210x210
Doručíme v pořádku nebo zdarma vyměníme
99,8% rostlin doručíme zdravé a v pořádku, protože každá zásilka projde přísnou kontrolou kvality rostliny i balení. Pokud by se přeci jen něco pokazilo, kontaktujte nás, pošlete nám fotografii problému a my vám rostlinu obratem vyměníme.
benefit_4
Nejširší výběr v ČR
10.000+ druhů skladem
Máme skutečně tu nejširší nabídku rostlin na českém internetu. Od nejkupovanějších klasik až po raritní kousky, které na zahradách málokdy potkáte.
benefit_1
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
Balíček vám zdarma dodáme od 2500 Kč. Platí pro balíčky posílané kurýrní službou (Česká Pošta, DPD, PPL). Nevztahuje se na paletové zásilky, individuální dopravu, ani zahradnictví flos kurýra.
60x60
Pěstujeme přirozeným způsobem
To znamená především na venkovních plochách, bez rychlení ve sklenících a zbytečné chemie. Rostliny připravujeme tak, aby dokázaly dlouhodobě žít především venku na zahradách, ne jen na pohodlných regálech zahradních center.
ico_care
Ekologické a šetrné
balení rostlin
Životní prostředí je pro nás důležité. Používáme proto blistry ze 100% recyklovaného a recyklovatelného materiálu.

Říkáme NE černé mulčovací textilii

Všechny články
298795669_1214975949289746_6594813373832495477_n

Černá mulčovací textilie (nebo také geotextilie či netkaná textilie) je materiál, který se stále hojně používá v našich zahradách. Pro rostliny však rozhodně není přínosem, je tomu právě naopak.

Proč nechtít mulčovací textilii?

  • Je ze 100 % vyrobena z ropy. Mikroklimatickými vlivy se z ní uvolňují do půdy barviva, postupně se rozpadá na malé částečky v podobě mikroplastů. Ty se dostávají do spodních vod a trávicích ústrojí živočichů.
  • Odděluje půdu od vnějšího prostředí, od přístupu vzduchu, přirozeného zdroje organické hmoty a částečně i vody.
  • Pod textilií se množí anaerobní organismy, které nepotřebují vzduch a vymírá důležitý edafon, tedy půdní mikroorganismy. Půdní organismy umírají pro nedostatek vzduchu, vody a hlavně zdroje potravy. Půda se neobohacuje o humus, který pomáhají tvořit žížaly. Ty v půdě pod textilií nenajdete. Do půdy se nedoplňuje organický podíl, mění se její struktura, půda se zhutňuje a stává se mrtvou, neúrodnou.
  • Nebrání růstu plevele. Plevel roste na textilii, v mulčí a organické hmotě, která se na ní vrství. 
  • Svah s ní nezpevníte. Mulč na textilii nebude držet, většina vody po ní steče a nezasákne se do půdy. Na prudký svah vysázejte půdopokryvné rostliny, které půdu zpevní svými kořeny a po vzájemném zapojení nebude mít šanci ani plevel. Použít můžete také kokosovou rohož nebo ekotextilii, o které píšeme dále.
  • Neušetříte za mulč, protože ji budete muset stále doplňovat. Odfouká jí vítr, rostliny se nerozrostou, aby se zapojily a zabránily růstu plevele na mulči. 
  • Trvalkové záhony nebudou fungovat, protože textilie zabrání jejich rozrůstání do prostoru.
  • Odstranění folie dá opravdu hodně práce a obnova půdy zabere několik let. 

Téma černého hadru detailně sepsala a doložila názornými fotografiemi (a zdroji) zahradní architektka Lenka ze Zahrady na niti.

Jaké trvalky vysadit na svah? Připravili jsme pro vás hotový trvalkový záhon na svažitý terén.

 

Záhon s mulčovací folií, kde je vidět plevel a rostliny se nemohou rozrůstat.

Existuje řešení? ANO.

  • Důležitá je kvalitní příprava půdy před výsadbou: Mechanicky odstraňte plevel z plochy (u velkých ploch můžete použít metodu pokládání rozložených a zatížených kartonů, tráva a plevel pod nimi časem zahynou), nejlépe 2× v rozestupu 2 týdnů.
  • Po vysazení rostlin mulčujte vrstvou přírodního materiálu, jako je štěpka z listnatých stromů, sláma, listí, kůra jehličnatých stromů (je kyselá, tedy ne vhodná pro veškeré výsadby), drobný kamenitý štěrk (vhodný pro teplomilné rostliny), ideálně ve vrstvě 10–15 cm.
  • Vyberte druhy rostlin pro dané stanoviště a zvolte správnou hustotu výsadby.
  • Jakmile se rostliny na záhonu rozrostou, pro plevel už nebude místo.

 

Existuje i přírodní alternativa – ekotextilie

Ekotextilie jsou textilie z čistě přírodních vláken. Vyrábí se z biomasy při pěstování řepy a kukuřice. Jde tedy o 100% přírodní a rozložitelný materiál.
Na rozdíl od netkaných textilií z plastů neškodí půdě a později nemusíte řešit odstraňování nevzhledných cárů textilie ze záhonu – ekotextilie se do několika let sama zcela rozloží.

Jaké jsou další výhody ekotextilie?

  • Podpoříte vývoj rostlin. Ekotextilie je vyrobena ze 100% přírodních materiálů. Jejím rozkladem se do půdy uvolňují látky, které slouží jako přírodní hnojivo: vyživují rostliny a podporují správný vývoj jejich kořenového systému.
  • Zpevníte s ní i svažitý terén. Ekotextilie se běžně využívají jako ochrana svahů proti erozi. Omezí růst plevele a uvolňované látky přispějí k lepšímu vývoji rostlin, které na svahu funkci protierozní ochrany do pár let převezmou.
  • Při pohledu do zahrady vás nepraští do očí. Ekotextilie mají hnědý odstín, který jim umožňuje lépe splynout s okolní zeminou. Na holém svahu nebo na novém záhonu nepůsobí jako „pěst na oko“.


 

 

Trvalkový záhon bez mulčovací fólie, kdy je vidět jak se rostliny rozrostly a celý záhon zaplnily.

299037365_1444539572731792_6054822774149475245_n
299037365_1444539572731792_6054822774149475245_n
Sdílet: