210x210
Doručíme v pořádku nebo zdarma vyměníme
99,8% rostlin doručíme zdravé a v pořádku, protože každá zásilka projde přísnou kontrolou kvality rostliny i balení. Pokud by se přeci jen něco pokazilo, kontaktujte nás, pošlete nám fotografii problému a my vám rostlinu obratem vyměníme.
benefit_4
Nejširší výběr v ČR
10.000+ druhů skladem
Máme skutečně tu nejširší nabídku rostlin na českém internetu. Od nejkupovanějších klasik až po raritní kousky, které na zahradách málokdy potkáte.
benefit_1
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
Balíček vám zdarma dodáme od 2500 Kč. Platí pro balíčky posílané kurýrní službou (Česká Pošta, DPD, PPL). Nevztahuje se na paletové zásilky, individuální dopravu, ani zahradnictví flos kurýra.
60x60
Pěstujeme přirozeným způsobem
To znamená především na venkovních plochách, bez rychlení ve sklenících a zbytečné chemie. Rostliny připravujeme tak, aby dokázaly dlouhodobě žít především venku na zahradách, ne jen na pohodlných regálech zahradních center.
ico_care
Ekologické a šetrné
balení rostlin
Životní prostředí je pro nás důležité. Používáme proto blistry ze 100% recyklovaného a recyklovatelného materiálu.

Víte, jak se zbavit krtka v zahradě šetrně a rychle?

Všechny články
Krtiny

Děti ho milují, zahrádkáři ho ale často nemůžou vystát – když si totiž krtek oblíbí konkrétní zahradu, dokáže po sobě zanechat velkou spoušť: usychající stromky, živořící zeleninu i květiny, které jsou vše, jen ne okrasné. Za všechno může jeho způsob života – ten tráví krtek skoro celý pod zemí, v síti chodeb, které mohou být i desítky metrů dlouhé. Že si z vaší zahrady udělal svoji zahradu, poznáte snadno, krtince z vyhrabané zeminy nepřehlédne opravdu nikdo.

Krtek je v zahradě užitečný v mnoha ohledech: Požírá škodlivý půdní hmyz, likviduje slimáky a provzdušňuje půdu. Zemina z krtinců bývá velmi kvalitní, bez zárodků plevelů, hodí se například pro předpěstování zeleniny. Pokud jej ale ve své zahradě nechcete, nehubte ho, zkuste jej pouze odehnat. Několik osvědčených způsobů pro vás máme.

Ani krtkům všechno nevoní

Afrikány, pryšce, česnek – kořeny některých rostlin jsou tak aromatické, že se krtek místům, kde jsou vysazené, raději vyhne. V zahradách, kde se tyto rostliny pěstují, se krtek zdržuje jen zřídka. Krtkovi nevoní ani listy ořešáku, čerstvá citronová kůra, mnozí zahrádkáři nedají dopustit na listy černého bezu.

Další aromatické přírodní „zbraně“, před kterými krtek většinou raději vezme „nohy na ramena“? Nakrojené stroužky česneku, kousky uleželých syrečků, chomáčky psí a kočičí srsti. Vždy ale dejte pozor, aby snaha vypudit krtka neskončila přilákáním jiného nezvaného hosta – myší. Ty si třeba na syrečkách rády pochutnají.

Pokud má ale krtek v zahradě dostatek potravy, aromatické pachy jej k opuštění pozemku nemusejí přesvědčit. Nejúčinnější se v tomto ohledu jeví vysadit (krtkům opravdu páchnoucí) cibule řebčíku královského.

Přirozeným nepřítelem krtka je kočka

Stejně jako je jím třeba liška, kterou si ale do zahrady pořídíte jen těžko. Jen pozor, abyste si s kočkou (pokud nemáte vlastní, nakrmte sousedovu, zvykne si a ochrání i vaši zahradu) nepřivedli další nepříjemnosti – kočky rády chodí na záchod do čerstvě osázených či osetých záhonů a dokážou je zničit stejně spolehlivě jako krtek.

Plašiče fungují, ale ne napořád

Krtek sice nevidí, sluch má ale velmi dobrý. Kovové či plastové větrníky, třeba doma vyrobené z PET lahví, zapíchnuté přímo do některé z krtčích chodbiček (aby se zvuky a vibrace šířily celým systémem tunelů) se tak jeví jako účinný způsob, jak krtkovi jeho život na vaší zahradě znepříjemnit.  Na podobném principu fungují i speciální ultrazvukové a elektroakustické plašiče.

Jediný problém, ale o to větší, je ten, že krtek si na vibrace dokáže poměrně brzy zvyknout, doporučuje se plašiče čas od času obměňovat. Pak je jejich účinnost poměrně vysoká.

Podařilo se vám krtka odchytit?

Měli jste velké štěstí – i když jej nachytáte na trávníku, kde není úplně doma, překvapí vás, jak je rychlý. Po odchytu přestěhujte krtka ze zahrady co nejdál, má totiž výborný orientační smysl a rád se vrací na místo, kde se cítí doma. Pozor, tím, že krtka odstěhujete, nemáte vyhráno ani v případě, že se nevrátí. Opuštěný dům totiž může zabydlet další krtčí nájemník.

No, ale já znám dost dalších způsobů…

Možná si řeknete, že jsme na spoustu způsobů, jak vypudit ze zahrady krtka, zapomněli. Nezapomněli, nezmínili jsme je záměrně – v trubkové pasti, zakopané do chodbičky, se může krtek zbytečně trápit, zvlášť pokud jste na zahradě jen občas a nemáte možnost je zkontrolovat. Použití výfukových plynů, chemie a jedovatých nástrah – v těchto případech ohrozíte kromě krtka i další živočichy a rostliny v zahradě.

Sdílet: