210x210
Doručíme v pořádku nebo zdarma vyměníme
99,8% rostlin doručíme zdravé a v pořádku, protože každá zásilka projde přísnou kontrolou kvality rostliny i balení. Pokud by se přeci jen něco pokazilo, kontaktujte nás, pošlete nám fotografii problému a my vám rostlinu obratem vyměníme.
benefit_4
Nejširší výběr v ČR
10.000+ druhů skladem
Máme skutečně tu nejširší nabídku rostlin na českém internetu. Od nejkupovanějších klasik až po raritní kousky, které na zahradách málokdy potkáte.
benefit_1
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
Balíček vám zdarma dodáme od 2500 Kč. Platí pro balíčky posílané kurýrní službou (Česká Pošta, DPD, PPL). Nevztahuje se na paletové zásilky, individuální dopravu, ani zahradnictví flos kurýra.
60x60
Pěstujeme přirozeným způsobem
To znamená především na venkovních plochách, bez rychlení ve sklenících a zbytečné chemie. Rostliny připravujeme tak, aby dokázaly dlouhodobě žít především venku na zahradách, ne jen na pohodlných regálech zahradních center.
ico_care
Ekologické a šetrné
balení rostlin
Životní prostředí je pro nás důležité. Používáme proto blistry ze 100% recyklovaného a recyklovatelného materiálu.

Skvostné třapatky v trvalkových záhonech

Všechny články
Třapatky

Třapatky neboli terčovky se řadí do velkého rodu echinacea, který zahrnuje řadu letniček a trvalek. Na některých zahrádkách byste je tedy našli po celé léto, zatímco jinde dělají tu pravou parádu až na podzim, kdy jejich velké květy s vypouklým terčem okouzlí každou návštěvu.

Severoamerické léčivky pomáhají v řadě nemocí

Třapatky pocházejí ze Severní Ameriky, kde byly pěstovány a vysoce oceňovány indiánskými kmeny. Jejich léčitelé je používali při popáleninách, revmatických potížích, hadím uštknutí a vůbec nejčastěji proti nachlazení. Indiánům také pomáhaly překonávat vysoká letní vedra.

Na našich zahrádkách se třapatky pěstují už přes 300 let. Ve 30. letech minulého století je vzali drobnohledem i evropští lékaři, kteří je využívali k léčbě tuberkulózy a záškrtu. Vy ovšem znáte echinaceu z úplně jiných typů léčiv – je totiž součástí kapek, tinktur i bonbonů na posílení imunity.

Tip: Pokud máte rádi domácí kosmetiku, lékárnu i spižírnu, můžete si z květou třapatek vyrobit výborné tonikum nebo příjemně vonící i chutnající čaj.

Snadné na pěstování, krásné i ve váze

Třapatky patří k velmi nenáročným a na pěstování poměrně jednoduchým rostlinám. V březnu je můžete vysévat ze semen. Pokud jste to nestihli, můžete zasadit i pěkné vzrostlé sazenice, které se vám v průběhu září krásně ujmou. Dobře se jim bude dařit na slunném stanovišti s hlinitou a výživnou půdou. Jejich kvetení bude trvat až do zámrazu. Pokud byste se chtěli z krásných květů třapatek těšit i doma, není nic snazšího než si je nařezat do vázy. I v domácích podmínkách vydrží krásné poměrně dlouho.

Třapatka nachová kvete po celé léto

Vůbec nejznámějším druhem z rodu echinaceí je třapatka nachová. Vděčná a nenáročná trvalka si lebedí na slunném stanovišti a snese dokonce i dlouhodobé sucho. Díky svým širokým listům vytvoří dojem mohutné květiny a její růžovofialové květy s pevným středem jsou klasikou venkovských zahrádek, ale čím dál častěji se objevují i v městských výsadbách. Alternativou jsou pak kultivary kvetoucí bíle, žlutě nebo světle zeleně. Ať už si vyberete tu či onu variantu, ve váze vám vydrží pěkné i dva týdny.

 

Kombinovaná výsadba třapatek

Třapatkám to nejvíce sluší ve větších skupinách. Uplatní se ve smíšených trvalkových záhonech, krásně se dají kombinovat i s dalšími rostlinami pro včely a motýli. Nejvíce se hodí ke kopretinám a plamenkám, ale krásně vyniknou i různé druhy třapatek vedle sebe.

Zahradníci by sázeli třapatku nachovou 'Cheyenne Spirit'

Hledáte-li krasavici, kterou nebude mít na zahradě každá z vašich sousedek, podívejte se na třapatku nachovou 'Cheyenne Spirit'. Nakvétá v pestré paletě žlutých, oranžových, růžových a červených odstínů. Dorůstá výšky kolem 60 cm a jednotlivé květy vykvétají na koncích lodyh od června do září. Stejně jako ostatní třapatky vypadá i tato nádherně ve větších výsadbách nebo v kombinacích s vysokými trvalkami, například kopretinami. 

 

Sleva: Aby se vám v září sázelo lépe, máme pro vás slevu -10 % na všechny trvalky od 3 kusů výše – rostliny se mají přece vždycky sázet ve skupinách, a ne po jedné.

Sdílet: