210x210
Doručíme v pořádku nebo zdarma vyměníme
99,8% rostlin doručíme zdravé a v pořádku, protože každá zásilka projde přísnou kontrolou kvality rostliny i balení. Pokud by se přeci jen něco pokazilo, kontaktujte nás, pošlete nám fotografii problému a my vám rostlinu obratem vyměníme.
benefit_4
Nejširší výběr v ČR
10.000+ druhů skladem
Máme skutečně tu nejširší nabídku rostlin na českém internetu. Od nejkupovanějších klasik až po raritní kousky, které na zahradách málokdy potkáte.
benefit_1
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
Balíček vám zdarma dodáme od 2500 Kč. Platí pro balíčky posílané kurýrní službou (Česká Pošta, DPD, PPL). Nevztahuje se na paletové zásilky, individuální dopravu, ani zahradnictví flos kurýra.
60x60
Pěstujeme přirozeným způsobem
To znamená především na venkovních plochách, bez rychlení ve sklenících a zbytečné chemie. Rostliny připravujeme tak, aby dokázaly dlouhodobě žít především venku na zahradách, ne jen na pohodlných regálech zahradních center.
ico_care
Ekologické a šetrné
balení rostlin
Životní prostředí je pro nás důležité. Používáme proto blistry ze 100% recyklovaného a recyklovatelného materiálu.
Nově zaplatíte pouze poloviční cenu za dopravu, když nakoupíte alespoň za 1500 Kč. Pokud nakoupíte za 2500 Kč, máte dopravu zcela zdarma. Platí pro běžné zásilky koncových zákazníků kurýrem či poštou. Neplatí pro Top Trans, individuální přepravu ani pro velkoobchodní zákazníky.
Vřes

S podzimním časem se za okny, na balkonech i v zahradách začínají objevovat jedny z posledních kvetoucích rostlin – vřesy. Rok od roku se těší stále větší popularitě, proto řada zahrádkářů uvažuje o založení vlastního vřesoviště v zahradě. Poradíme vám, jak na něj.

Nepravidelný tvar a jemně členitý povrch

Díky nepravidelnému tvaru vřesoviště vznikají na jeho ploše suchá i vlhčí místa, a tak ho můžete osadit řadou různorodých vřesovištních rostlin. Pokud máte k dispozici menší plochu, musíte počítat s tím, že druhé zastoupení rostlin i jejich barevná pestrost budou trochu skromnější. Kdybyste na menší plochu vysadili pestřejší rostlinné kombinace, vypadalo by to u vás jako v botanické zahradě, a ne v harmonickém zákoutí klidu a podzimní relaxace.

Romantická krása různé doby kvetení

I když základ vašeho vřesoviště budou tvořit vřesy nebo různé druhy vřesovců, opravdové vřesoviště vznikne až výsadbou rostlin s různou dobou kvetení. Pro realizaci vřesoviště budete kromě základních vřesů a vřesovců potřebovat:

  • Středně velké a velké kameny.
  • Drobnější keříky – borůvky, brusinky, janovec, medvědice.
  • Trvalky – divizny nebo rozchodníky.
  • Okrasné trávy – kostřavy nebo ostřice.

V rámci výsadby se nebojte kombinovat různé barvy. Každou rostlinu vysaďte ve více kusech tak, aby rostla přirozeně ve skupinách. Rostliny se na vřesoviště vysazují s odstupem 25 až 50 centimetrů, aby byl porost optimálně hustý. 

Hranice vřesoviště

Nezapomeňte ani na rostliny, které vřesoviště přirozeně ohraničí a poskytnou mu příjemnou kulisu. K takovému účelu se výborně hodí zakrslé borovice, poléhavé jalovce nebo zeravy. Pokud máte v zahradě raději listnáče, můžete zkusit zakrslé či drobnokvěté rododendrony nebo azalky. Pěkně bude vypadat i dřišťál. Právě kombinace vřesů, azalek a rododendronů s drobnými jehličnany zajistí, že vaše vřesoviště bude tvořit celoročně nádhernou kvetoucí scenérii.

Podzimní vřesoviště v truhlíku

Pěstování vřesu v truhlících či balkonových nádobách je velmi snadné. Stačí vám kvalitní drenáž na dně nádoby, aby z ní mohla dobře odtékat voda. Pro výsadbu použijete dva díly rašeliny na jeden díl zahradní zeminy. Přidáte-li k zemině ještě kůru, nebude vám vřes vysychat. Nádoba se vřesem může na balkoně zůstat i přes zimu – stačí ji obalit netkanou textilií nebo obložit polystyrenem, aby kořeny nevymrzly.

 

Důležitá rada: Založení vřesoviště nemusíte odkládat. Dobře si promyslete rostlinnou skladbu a konkrétní umístění rostlin. Jednotlivé rostliny pak můžete pořizovat a vysazovat postupně. Vše nemusí být perfektní během jediného měsíce, ale skládat se postupně třeba během jednoho roku či dvou let. V zahradě se těšte především z toho, co už máte, pokračujte v plánované výsadbě a během let se jistě dopracujete k naprosté dokonalosti přesně podle vašich představ.

Sdílet: