210x210
Doručíme v pořádku nebo zdarma vyměníme
99,8% rostlin doručíme zdravé a v pořádku, protože každá zásilka projde přísnou kontrolou kvality rostliny i balení. Pokud by se přeci jen něco pokazilo, kontaktujte nás, pošlete nám fotografii problému a my vám rostlinu obratem vyměníme.
benefit_4
Nejširší výběr v ČR
10.000+ druhů skladem
Máme skutečně tu nejširší nabídku rostlin na českém internetu. Od nejkupovanějších klasik až po raritní kousky, které na zahradách málokdy potkáte.
benefit_1
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
Balíček vám zdarma dodáme od 2500 Kč. Platí pro balíčky posílané kurýrní službou (Česká Pošta, DPD, PPL). Nevztahuje se na paletové zásilky, individuální dopravu, ani zahradnictví flos kurýra.
60x60
Pěstujeme přirozeným způsobem
To znamená především na venkovních plochách, bez rychlení ve sklenících a zbytečné chemie. Rostliny připravujeme tak, aby dokázaly dlouhodobě žít především venku na zahradách, ne jen na pohodlných regálech zahradních center.
ico_care
Ekologické a šetrné
balení rostlin
Životní prostředí je pro nás důležité. Používáme proto blistry ze 100% recyklovaného a recyklovatelného materiálu.

Vyznáte se v růžích?

Všechny články
růžový keř

Vždy čerstvé květy do vázy, vlastní rozárium, pnoucí ozdoba pergoly, keřík do skalky, živý plot. S růží, královnou květin, si toto vše dopřejete. Jenže, jak vybrat přesně takový tvar, který potřebujete? Růže, to jsou totiž také čajohybridy, portlandky, polyantky, floribundy, lambertiánky, pernetky, damascenské a mechové růže, růže kulturní i plané, růže nostalgické (anglické) a další a další. Připravili jsme pro vás průvodce základním dělením růží podle toho, kde najdou nejčastěji své uplatnění a kde budou dělat největší radost.

Rosa VK ''Duftwolke'' 03
Rosa VK ''Duftwolke'' 03

Velkokvěté růže

Vysoké keře růží s impozantními a omamně vonícími květy jsou ozdobou každé zahrady a chloubou každého, kdo si krásu růží zamiloval. Na jejich stonku je zpravidla pouze jeden květ, výjimečně i více, používají se především k řezu do vázy. Velkokvěté růže vyniknou jako solitéry, v růžových záhonech i v kombinaci s trvalkami i travinami. Dříve se velkokvětým růžím říkalo čajohybridy podle původní čínské čajové růže, ze které jsou vyšlechtěné. 

keřové růže v zahradě
keřové růže v zahradě

Mnohokvěté růže

Na každém stonku mají spoustu postupně se rozvíjejících květů, řadíme mezi ně tzv. polyantky (mají menší květy), polyanthybridy, floribundy (obvykle kvetou celé léto), garnetky či růže zakrslé. 

Mnohokvěté růže se nejvíce uplatní v záhonech a plošných výsadbách, často se vysazují v parcích, v menších zahradách vypadají dobře i jako solitéry. Výborně ladí s trvalkami a travinami. 

Rosa rugosa ''Rubra''_05
Rosa rugosa ''Rubra''_05

Botanické růže

Růže galská, polní, šípková, bedrníkolistá, sivá či svraskalá. Za těmito jmény se skrývají původní botanické druhy růží. Říká se jim také růže plané či divoké, právě ony jsou předchůdkyněmi růží šlechtěných. V zahradě mají botanické růže svoji nezaměnitelnou roli – na jaře a v létě kvetou jednoduchými, ale krásnými květy, na podzim jsou ozdobené (jedlými) plody, které známe jako šípky. Květy botanických růží jsou medonosné a nektarodárné, lákají tak do zahrady užitečný hmyz. Uplatní se v živých plotech, na ozelenění svahů a ve větších zahradách i jako solitéry. 

mini růže v nádobě na balkoně
mini růže v nádobě na balkoně

Mini růže

Jsou známé také jako růže zakrslé či skalkové. Dorůstají výšky maximálně 30 cm, jejich výhony jsou slabší, jejich květy o průměru do 4 cm mohou být jednoduché i plné, podle toho, jakou odrůdu se rozhodnete pěstovat. Všechny jsou ale široké do 4 cm. Mini růže nejlépe prospívají na skalkách, výborně zvýrazní obruby záhonů, výborně se hodí pro pěstování v nádobách na terasách a balkonech, dají se dokonce pěstovat i jako pokojové rostliny, kdy ale potřebují v době vegetačního klidu dostatek přirozeného světla, nižší teplotu a omezenou zálivku.

půdopokryvné růže
půdopokryvné růže

Půdokryvné růže

Nízké a plazivé růže, které patří z podstaty věci mezi růže pnoucí (na rozdíl od nich ale nepotřebují žádnou oporu), můžete využít jako půdokryvné rostliny. Kvetou opakovaně od léta do podzimu, uvítají slunné stanoviště, na půdu náročné nejsou. Nevyžadují ani příliš péče, poměrně rychle vytvoří bohatě kvetoucí růžový koberec. Pokud přemýšlíte, čím zpevnit mírný svah, vysaďte na něj půdokryvné růže. 

pergola s popínavou mnohokvětou růží
pergola s popínavou mnohokvětou růží

Pnoucí a popínavé růže

Chcete zakrýt nevzhlednou zídku, starý plot, oživit pergolu nebo jen vytvořit „růžovou zeď“, která oddělí vaši zahradu od zahrady sousedů? Pnoucí růže vám v těchto případech poslouží stoprocentně – bývají velmi bohaté a bujné, snadno proto vytvoří i neprostupný živý plot. Vybrat si můžete z kultivarů velkokvětých i mnohokvětých, některé vykvétají pouze jednou ročně v červnu a červenci, jiné na podzim kvetení zopakují.

parkové sadové růže
parkové sadové růže

Parkové (sadové) růže

Mezi pěstovanými kultivary růží jsou nejvyšší, při dobrých podmínkách vytvoří keř až 2 metry vysoký. V zahradách se často pěstují v živých plotech a jako solitéry, oblíbené jsou v parkových výsadbách. Parkové (též označované jako sadové) růže kvetou bohatě až do prvních mrazíků, na péči i půdu jsou nenáročné, mezi růžemi patří k nejmrazuvzdornějším.

Sdílet: