210x210
Doručíme v pořádku nebo zdarma vyměníme
99,8% rostlin doručíme zdravé a v pořádku, protože každá zásilka projde přísnou kontrolou kvality rostliny i balení. Pokud by se přeci jen něco pokazilo, kontaktujte nás, pošlete nám fotografii problému a my vám rostlinu obratem vyměníme.
benefit_4
Nejširší výběr v ČR
10.000+ druhů skladem
Máme skutečně tu nejširší nabídku rostlin na českém internetu. Od nejkupovanějších klasik až po raritní kousky, které na zahradách málokdy potkáte.
benefit_1
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
Balíček vám zdarma dodáme od 2500 Kč. Platí pro balíčky posílané kurýrní službou (Česká Pošta, DPD, PPL). Nevztahuje se na paletové zásilky, individuální dopravu, ani zahradnictví flos kurýra.
60x60
Pěstujeme přirozeným způsobem
To znamená především na venkovních plochách, bez rychlení ve sklenících a zbytečné chemie. Rostliny připravujeme tak, aby dokázaly dlouhodobě žít především venku na zahradách, ne jen na pohodlných regálech zahradních center.
ico_care
Ekologické a šetrné
balení rostlin
Životní prostředí je pro nás důležité. Používáme proto blistry ze 100% recyklovaného a recyklovatelného materiálu.
baner kdoulovec herbář

Stáhněte si další list do herbáře s ručně malovanou ilustrací.

Herbář v pdf si stáhněte zde

Kdoulovec (Chaenomeles) pochází z východní Asie, zejména z oblastí Japonska, Číny a Koreje. Řadíme ho do čeledi Rosaceae – růžovité.

Kdoulovec spolehlivě rozzáří brzkou jarní zahradu. Existuje několik druhů a kultivarů tohoto keře, liší se především barvou květů a tvarem plodů. 

5 důvodů proč si vysadit kdoulovec:

Krása: Kdoulovec je velmi dekorativní rostlina. Jeho jasně barevné květy, které se objevují brzy na jaře, před olistěním, přinášejí do zahrady neskutečnou krásu. 

Jedlé plody: Plody kdoulovce mají tvar podobný citronu, jablku nebo hrušce. Jsou velmi aromatické, kyselé a obsahují pektin. Můžete ho použít při výrobě marmelád či želé, nahradit jím citrón nebo z něj připravit limonádu. Zpracovat plody kdoulovce můžete také fermentací nebo naložením do medu. 

Snadná péče: Kdoulovec je nenáročný na pěstování. Je odolný vůči nízkým teplotám, nenáročný na typ půdy a nevyžaduje střih. Je tedy vhodný i pro začátečníky.

Podpora biodiverzity: Kdoulovec přitahuje opylovače a plody můžete na keři nechat jako potravu pro ptáky.

Hodí se do každé zahrady: Díky svému kompaktnímu růstu a atraktivnímu vzhledu se kdoulovec hodí do moderní i venkovské zahrady. Vynikne jako solitéra, součást živého plotu, ve skupinových výsadbách nebo v nádobě. 

Čím kdoulovec zaujme:

  • Opadavé, lesklé listy s jemně zubatými okraji.
  • Květy jsou výrazné, často v od bílé přes růžovou až po zářivě červenou. Objevují se brzy na jaře, obvykle ještě před olistěním.
  • Plody jsou podobné malým jablkům nebo hruškám, v odstínech žluté až zelené. 


Jak pěstovat kdoulovec:

  • Daří se mu na slunci nebo v polostínu.
  • Je nenáročný na kvalitu půdy, vyžaduje ji však v dobře odvodněnou.
  • Snáší mrazy, ale v chladnějších oblastech je lepší chránit mladé rostliny.
  • Po zakořenění dobře odolává horku a suchu. 

 

Nabídku kdoulovců si můžete prohlédnout zde

Sdílet: