210x210
Doručíme v pořádku nebo zdarma vyměníme
99,8% rostlin doručíme zdravé a v pořádku, protože každá zásilka projde přísnou kontrolou kvality rostliny i balení. Pokud by se přeci jen něco pokazilo, kontaktujte nás, pošlete nám fotografii problému a my vám rostlinu obratem vyměníme.
benefit_4
Nejširší výběr v ČR
10.000+ druhů skladem
Máme skutečně tu nejširší nabídku rostlin na českém internetu. Od nejkupovanějších klasik až po raritní kousky, které na zahradách málokdy potkáte.
benefit_1
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
Balíček vám zdarma dodáme od 2500 Kč. Platí pro balíčky posílané kurýrní službou (Česká Pošta, DPD, PPL). Nevztahuje se na paletové zásilky, individuální dopravu, ani zahradnictví flos kurýra.
60x60
Pěstujeme přirozeným způsobem
To znamená především na venkovních plochách, bez rychlení ve sklenících a zbytečné chemie. Rostliny připravujeme tak, aby dokázaly dlouhodobě žít především venku na zahradách, ne jen na pohodlných regálech zahradních center.
ico_care
Ekologické a šetrné
balení rostlin
Životní prostředí je pro nás důležité. Používáme proto blistry ze 100% recyklovaného a recyklovatelného materiálu.
Nově zaplatíte pouze poloviční cenu za dopravu, když nakoupíte alespoň za 1500 Kč. Pokud nakoupíte za 2500 Kč, máte dopravu zcela zdarma. Platí pro běžné zásilky koncových zákazníků kurýrem či poštou. Neplatí pro Top Trans, individuální přepravu ani pro velkoobchodní zákazníky.

V srpnu je čas na poslední střih a tvarování bylinek

Všechny články
Bylinky

Karel Čapek jednou napsal, že srpen je z pohledu zahradníka nejlepší měsíc pro dovolenou… aby hned v dalším odstavci přiznal, že tak jednoduché to není – i v srpnu je totiž na zahradě hodně co dělat. Například v bylinkové zahrádce, kde je nejvyšší čas na správné seříznutí a tvarování víceletých bylinek.

V srpnu je čas na poslední střih a tvarování bylinek

Srpnová péče o víceleté bylinky se vrátí s prvními podzimními plískanicemi – správným řezem v srpnu docílíte toho, že do podzimu a příchodu prvních mrazíků stihnou ještě dostatečně obrazit a rozkošatět se, keříky bylinek pak snáze přečkají zimu.

Jak bylinky správně stříhat?

Zdřevnaťující keříky můžete zkrátit až o třetinu, ty opravdu bujné klidně o polovinu, vždy ale dávejte pozor, abyste střihem nezasáhli do starého dřeva – takto „ošetřené“ bylinky většinou zastaví růst. Vzniklé rány by se také do zimy nemusely zacelit, bylinky by byly náchylnější k zimnímu poškození mrazem.

Ostříhané větvičky zužitkujte v kuchyni nebo je usušte k pozdějšímu použití. Srpnový střih by měl být poslední větší sklizní víceletých bylinek. Dobu srpnového střihu bylinek můžete využít k jejich množení – přibližně 10 cm dlouhé řízky z větviček zakoření přibližně do osmi týdnů.

Jak připravit víceleté bylinky na zimu?

U víceletých bylinek, které u nás běžně nepřezimují, je řešení jednoduché – méně odolné druhy před zimou přesaďte ze záhonu do květináče, který umístěte do světlé místnosti orientované východním či jižním směrem s teplotou 5 až 15 stupňů, ideálně na vnitřní parapet. Bylinkám dopřejte mírnou zálivku a dostatečně vlhký vzduch, pravidelně je také otáčejte, aby se za světlem nenakláněly na jedu stranu.

Odolnější druhy, jako jsou například levandule, tymián, máta, libeček, saturejka, estragon či pažitka, ponechte v záhonu – vzrostlejší keříky se v naprosté většině případů obejdou bez ochrany, u menších nebo v sezóně vysazených umístěte kolem rostlin mulčovací kůru, která ochrání kořeny před vymrznutím. V případu holomrazů, které jsou v našich klimatických podmínkách stále častější, je vhodné bylinky přikrýt netkanou textilií, chvojím nebo slámou. Samozřejmě platí, že nejlepší a přirozenou ochranou je bohatá sněhová peřina.

Sdílet: