210x210
Doručíme v pořádku nebo zdarma vyměníme
99,8% rostlin doručíme zdravé a v pořádku, protože každá zásilka projde přísnou kontrolou kvality rostliny i balení. Pokud by se přeci jen něco pokazilo, kontaktujte nás, pošlete nám fotografii problému a my vám rostlinu obratem vyměníme.
benefit_4
Nejširší výběr v ČR
10.000+ druhů skladem
Máme skutečně tu nejširší nabídku rostlin na českém internetu. Od nejkupovanějších klasik až po raritní kousky, které na zahradách málokdy potkáte.
benefit_1
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
Balíček vám zdarma dodáme od 2500 Kč. Platí pro balíčky posílané kurýrní službou (Česká Pošta, DPD, PPL). Nevztahuje se na paletové zásilky, individuální dopravu, ani zahradnictví flos kurýra.
60x60
Pěstujeme přirozeným způsobem
To znamená především na venkovních plochách, bez rychlení ve sklenících a zbytečné chemie. Rostliny připravujeme tak, aby dokázaly dlouhodobě žít především venku na zahradách, ne jen na pohodlných regálech zahradních center.
ico_care
Ekologické a šetrné
balení rostlin
Životní prostředí je pro nás důležité. Používáme proto blistry ze 100% recyklovaného a recyklovatelného materiálu.

Umíte vybrat rostliny pro zahradní jezírko?

Všechny články
flowers-3538726_1920

Dvakrát měř, jednou řež. Při osazování zahradního jezírka platí tohle pořekadlo beze zbytku. Než se pustíte do práce, připomeňte si tři jednoduchá pravidla. Zaprvé – méně je více. V optimálním případě by měly být dvě třetiny vodní plochy volné. Za druhé – menší mají přednost. Do popředí vždy vysaďte nižší rostliny, už proto, že bude lépe vidět na hladinu. Třeba na lekníny.

A za třetí? Aby rostliny v jezírku a kolem něj prospívaly a dělaly radost, respektujte jejich nároky na vodu. Některé potřebují vlhko, ale trvalé zamokření jim vadí, jiné potřebují pro správný růst kořenit hluboko pod hladinou. Třetí pravidlo je pravidlem nejdůležitějším, právě podle něj se hladina jezírka i jeho okolí dělí do pěti osazovacích zón.

Pobřežní zóna

Na obrázku je označena písmenem A. Tato zóna tvoří přirozenou hranici mezi jezírkem a zbytkem zahrady. Do pobřežní zóny vysaďte rostliny, které mají rády vlhkost, ale nesnesou přemokření. Vhodné jsou bohyšky okrasné listem, kapradiny, denivky, kakosty a mnohé kosatce.

Bahenní zóna a zóna mělké vody

Na obrázku je najdete pod písmeny B a C. Obě na sebe přirozeně navazují, ale zatímco bahenní zóna může být někdy i „na suchu“,zóna mělké vody je již trvale ponořená. Typickými rostlinami bahenní zóny jsou nenáročné blatouchy a puškvorce, v nízkém vodním sloupci prospívají také mnohé kejklířky či rychle rostoucí rdesno. 

V zóně mělké vody jsou doma rákosy a orobince, u nich ale pozor – na malých plochách snadno zadusí ostatní vegetaci, do zahradních jezírek se úplně nehodí. Orobince (Orobinec úzkolistý) jsou, co se nároků na podmínky, značně variabilní, snáší stejně dobře bažinu, stojatou i tekoucí vodu.

Zóna hluboké vody

Na obrázku je označená jako D. Typickými rostlinami této zóny jsou lekníny s listy s květy plovoucími na hladině. Další tipy? Šídlatky, žebratka, stulík, okřehek. Lekníny nemají rády rychle tekoucí vodu a potřebují dostatek slunce – 4–6 hodin denně.  

Volně plovoucí rostliny

Zóna označená písmenem E zahrnuje rostliny, které se volně vznášejí ve vodním sloupci. Například růžkatec.

Zóny jezírka
Zóny jezírka
Sdílet: