210x210
Doručíme v pořádku nebo zdarma vyměníme
99,8% rostlin doručíme zdravé a v pořádku, protože každá zásilka projde přísnou kontrolou kvality rostliny i balení. Pokud by se přeci jen něco pokazilo, kontaktujte nás, pošlete nám fotografii problému a my vám rostlinu obratem vyměníme.
benefit_4
Nejširší výběr v ČR
10.000+ druhů skladem
Máme skutečně tu nejširší nabídku rostlin na českém internetu. Od nejkupovanějších klasik až po raritní kousky, které na zahradách málokdy potkáte.
benefit_1
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
Balíček vám zdarma dodáme od 2500 Kč. Platí pro balíčky posílané kurýrní službou (Česká Pošta, DPD, PPL). Nevztahuje se na paletové zásilky, individuální dopravu, ani zahradnictví flos kurýra.
60x60
Pěstujeme přirozeným způsobem
To znamená především na venkovních plochách, bez rychlení ve sklenících a zbytečné chemie. Rostliny připravujeme tak, aby dokázaly dlouhodobě žít především venku na zahradách, ne jen na pohodlných regálech zahradních center.
ico_care
Ekologické a šetrné
balení rostlin
Životní prostředí je pro nás důležité. Používáme proto blistry ze 100% recyklovaného a recyklovatelného materiálu.
Nově zaplatíte pouze poloviční cenu za dopravu, když nakoupíte alespoň za 1500 Kč. Pokud nakoupíte za 2500 Kč, máte dopravu zcela zdarma. Platí pro běžné zásilky koncových zákazníků kurýrem či poštou. Neplatí pro Top Trans, individuální přepravu ani pro velkoobchodní zákazníky.

Voňavý a jedlý živý plot? Vysaďte jej z růží

Všechny články
Růže svraskalá

Jehličnany, buxus, habr a další listnaté stromy a keře – živé ploty jsme zvyklí pěstovat z „tradičních“ druhů a kultivarů. Napadlo vás ale, že si můžete pořídit bohatě kvetoucí a voňavý živý plot s jedlými plody?

Pokud se pro takový živý plot z rozhodnete, vyberte k výsadbě růži svraskalou (Rosa rugosa). Ta patří mezi tzv. botanické růže a jejím domovem je Dálný východ – Japonsko, Čína a Korea. V našich podmínkách růže svraskalá prospívá velmi dobře, snáší bez problémů chudé půdy, sucho, zasolenou půdu (proto se často vysazuje u silnic) i ovzduší znečištěné průmyslovými exhalacemi.

V živých plotech to růži svraskalé sluší mimořádně – dorůstá výšky až dvou metrů, má husté ostny a tmavě zelené (jako by svraskalé) listy, brzy vytvoří neprostupnou houštinu, kterou od června do září zdobí velké a sladce vonící květy. Ty se s podzimem promění v poměrně velké oranžovočervené šípky bohaté na vitamín C a další zdraví prospěšné látky. Jejich využití je stejné jako u růže šípkové. Připravíte z nich zdravé džemy, šťávy, marmelády i čaje.

Růže svraskalá nevyžaduje žádnou zvláštní péči, je mrazuvzdorná, nepotřebuje ani žádný řez – ale pokud ji chcete nebo potřebujete tvarovat, nevadí jí ani větší zásahy.

Růže svraskalá se osvědčí také tam, kde potřebujete vysadit živý plot ve svahu, který vyžaduje zpevnění. Ještě dodejme, že velmi dobře odolává všem chorobám, které šlechtěné kultivary růží obvykle sužují.

Pokud se chystáte vysadit živý plot a chcete změnu, růže svraskalá vám bude vyhovovat ve všech směrech – podobně voňavý živý plot s jedlými plody s jinými druhy rostlin jen tak nevykouzlíte.

Sdílet: