210x210
Doručíme v pořádku nebo zdarma vyměníme
99,8% rostlin doručíme zdravé a v pořádku, protože každá zásilka projde přísnou kontrolou kvality rostliny i balení. Pokud by se přeci jen něco pokazilo, kontaktujte nás, pošlete nám fotografii problému a my vám rostlinu obratem vyměníme.
benefit_4
Nejširší výběr v ČR
10.000+ druhů skladem
Máme skutečně tu nejširší nabídku rostlin na českém internetu. Od nejkupovanějších klasik až po raritní kousky, které na zahradách málokdy potkáte.
benefit_1
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
Balíček vám zdarma dodáme od 2500 Kč. Platí pro balíčky posílané kurýrní službou (Česká Pošta, DPD, PPL). Nevztahuje se na paletové zásilky, individuální dopravu, ani zahradnictví flos kurýra.
60x60
Pěstujeme přirozeným způsobem
To znamená především na venkovních plochách, bez rychlení ve sklenících a zbytečné chemie. Rostliny připravujeme tak, aby dokázaly dlouhodobě žít především venku na zahradách, ne jen na pohodlných regálech zahradních center.
ico_care
Ekologické a šetrné
balení rostlin
Životní prostředí je pro nás důležité. Používáme proto blistry ze 100% recyklovaného a recyklovatelného materiálu.

Seznam prací na září 2023

Všechny články
seznam prací na srpen

Dny se zkracují, teplota klesá a srážek přibývá. Co nás čeká na zahradě na přelomu léta a podzimu? Nezapomeňte si vytisknout seznam prací.

Seznam prací v pdf si stáhněte zde.

  • Rebarboru dělte a přesazujte až má žluté listy. Půdu zryjte na hloubku 2 rýčů a do svrchní vrstvy přidejte dostatek kompostu. Jedné rostlině dopřejte alespoň 1 m².
  • Sklízejte a sušte libeček a majoránku.
  • Hlavní sklizeň jádrovin je tu. Nenechávejte popadané ovoce ležet na zemi. Hrozí, že z něj vylezou larvy do půdy a zakuklí se. Také sbírejte a likvidujte Ze stromu nemocné plody.
  • Bezinky sklízejte do půlky listopadu. Zralé plody jsou modro-černé a ihned je tepelně zpracujte. Stopky odstraňte pomocí vidličky.
  • Vysazujte a přesazujte cibule lilií. Hloubka od vrcholu cibule by měla být 2× větší, než je její výška. Liliím se daří na slunci v dobře odvodněné půdě. Povrch půdy by měl být zastíněný (okolními rostlinami nebo alespoň vrstvou mulče).
  • V oblastech s mírným počasím vyčkejte s výsadbou jarních cibulovin na říjen. Dříve se sice sadily již v září, ale vzhledem k vyšším teplotám, se vyplatí počkat.
  • Vysazujte ladoničky šafrány, řebčík kostkovaný, sněženky, ladoňky, bledule, modřence i cibulnaté kosatce, zakryjte je vrstvou zeminy 5–10 cm.
  • Narcisům se daří v písčitohlinitých půdách s obsahem humusu. Použijte vyzrálý kompost, čerstvý hnůj nesnesou. Vysazujte je asi 15 cm hluboko. Přikryjte vrstvou mulče.
  • Trsy odkvetlých trvalek dělte a přesazujte. Zastřihněte nadzemní část těsně nad zemí a kořeny zkraťte na polovinu. Trs k dělení musí být dostatečně velký.
  • Sasanku japonskou a Kleopatřinu jehlu na podzim nepřesazujte.
  • Dopřejte listopadkám, kvetoucím na podzim, dostatek vody, aby se jim dobře vyvinuly květy. Zalévejte je ke kořenům, abyste předešli výskytu chorob.
  • Vyndávejte hlízy odkvetlých mečíků. Čím déle je v půdě necháte, tím je větší riziko rozvoje choroboplodných zárodků. Poznávacím znamením k vyrývání (použijte rycí vidle) hlíz jsou odumřelé kořeny. Oklepejte zeminu, odřízněte nadzemní část na 10 cm a dejte do suché místnosti oschnout. Uskladněte i drobné hlízy (korálky).
  • Do poloviny září přesazujte pokojové rostliny.
Sdílet: