210x210
Doručíme v pořádku nebo zdarma vyměníme
99,8% rostlin doručíme zdravé a v pořádku, protože každá zásilka projde přísnou kontrolou kvality rostliny i balení. Pokud by se přeci jen něco pokazilo, kontaktujte nás, pošlete nám fotografii problému a my vám rostlinu obratem vyměníme.
benefit_4
Nejširší výběr v ČR
10.000+ druhů skladem
Máme skutečně tu nejširší nabídku rostlin na českém internetu. Od nejkupovanějších klasik až po raritní kousky, které na zahradách málokdy potkáte.
benefit_1
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
Balíček vám zdarma dodáme od 2500 Kč. Platí pro balíčky posílané kurýrní službou (Česká Pošta, DPD, PPL). Nevztahuje se na paletové zásilky, individuální dopravu, ani zahradnictví flos kurýra.
60x60
Pěstujeme přirozeným způsobem
To znamená především na venkovních plochách, bez rychlení ve sklenících a zbytečné chemie. Rostliny připravujeme tak, aby dokázaly dlouhodobě žít především venku na zahradách, ne jen na pohodlných regálech zahradních center.
ico_care
Ekologické a šetrné
balení rostlin
Životní prostředí je pro nás důležité. Používáme proto blistry ze 100% recyklovaného a recyklovatelného materiálu.

Trvalkový záhon – jak na to

Všechny články
trvalkový záhon

Co to vlastně je trvalkový záhon? Proč je tak populární a jak jej založit?

Trendem posledních let je výsadba smíšených trvalkových záhonů. Vidíme je na veřejných prostranstvích, jako jsou parky, zámecké zahrady, kruhové objezdy a záhony u chodníků a pomalu se dostávají i do soukromých zahrad. 

Co to je smíšený trvalkový záhon?

Je to záhon, na kterém je vysazený určitý počet trvalek. Nemají dané fixní místo, takže se jejich zastoupení v průběhu času může měnit, stejně tak poloha. Může se dokonce stát, že některý druh nebude na místě dobře prospívat, takže jej nahradí druh, kterému se v záhonu daří velmi dobře nebo volné místo obsadí trvalka, která se rozšiřuje samovýsevem.

Jednotlivé rostliny se postupně rozrostou tak, že vznikne jedna spojená plocha tvořená trvalkami. Využívá se různých výšek rostlin a doby kvetení, aby byl záhon zajímavý v průběhu celé sezóny

Smíšený trvalkový záhon a jeho výhody:

  • je téměř bezúdržbový
  • vyžaduje minimální zálivku
  • skoro nemusíte vytrhávat plevel 
  • je krásný od jara a do zimy, téměř 10 měsíců
  • neustále se proměňuje

Velkým plusem smíšeného trvalkového záhonu je hospodaření s vodou. Po zakořenění vyžadují rostliny minimální zálivku. V momentě, kdy se rostliny rozrostou natolik, že mezi nimi není volný prostor, tak je odpar vody minimální. Při deštích umí díky kořenovému systému vodu velmi dobře zadržet.

Skvělou informací pro zahradníky je, že se záhon nemusí téměř odplevovat. Mezi rozrostlými trvalkami není prostor ani dostatek slunce pro zakořenění plevele. Snížení nároků na údržbu je jedním z cílů výsadby těchto záhonů ve městech a obcích. 

Záhon je zajímavý od jara do podzimu. Brzy z jara začíná kvést cibulovinami, které vystřídají trvalky. Ty se střídají v kvetení až do prvních mrazů. Během zimy zdobí záhon zaschlá květenství rostlin pokrytá jinovatkou. Snad jediný měsíc či dva působí záhon neutěšeným dojmem, a to, když se brzy na jaře ostříhá, aby mohly rostliny obrazit. 

Jak trvalkový záhon založit?

  • Nejprve si vyberte místo, kde ho chcete vytvořit. Plochu odplevelte, prokypřete a ideálně do zeminy přidejte kompost. Na jaře a nejpozději v září přimíchejte koňský nebo jiný hnůj. Pokud chcete růst rostlin ještě více podpořit, tak si nachystejte mykorhizní přípravek
  • Trvalky do záhonu vybírejte podle stanoviště.
  • Na 1m2 byste měli vysadit 9 trvalek.
  • Cibuloviny vysaďte po skupinkách alespoň 6 ks mezi trvalky. 

Jak trvalky vybrat a zasadit si povíme v dalším dílu. 

 

Ukázka podzimního trvalkového záhonu

trvalkový záhon
trvalkový záhon
Sdílet: