210x210
Doručíme v pořádku nebo zdarma vyměníme
99,8% rostlin doručíme zdravé a v pořádku, protože každá zásilka projde přísnou kontrolou kvality rostliny i balení. Pokud by se přeci jen něco pokazilo, kontaktujte nás, pošlete nám fotografii problému a my vám rostlinu obratem vyměníme.
benefit_4
Nejširší výběr v ČR
10.000+ druhů skladem
Máme skutečně tu nejširší nabídku rostlin na českém internetu. Od nejkupovanějších klasik až po raritní kousky, které na zahradách málokdy potkáte.
benefit_1
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
Balíček vám zdarma dodáme od 2500 Kč. Platí pro balíčky posílané kurýrní službou (Česká Pošta, DPD, PPL). Nevztahuje se na paletové zásilky, individuální dopravu, ani zahradnictví flos kurýra.
60x60
Pěstujeme přirozeným způsobem
To znamená především na venkovních plochách, bez rychlení ve sklenících a zbytečné chemie. Rostliny připravujeme tak, aby dokázaly dlouhodobě žít především venku na zahradách, ne jen na pohodlných regálech zahradních center.
ico_care
Ekologické a šetrné
balení rostlin
Životní prostředí je pro nás důležité. Používáme proto blistry ze 100% recyklovaného a recyklovatelného materiálu.

Zahrada Přítomnosti v Ostravě

Všechny články
Zahrada Přítomnosti

V centru Ostravy najdete citlivě zrekonstruovanou historickou budovu jatek, kolem které se rozprostírá veřejný zelený prostor. Tato 9000 m² rozlehlá plocha je čerstvě založenou permakulturní zahradou. Pojďme se v ní společně projít.

Zahrada Přítomnosti je unikátním, městským permakulturním projektem. Vývoj a vzhled zahrady je otázkou času, protože půda, na které byla zahrada na podzim 2022 založena byla silně kontaminovaná. I přesto, že realizátoři nahradili 73 tun zeminy, jsou v ní stále významné stopy chemikálií (ty se monitorují). Celý prostor přináší do centra města tolik potřebnou biodiverzitu.

Zahrada Přítomnosti se skládá z několika částí:

  • louky,
  • pásů s hustým výsevem divokých trvalek,
  • vodního biotopu,
  • jabloní,
  • trvalkového záhonu,
  • stromů a keřů,
  • pobytového trávníku, 
  • keřů,
  • zeleně souseda
  • a mlatové cesty.

V budoucnu přibyde mobiliář, herní prvky, kompost nebo pergola. 

Louka vznikla vysetím semen, nikoli vysazením sazenic a její podoba se proto bude vyvíjet s časem. Některé rostliny potřebují několik let, než vyklíčí, takže bude každý rok vypadat jinak. Nečekejte louku okrasnou, ale divokou, tvořenou domácími, medonosnými rostlinami. Jaké rostliny na ní najdete? Kopretiny, kohoutek, kakost, léčivé byliny. Takovou louku všichni znáte z venkova…

V zahradě roste 8 starých krajových odrůd jabloní. Stromky jsou záměrně mladé, aby dobře zakořenily a obstály v náročných městských podmínkách. Stromy okolí ochladí, ale jejich květy budou zdrojem potravy pro opylovače a domovem pro ptáky. Věděli jste, že dřeviny kontaminovanou půdu filtrují mnohem lépe než byliny?

Biotop je asi 4 m široký a 1,5 m hluboký a už teď jsou kolem něj vidět poletující vážky. Je domovem a také zdroje vody pro drobné živočichy. Časem se tato vodní plocha promění v přirozenou tůni. Všimněte si použitého materiálu na březích, je jím stavební recyklát a realizátoři ho využili v rámci upcyklace. V biotopu rostou kosatce, orobince, blatouchy, vodní máta nebo 2 vrby jívy. 

Trvalkové záhony jsou plné léčivých bylin a jedlých rostlin. Samozřejmostí je absence černé mulčovací textilie, takže se mezi trvalkami objevuje plevel. Až se trvalky zapojí v souvislý porost, plevele výrazně ubyde. V zimě budou zahradu krášlit suché květy rostlin, na jejich semenech si ochutnají ptáci a budou sloužit jako úkryt drobným živočichům. Poživatelnost rostlin a plodů se bude testovat, protože záhony rostou na kontaminované půdě a je možné, že se nechají pouze hmyzu a ptákům.

V zahradě najdete velkoplodé hlohy a třešně. Keře jsou domácí a tradičně pěstované v našich zahradách, obvykle kvetoucí, medonosné (pro motýly a opylovače) nebo léčivé. 

Zahrada Příromnosti kolem galerie Plato je na začátku své cesty, ale již teď je přitažlivým a příjemným místem, které stojí za návštěvu. Nahlédněte do ní díky fotografiím z počátku srpna a také krátkému videu.

 

 

Sdílet: