenát, oba typy jsou skvělým zdrojem vitamínů a minerálů.
Mražený špenát je ideální volbou pro rychlé a zdravé vaření, protože si uchovává většinu svých výživných látek a je vždy po ruce. Je perfektní přísadou do polévek, omáček, těstovin nebo jako náplň do různých pokrmů.
Špenát je rychle rostoucí zelenina, kterou můžete pěstovat téměř po celý rok. Zde je několik tipů pro jeho úspěšné pěstování:
Špenátová polévka
Ingredience:
500 g čerstvého nebo mraženého špenátu
1 cibule
2 stroužky česneku
1 brambora
1 l zeleninového vývaru
100 ml smetany ke šlehání
2 lžíce olivového oleje
Sůl a pepř podle chuti
Postup:
Na olivovém oleji osmahněte nakrájenou cibuli a česnek.
Přidejte na kostičky nakrájenou bramboru a zalijte vývarem.
Vařte do změknutí brambor, přidejte špenát a vařte ještě 5 minut.
Polévku rozmixujte, dochuťte solí, pepřem a vmíchejte smetanu.
Špenátové palačinky
Ingredience:
100 g špenátu (čerstvého nebo mraženého)
150 g hladké mouky
2 vejce
300 ml mléka
Sůl
Máslo na smažení
Postup:
Rozmixujte špenát s mlékem.
Smíchejte mouku se špenátovým mlékem, vejci a špetkou soli.
Nechte těsto chvíli odpočinout.
Smažte tenké palačinky na pánvi s rozpuštěným máslem.
Špenátové Lasagne
Ingredience:
500 g mraženého špenátu (použít můžete i čerstvý, spařený horkou vodou)
250 g ricotty
200 g tvrdého sýra (parmazán nebo mozzarella)
250 g lasagnových plátků
1 l bešamelové omáčky
Sůl, pepř, muškátový oříšek
Postup:
Předvařte špenát a smíchejte ho s ricottou, solí, pepřem a muškátovým oříškem.
Do pekáče střídavě vrstvěte lasagnové plátky, špenátovou směs a bešamelovou omáčku.
Posypte sýrem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 30-35 minut.
Zařaďte špenát do svého jídelníčku a vyzkoušejte jeho všestrannost v kuchyni!
Rostliny balíme s maximální péčí, aby k Vám dorazily bez úhony. 99,8 % rostlin doručíme v pořádku. Poskytujeme garanci výměny zdarma, pokud dorazí rostlina poškozená.
Venku kraluje zima a mráz, uvnitř skleníku to žije! Zatímco zahrada odpočívá, tady se připravují rostliny na novou sezónu, rozkvétají první květy a zeleň vzbuzuje uvolněnou atmosféru. Podívejte se do…
Keře s barevnými bobulemi vnášejí do šedivé zimní krajiny život. Plody krásně kontrastují se sněhem nebo okolní šedí, také poskytují potravu ptákům. Od zářivě červených bobulí cesmíny přes fialové…