Tip na výlet do Přírodní rezervace Milovice
Když se řekne Milovice, většina lidí si možná vybaví bývalý vojenský prostor. Po jedné sobotní návštěvě na konci května si vybavím především kvetoucí louky a výhled na pasoucí se zubry. Více o…
Zelí, latinsky Brassica oleracea, je tradiční košťálová zelenina našich předků, zásobárna vitaminu C. V české kuchyni patří mezi důležité suroviny. Používá se syrové na saláty i na nakládání a kvašení, lze upravit i tepelně. Pěstování je snadné.
Jaké zelí je vhodné na krouhání a nakládání
Na krouhání a nakládání se nejlépe hodí pozdní odrůdy zelí, které mají pevné a těžké hlávky. Tyto odrůdy mají ideální strukturu a chuť pro kvašení a dlouhodobé skladování.
Zelí ke kachně
Ingredience:
1 hlávka bílého zelí
1 cibule
2 lžíce sádla
Sůl, pepř, kmín
Trocha cukru a octa
Postup:
Zelí nakrouhejte na jemno, cibuli nadrobno.
Na sádle osmahněte cibuli, přidejte zelí, osolte, opepřete, přidejte kmín, cukr a ocet.
Podlijte trochou vody a duste do změknutí.
Zelí s křenem
Ingredience:
1 hlávka zelí
2 lžíce strouhaného křenu
1 cibule
2 lžíce sádla
Sůl, pepř, cukr, ocet
Postup:
Zelí nakrájejte na nudličky, cibuli nadrobno.
Na sádle osmahněte cibuli, přidejte zelí, osolte, opepřete, přidejte cukr a ocet.
Podlijte vodou a duste do změknutí. Nakonec přidejte strouhaný křen a promíchejte.
Zelí na sladko
Ingredience:
1 hlávka zelí
2 lžíce cukru
1 cibule
2 lžíce sádla
Sůl, ocet
Postup:
Zelí nakrájejte na nudličky, cibuli nadrobno.
Na sádle osmahněte cibuli, přidejte zelí, osolte, oslaďte cukrem a přidejte ocet.
Podlijte vodou a duste do změknutí.
Brassica oleracea var. capitata 'Pylon'
Rostliny balíme s maximální péčí, aby k Vám dorazily bez úhony. 99,8 % rostlin doručíme v pořádku. Poskytujeme garanci výměny zdarma, pokud dorazí rostlina poškozená.
Když se řekne Milovice, většina lidí si možná vybaví bývalý vojenský prostor. Po jedné sobotní návštěvě na konci května si vybavím především kvetoucí louky a výhled na pasoucí se zubry. Více o…
Při výběru rostlin pro slunečné a sušší partie zahrady je důležité sáhnout po druzích, které přirozeně snášejí horko, sucho a přímé slunce. Hodí se na svahy, do štěrkových záhonů, poblíž zídek i do…