210x210
Doručíme v pořádku nebo zdarma vyměníme
99,8% rostlin doručíme zdravé a v pořádku, protože každá zásilka projde přísnou kontrolou kvality rostliny i balení. Pokud by se přeci jen něco pokazilo, kontaktujte nás, pošlete nám fotografii problému a my vám rostlinu obratem vyměníme.
benefit_4
Nejširší výběr v ČR
10.000+ druhů skladem
Máme skutečně tu nejširší nabídku rostlin na českém internetu. Od nejkupovanějších klasik až po raritní kousky, které na zahradách málokdy potkáte.
benefit_1
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
Balíček vám zdarma dodáme od 2500 Kč. Platí pro balíčky posílané kurýrní službou (Česká Pošta, DPD, PPL). Nevztahuje se na paletové zásilky, individuální dopravu, ani zahradnictví flos kurýra.
60x60
Pěstujeme přirozeným způsobem
To znamená především na venkovních plochách, bez rychlení ve sklenících a zbytečné chemie. Rostliny připravujeme tak, aby dokázaly dlouhodobě žít především venku na zahradách, ne jen na pohodlných regálech zahradních center.
ico_care
Ekologické a šetrné
balení rostlin
Životní prostředí je pro nás důležité. Používáme proto blistry ze 100% recyklovaného a recyklovatelného materiálu.
Magnolie

Výsadba balkonovek, péče o trávník, nekončící boj s plevely, ochrana mladých sazenic zeleniny před slimáky a ptáky, kteří někdy rádi oždibují mladé lístky hrachu či salátu, kypření půdy, zalévání – květen je měsícem, kdy je v zahradě co dělat takřka stále.

Květen je měsícem balkonovek. Víte, jak je kombinovat?

Přemýšlíte, že letos zkusíte místo klasických jednodruhových výsadeb kombinaci více druhů? Nebojte se změny – vhodnou kombinací docílíte větší pestrosti, výsledná kompozice se bude v průběhu sezóny postupně měnit, tak, jak budou nakvétat zvolené druhy.

TIP: Při výsadbě do truhlíků zvolte do přední řady převislé druhy, do druhé řady naopak druhy vyšší. Pro větší efekt přidejte mezi kvetoucí balkonovky i rostliny okrasné listem.

Příklad kombinace pro slunné až mírně zastíněné stanoviště, truhlík o délce 40 - 50 cm:

  • 2x Vrbina penízková 'Goldilocks' - do popředí po krajích, je převislá
  • 1× Pryšec myrtovitý - orientace popředí střed, je nižší
  • 2× Begónie 'I'conia Portofino Orange' - dominanta

Při osazování postupujeme zleva truhlíku. Umístíme nejdříve vrbinu, pak begónii, následně pryšec, opět begónii a na kraj vrbinu

Co v květnu sázíme v okrasné a užitkové zahradě?

  • Na dobu, kdy už nehrozí přízemní mrazíky (obvykle po „zmrzlých“), se těší většina zapálených zahradnic a zahradníků – konečně mohou ven letničky, náročnější druhy zeleniny (rajčata, papriky apod.) a další méně otužilé rostliny. Ve druhé polovině května můžete také bez obav vysadit hlízy jiřin, dosen (kany) a mečíků (gladiol).
  • Maximálně do půlky měsíce vysaďte kontejnerované sazenice jahodníku. Pokud je suchý květen, dbejte na pravidelnou a dostatečnou zálivku.
    TIP: Jahody (a nejen ty květnové) doporučujeme pěstovat ve smíšené kultuře s česnekem (i okrasným) nebo pažitkou – jejich působení omezuje napadání kořenů jahodníků hnilobami a plísněmi.
  • V květnu je také stále čas na výsadbu drobného ovoce. Naším tipem je popínavá aktinidie význačná (její plody jsou známé jako „mini kiwi“), vhodná doba je i pro výsadbu bílého rybízu, který je na zahrádkách trochu opomíjen, byť kvalitou i kvantitou plodů se červených a černým odrůdám vyrovnává.
  • Pokud není sucho, je vhodné v květnu pokračovat ve výsadbě dřevin a růží. Zasaďte také trvalky a pnoucí rostliny, například plaménky, hortenzii řapíkatou, akébii nebo opletku.

Práce na zahradě? Květen je na zahradě „nikdy nekončící směna“

  • Plejte pravidelně nejen záhony v užitkové zahradě, věnujte dostatek času pletí okolo keřů (i živých plotů), růží a trvalkových a letničkových záhonů. V zapleveleném prostředí se nedaří žádné kulturní rostlině, vaši péči ocení i dospělé okrasné keře.
  • Pravidelně kontrolujte výskyt škůdců, snažte se podchytit jejich množení hned v počátku. Ideálně pomocí ekologicky šetrných prostředků bez chemie.
  • Co nejčastěji rovzdušňujte půdu kolem rostlin, kypření a okopávání nejenže zamezuje růstu plevelů, nakypřená půda lépe přijímá vodu (netvoří se na ní nepropustná krusta, po které zálivka steče).
  • Mulčujte - záhony, keře i nově vysazené stromky, hlavně ty ovocné - posekanou trávou, listím, kompostem či borovou kůrou – snížíte odpar vody, zamezíte růstu plevelů a rozkládající se mulč obohatí půdu o potřebné živiny. Je-li květen deštivý a vlhký, buďte s mulčováním opatrnější. Ve vlhkém mulči rádi přebývají slimáci.
  • Pokud dostatečně neprší, dbejte na pravidelnou zálivku. Největší pozornost věnujte nově vysazeným rostlinám (především dřevinám), dostatek závlahy dopřejte n podzim vysazeným růžím.
    TIP: Zalévejte méně často, ale vydatně, aby se voda dostala ke kořenům. Snažte se nezalévat na listy, předejdete šíření plísní a hnilob.

Květnový řez a střih. Na co určitě nezapomenout

Odstraníme květenství po odkvětu u keřů, které kvetou počátkem jara. Týká se to například zákuly nebo pierisu. Zkrátíme dlouhé výhony a vystříháme slabé větve. V květnu, po odkvětu je vhodný čas pro řez zlatice. Zbavte ji nejstarších větví odříznutím asi 5 cm nad zemí, na rostlině ponechte 2-3 leté výhony, které přinesou nejvíce květů.

U pěnišníků vylamujte odkvetlé květy. Pro lepší větvení zastřihněte též nově vysazené živé ploty. Máme-li starší živý plot z ptačího zobu, je vhodný čas jej také zastřihnout.

Sdílet: