210x210
Doručíme v pořádku nebo zdarma vyměníme
99,8% rostlin doručíme zdravé a v pořádku, protože každá zásilka projde přísnou kontrolou kvality rostliny i balení. Pokud by se přeci jen něco pokazilo, kontaktujte nás, pošlete nám fotografii problému a my vám rostlinu obratem vyměníme.
benefit_4
Nejširší výběr v ČR
10.000+ druhů skladem
Máme skutečně tu nejširší nabídku rostlin na českém internetu. Od nejkupovanějších klasik až po raritní kousky, které na zahradách málokdy potkáte.
benefit_1
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
Balíček vám zdarma dodáme od 2500 Kč. Platí pro balíčky posílané kurýrní službou (Česká Pošta, DPD, PPL). Nevztahuje se na paletové zásilky, individuální dopravu, ani zahradnictví flos kurýra.
60x60
Pěstujeme přirozeným způsobem
To znamená především na venkovních plochách, bez rychlení ve sklenících a zbytečné chemie. Rostliny připravujeme tak, aby dokázaly dlouhodobě žít především venku na zahradách, ne jen na pohodlných regálech zahradních center.
ico_care
Ekologické a šetrné
balení rostlin
Životní prostředí je pro nás důležité. Používáme proto blistry ze 100% recyklovaného a recyklovatelného materiálu.

Jaký bude zahradnický rok 2024?

Všechny články
Firefly žena sbírá malá rajčata ve své zahrádce 87090

Nepředvídatelné změny počasí, dlouhé sucho v roce 2022, teplé a vlhké léto v roce 2023. Nestabilní podnebí mění pravidla hry. Proto bude rok 2024 ve znamení zdraví a odolnosti rostlin.

Každý rok RHS publikuje článek o trendech v zahradničení. Co nás letos čeká? Co je to RHS? 

RHS je britská Královská zahradnická společnost, byla založena v roce 1804 a je největší britskou zahradnickou charitativní organizací, jejímž cílem je podpora zahradničení a zahradnictví. Pro širokou veřejnost organizuje výstavy, umožňuje přístup do zahrad široké veřejnosti, poskytuje vzdělávací a komunitní programy.

  

Vypěstuj si sám


Zájem o pěstování vlastní zeleniny nadále poroste. Drobné pěstitele bude daleko více zajímat znalost péče o plodiny, než samotné výnosy.

Nejoblíbenější plodiny budou rajčata, okurky, cukety, chilli a fazole.

Zahrádkáři se budou místo intenzivního pěstování, používání hnojiv a vydatného zavlažování zaměřovat na udržitelné metody pěstování s menšími výnosy.

 

Fialová zelenina

Znáte nebo dokonce pěstujete přirozeně fialovou zeleninu? Díky zvýšené poptávce přibývá mnoho nových odrůd, které jsou odolnější a udrží si svou barvu i po vaření. Mezi oblíbené fialové plodiny patří mrkev, květák, brokolice, rajčata, hrášek, ředkvičky, francouzské fazole a saláty.

 

Jiné druhy ovoce

Horko a sucho jsou ideální pro druhy ovoce jako je vinná réva, fíky, meruňky, melouny, broskve a nektarinky. Takové počasí však neprospívá jabloním, hrušním nebo černému rybízu, které potřebují zimní chlad.

Nejpopulárnějšími druhy ovoce jsou a budou jablka, švestky, fíky, hrušky a maliny. Nadále poroste zájem o pěstování drobného ovoce na terasách, hlavně zakrslých odrůd malin a ostružin.

 

Divoká zahrada

Slábne touha po klasickém formálním uspořádání zahrad. Lidé chtějí mít zahradu připomínající přirozenou krajinu, která je zároveň nenáročná na údržbu.  

Velmi oblíbená jsou semena lučních rostlin, která mají jemné barvy, jako je například tromín zelný, tužebník jilmový a mákovník velšský.

Vysazují se také rostliny dříve považované za plevel, například kakost smrdutý nebo ploštičník. Kerblík lesní je žádanou rostlinou na okraje zahrad, pampelišky jsou vítané kvůli včelám.

 

Zahrada v souladu s přírodou

Odborníci zaznamenali v roce 2023 nárůst dotazů (o 28 %) na zahradničení v souladu s přírodou. Velmi častým dotazem například bylo, jak vysoko nechat narůst trávu, aby v ní vykvetly luční květy. 

Velký zájem byl o informace, jak podpořit v zahradě život ptáků a hmyzu díky vhodným rostlinám.

S životem na zahradě také souvisely dotazy na:

  • budování vodních prvků, 
  • stavění hmyzích hotelů,
  • nechávání hromádek klestí atp.

Projevuje se významná změna v uvažování nad spotřebou vody – jak na mulčování, sběr dešťové vody, pěstování ve vyvýšených záhonech. 


Velkým tématem je (ne)používání rašeliny. V roce 2024 by snad mohli, i zahradníci u nás, hledat udržitelnější alternativy. Proč nepoužíváme rašelinu si můžete přečíst zde.

 

Odolné sukulenty

Každoročně roste prodej rostlin odolných vůči suchu. V roce 2024 se v Británii očekává enormní zájem o sukulenty. U nás se sukulenty pěstují jako pokojové rostliny, mezi nejoblíbenější patří nenáročná tlustice (Crassula). 

 

Trendy v pěstování pokojových rostlin

Prim hrají pokojové rostliny v závěsných nádobách, protože milovníci pokojovek chtějí zaplnit každý kout svého domova a vytvořit džungli. Oblíbený je zelenec, šplhavnice nebo Sedum morganianum.

 

Voňavé citrusy 

Citrusy připomínají dovolenou u moře a proto není divu, že roste zájem o jejich pěstování. U nás bohužel nepřezimují, ale hodí se k pěstování v zimní zahradě, přičemž v teplých měsících ocení letnění. 

 

 

 

 

Fialová zelenina

Díky zvýšenému zájmu o přirozeně fialovou zeleninu a její účinky na zdraví vzniká mnoho nových odrůd, které jsou odolnější a udrží si svou barvu i po vaření.

Mezi oblíbené fialové plodiny patří fialová mrkev, květák, brokolice, rajčata, hrášek, ředkvičky, francouzské fazole a saláty.

 

 

Sdílet: