Tipy na stálezelené trvalky
Stálezelené trvalky jsou důležitým prvkem každé zahrady. Tyto rostliny nejenže ozdobí vaše záhony i během chladných zimních měsíců, ale také přinášejí strukturu a život do zahrady, když ostatní…
Milí zákazníci, směle prohlížejte, vybírejte a nakupujte ať se máte na co těšit. Všechny objednávky budeme expedovat od jarní sezony 2025. O termínu odeslání Vás samozřejmě budeme informovat e-mailem.
Metrové lodyhy artyčoků, latinsky Cynara scolymus, vzdáleně připomínají bodláky. Rozhodně vás ale nepopíchají, naopak vám při konzumaci prospívají. Jejich pěstování není náročné.
Artyčok, elegantní zelenina plná chuti, je oblíbený zejména v středomořské kuchyni. Jeho jemná chuť a všestranné využití v kuchyni z něj činí skutečnou delikatesu.
Pěstování artyčoků je jednodušší, než by se mohlo zdát.
Mezi nejoblíbenější úpravy artyčoku patří vařený artyčok s česnekovým máslem, artyčokové srdíčka na grilu nebo artyčoková polévka. Artyčoky můžete přidávat do salátů, těstovin nebo pizzy. Artyčoky si můžete zavařit. Nejlepší způsob, jak si vychutnat jejich jedinečnou chuť, je jednoduchá příprava, která zachová přirozenou chuť této zeleniny. Inspirujte se recepty níže.
Zařaďte artyčok do svého jídelníčku a objevte jeho kulinářský potenciál! Vyzkoušejte pěstování artyčoků ve své zahradě a užijte si domácí čerstvou zeleninu plnou vitamínů a minerálů.
Čištění artyčoku může být na první pohled složitější, ale s několika jednoduchými kroky to zvládnete snadno:
Takto očištěné artyčoky můžete dále vařit, grilovat nebo přidávat do salátů a dalších jídel.
Recept na Rizoto s artyčokem
Ingredience:
300 g rýže Arborio
2 čerstvé artyčoky (nebo konzervovaná artyčoková srdíčka)
1 cibule
2 stroužky česneku
1 l zeleninového vývaru
100 ml bílého vína
50 g másla
50 g parmazánu
2 lžíce olivového oleje
Sůl a pepř podle chuti
Čerstvá petržel na ozdobu
Postup:
Pokud používáte čerstvé artyčoky, očistěte je a nakrájejte na menší kousky. Konzervované artyčoky stačí opláchnout a nechat okapat.
Na pánvi zahřejte olivový olej, přidejte nakrájenou cibuli a česnek a osmahněte do sklovita.
Přidejte nakrájené artyčoky a chvíli restujte.
Přisypte rýži a míchejte, dokud nezíská sklovitý vzhled.
Zalijte bílým vínem a nechte odpařit alkohol.
Postupně přilévejte zeleninový vývar, vždy když se tekutina vstřebá, dokud rýže není měkká, ale stále trochu al dente.
Vmíchejte máslo a nastrouhaný parmazán, dochuťte solí a pepřem.
Rizoto podávejte posypané čerstvou petrželkou.
Recept na Grilovaný artyčok
Ingredience:
4 čerstvé artyčoky
4 lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku (najemno nasekané)
Šťáva z 1 citronu
Sůl a pepř podle chuti
2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
Postup:
Očistěte artyčoky – odstraňte tuhé vnější listy, seřízněte špičky a stonek.
Artyčoky přepulte a lžící odstraňte chlupatou část středu.
Předehřejte gril na střední teplotu.
V misce smíchejte olivový olej, česnek, citronovou šťávu, sůl a pepř.
Artyčoky potřete připravenou marinádou a položte je na gril řezem dolů.
Grilujte přibližně 5-7 minut z každé strany, dokud nejsou artyčoky měkké a lehce opečené.
Podávejte posypané čerstvou petrželkou.
Oba recepty přinášejí do vaší kuchyně kousek středomořské atmosféry a chutě, které si zamilujete!
Rostliny balíme s maximální péčí, aby k Vám dorazily bez úhony. 99,8 % rostlin doručíme v pořádku. Poskytujeme garanci výměny zdarma, pokud dorazí rostlina poškozená.
Stálezelené trvalky jsou důležitým prvkem každé zahrady. Tyto rostliny nejenže ozdobí vaše záhony i během chladných zimních měsíců, ale také přinášejí strukturu a život do zahrady, když ostatní…
Objevte kouzlo jedné z nejkrásnějších zahrad v České republice, které potěší nejen zahradníky, ale i všechny milovníky přírody. Dendrologická zahrada v Praze Průhonicích je opravdovým klenotem, kde…