210x210
Doručíme v pořádku nebo zdarma vyměníme
99,8% rostlin doručíme zdravé a v pořádku, protože každá zásilka projde přísnou kontrolou kvality rostliny i balení. Pokud by se přeci jen něco pokazilo, kontaktujte nás, pošlete nám fotografii problému a my vám rostlinu obratem vyměníme.
benefit_4
Nejširší výběr v ČR
10.000+ druhů skladem
Máme skutečně tu nejširší nabídku rostlin na českém internetu. Od nejkupovanějších klasik až po raritní kousky, které na zahradách málokdy potkáte.
benefit_1
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
Balíček vám zdarma dodáme od 2500 Kč. Platí pro balíčky posílané kurýrní službou (Česká Pošta, DPD, PPL). Nevztahuje se na paletové zásilky, individuální dopravu, ani zahradnictví flos kurýra.
60x60
Pěstujeme přirozeným způsobem
To znamená především na venkovních plochách, bez rychlení ve sklenících a zbytečné chemie. Rostliny připravujeme tak, aby dokázaly dlouhodobě žít především venku na zahradách, ne jen na pohodlných regálech zahradních center.
ico_care
Ekologické a šetrné
balení rostlin
Životní prostředí je pro nás důležité. Používáme proto blistry ze 100% recyklovaného a recyklovatelného materiálu.
Nově zaplatíte pouze poloviční cenu za dopravu, když nakoupíte alespoň za 1500 Kč. Pokud nakoupíte za 2500 Kč, máte dopravu zcela zdarma. Platí pro běžné zásilky koncových zákazníků kurýrem či poštou. Neplatí pro Top Trans, individuální přepravu ani pro velkoobchodní zákazníky.

Vypadá jako levandule, voní po šalvěji. Máte v zahradě perovskii?

Všechny články
Perovskie

Na pohled připomíná levanduli, voní po šalvěji – a mezi zahrádkáři se jí (ruská) šalvěj také říká. Perovskie pocházející ze středoasijských stepí je nenápadnou a odolnou kráskou do každé zahrady.

Perovskie má všechny dobré vlastnosti nenáročných rostlin, byť v tuzemských zahradách není ještě stále úplně doma – ruská šalvěj (když rozemnete její lístky v ruce, voní právě po šalvěji), nepotřebuje k růstu téměř nic, mimo dvou věcí: Dostatku slunce a hlubokého jarního řezu, kdy si žádá zkrátit loňské výhony na třetinu až čtvrtinu. Právě díky hlubokému řezu perovskie bohatě rozvětvují a nasazují více poupat. 

Tím veškerá péče končí. Perovskie velmi dobře snáší sucho, stačí jí kamenitá půda, v našich podmínkách je zimovzdorná.

Když odkvete levandule, perovskie převezme v zahradě modrou štafetu

Perovskie vytváří polodřevnatý keř vysoký až 1,5 metru, který zvlášť vynikne ve smíšených trvalkových záhonech, výborně vypadá i v kombinaci s růžemi. Pozornost začíná poutat v červenci, kdy nasazuje velké množství modrofialových poupat, které postupně rozkvétají až do září. Květenství perovskie vypadjají impozantně (některá mají až 30 cm na délku) a připomínají levanduli, příjemně voní a mají velké množství nektaru – po celou dobu kvetení tak přitahují velké množství užitečného hmyzu.

Perovskie přebere ve vaší zahradě štafetu po levanduli. Když ta odkvete, perovskie ji svými modrými květenstvími spolehlivě nahradí. A to až do podzimu. Přitom jde skutečně o nenáročnou rostlinu vhodnou do tzv. nízkoúdržbových zahrad – tedy zahrad, na které nemáte tolik času, kolik byste třeba chtěli. 

Výsadba? Dopřejte keřům dost prostoru

Vždy se řiďte výškou rostliny v dospělosti, nízké kultivary vysaďte na vzdálenost 0,25–30 cm, u větších zvolte rozestup větší. Vyšší kultivary pěstujte ve skupinách nebo jako solitéry. Prostokořenné sazenice vysazujte brzy na jaře a pak v září, kontejnerované kdykoli během roku až do zámrazu. Na dno výsadbové jámy doporučujeme dát na vhlčích místech drenáž jako prevenci zahnívání kořenů. 

S čím perovskie kombinovat?

Na slunečných stanovištích bude pro perovskii vhodnou společnicí některá z třapatek nebo ostroček, výborně vypadá také v kombinaci s dochanem nebo jinou podobnou středně vysokou trávou. Perovskie netrpí na škůdce ani choroby, v zahradě vám bude dělat radost mnoho let. A co udělá radost každému zahradníkovi a každé zahradnici – každým rokem nasadí perovskie víc květů. 

Sdílet: