210x210
Doručíme v pořádku nebo zdarma vyměníme
99,8% rostlin doručíme zdravé a v pořádku, protože každá zásilka projde přísnou kontrolou kvality rostliny i balení. Pokud by se přeci jen něco pokazilo, kontaktujte nás, pošlete nám fotografii problému a my vám rostlinu obratem vyměníme.
benefit_4
Nejširší výběr v ČR
10.000+ druhů skladem
Máme skutečně tu nejširší nabídku rostlin na českém internetu. Od nejkupovanějších klasik až po raritní kousky, které na zahradách málokdy potkáte.
benefit_1
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
Balíček vám zdarma dodáme od 2500 Kč. Platí pro balíčky posílané kurýrní službou (Česká Pošta, DPD, PPL). Nevztahuje se na paletové zásilky, individuální dopravu, ani zahradnictví flos kurýra.
60x60
Pěstujeme přirozeným způsobem
To znamená především na venkovních plochách, bez rychlení ve sklenících a zbytečné chemie. Rostliny připravujeme tak, aby dokázaly dlouhodobě žít především venku na zahradách, ne jen na pohodlných regálech zahradních center.
ico_care
Ekologické a šetrné
balení rostlin
Životní prostředí je pro nás důležité. Používáme proto blistry ze 100% recyklovaného a recyklovatelného materiálu.
Nově zaplatíte pouze poloviční cenu za dopravu, když nakoupíte alespoň za 1500 Kč. Pokud nakoupíte za 2500 Kč, máte dopravu zcela zdarma. Platí pro běžné zásilky koncových zákazníků kurýrem či poštou. Neplatí pro Top Trans, individuální přepravu ani pro velkoobchodní zákazníky.

Drobné ovoce – výsadba a péče

Všechny články
Rybízy

Chystáte se vysadit do zahrady rybíz, maliníky, borůvky, kiwi nebo další drobné ovoce? Připravili jsme pro vás podrobný návod, jak to udělat co nejlépe. Drobné ovoce bude na zahradě minimálně několik roků, i drobná chyba se může vymstít.

Kdy je vhodná doba výsadby?

Kontejnerované keře vysazujte ideálně v březnu a dubnu, obecně platí, že do země mohou po celou vegetační sezonu od března do října. Vždy sázejte do nepromrzlé půdy.

Kam drobné ovoce zasadit?

Keříky drobného ovoce nejlépe prospívají na slunečném stanovišti, maliny a ostružiny snesou i úpal. Borůvky, brusinky a klikva uvítají lehký polostín, v polostínu dobře poroste i rybíz.

V jakém substrátu keře nejlépe prospívají?

Bohatou úrodu dávají v živné, na humus bohaté a propustné půdě. Při pěstování v nádobách použijte zahradnický substrát s kompostem, vyplatí se přidat i trochu těžší (jílovité) zeminy. Borůvky, brusinky, klikva a mnohé muchovníky k růstu potřebují kyselou půdu – dopřejte jim substrát pro borůvky nebo směs tohoto substrátu a rašeliny.

Jakou vzdálenost rostliny potřebují?

Vzdálenost keřů závisí od jejich velikosti v dospělosti. Keře rybízu a angreštu vysaďte na vzdálenost 0,75– 1,5 m × 3 m, stromkové odrůdy na 1 m x 3 m. Ostružiník potřebuje prostor 1-1,5 m × 3 m, maliník 0,8 × 2–3 m, úplné minimum je 0,4 × 0,6 m. Borůvkám dopřejte 1–1,5 × 2–3 m, nižší odrůdy se spokojí s 0,8  × 1,8 m, aronie vyžadují rozestup na 3 m.

Jaké nářadí budete při výsadbě potřebovat?

Rýč a sázecí lopatku, u stromkových keřů s kmínkem úvazky na uchycení k opoře a kůl. Pro kyselomilné na alkalické půdě si připravte silnou propustnou folii.

Než se pustíte do práce

Drobné ovoce vysazujete na konkrétní stanoviště na několik let, ne na jednu sezonu. Před výsadbou si vždy proto důkladně připravte záhon nebo dostatečně velké pěstební nádoby. Nezapomeňte na přihnojení půdy podle druhu ovoce.

Výsadba angreštu, rybízu, malin a ostružin prakticky

  • Kontejnery s keři namočte tak dlouho, až ze substrátu přestanou vycházet bublinky.
  • Udělejte hlubší jámu (cca 30 cm), na dno dejte kompost, přimíchejte zásobní hnojivo a překryjte je lehce zeminou.
  • Při výsadně stromkových keřů zatlučte dostatečně pevně opěrný kolík.
  • Umístěte keř do jámy a částečně ji zasypte. Důkladně přišlápněte půdu kolem kořenů a rostlinu zalijte.
  • Doplňte zbylou zeminu tak, aby rostlina byla hlouběji, než rostla v kontejneru. Maliny a ostružiny přibližně 5 cm, rybíz 7–12 cm hlouběji, angrešty 5–8 cm. Místo, kde se keře rybízu rozvětvují, tak bude cca 5 cm po zemí. Stromkové kultivary sázejte také o něco níže. I u nich bal a zeminu po zasazení dobře přišlápněte.
  • Kolem rostliny vytvořte mělkou prohlubeň ve tvaru mísy a dobře zalijte.
  • Vysoké keře naveďte k oporám a vyvažte, stromky upevněte ke kůlu.
  • Po celou první sezonu rostliny pravidelně zalévejte.

Výsadba borůvek, brusinek, klikvy a muchovníku  

  • Kontejnery s keři ponořte do nádoby s vodou na tak dlouho, až ze substrátu přestanou vycházet bublinky.
  • Pro borůvky udělejte jámu o hloubce 0,5 m a šířce 1–1,3 m. Na její dno dejte 10–15 cm vysokou vrstvu křemičitého písku. Pro klikvu a brusinky stačí jáma menší – 0,5–0,8 m široká a 30 cm hluboká.
  • Na místech s alkalickou půdou jámu vystelte propustnou silnou folií nebo jí alespoň obložte boky.
  • Na dno jámy dejte substrát pro borůvky, podle potřeby doplňte hnojivo pro borůvky, není-li již v substrátu. Hnojivo převrstvěte substrátem, aby se nedostalo přímo ke kořenům. Do jámy můžete přidat také proleželou borku smíchanou s rašelinou nebo zkompostovaný kůrový mulč.
  • Do výsadbové jámy umístěte rostlinu, bal částečně zasypejte kyselou zeminou nebo borůvkovým substrátem, důkladně přišlápněte a zalijte.
  • Doplňte zbylou zeminu tak, aby borůvka byla o 5–10 cm hlouběji než v kontejneru. Opět přišlápněte.
  • Kolem rostliny vytvořte mělkou prohlubeň („mísu“) a dobře zalijte.
  • Po celou první sezonu rostliny pravidelně zalévejte.

 Výsadba drobného ovoce do nádob a truhlíků

  • Rostlinu před výsadbou důkladně zalijte.
  • Připravte si samozavlažovací nádobu nebo nádobu s propustným dnem – v tomto případě přidejte drenáž z keramzitu 10–15 cm vysokou.
  • Naplňte nádobu vhodným substrátem s hnojivem. Na jednu rostlinu počítejte s 8 až 10 l zeminy.
  • Vyklopte rostlinu z květináče a pomocí lopatky ji vysaďte o přibližně 5 cm hlouběji než rostla v květináči.
  • Přitiskněte po obvodu bal k půdě a rostlinu důkladně zalijte. Podle potřeby doplňte substrát.

Potřebuje drobné ovoce nastýlku?

Nutná není, v porostech ale pomáhá udržovat vláhu a snižuje zaplevelení. Ke kyselomilným druhům použijte jako mulč kůru, snesou ji i maliny a ostružiny. Pro rybíz a angrešt je vhodnou nastýlkou sláma či proschlá posečená tráva, mulč nepřihrnujte těsně ke kmínku nebo keři.

Na co je drobné ovoce citlivé?

Při výběru přizpůsobte odrůdu nadmořské výšce stanoviště, drobné ovoce nevysazujte do stínu – v něm plodí jen málo, většinou vůbec ne. Větší rozmanitost odrůd zlepšuje opylování. Pro kyselomilné druhy na vápenitých půdách použijte dle potřeby okyselovače půdy, které se přidávají do zálivky. Zalévejte měkkou nebo dešťovou vodou.

Sdílet: