210x210
Doručíme v pořádku nebo zdarma vyměníme
99,8% rostlin doručíme zdravé a v pořádku, protože každá zásilka projde přísnou kontrolou kvality rostliny i balení. Pokud by se přeci jen něco pokazilo, kontaktujte nás, pošlete nám fotografii problému a my vám rostlinu obratem vyměníme.
benefit_4
Nejširší výběr v ČR
10.000+ druhů skladem
Máme skutečně tu nejširší nabídku rostlin na českém internetu. Od nejkupovanějších klasik až po raritní kousky, které na zahradách málokdy potkáte.
benefit_1
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
Balíček vám zdarma dodáme od 2500 Kč. Platí pro balíčky posílané kurýrní službou (Česká Pošta, DPD, PPL). Nevztahuje se na paletové zásilky, individuální dopravu, ani zahradnictví flos kurýra.
60x60
Pěstujeme přirozeným způsobem
To znamená především na venkovních plochách, bez rychlení ve sklenících a zbytečné chemie. Rostliny připravujeme tak, aby dokázaly dlouhodobě žít především venku na zahradách, ne jen na pohodlných regálech zahradních center.
ico_care
Ekologické a šetrné
balení rostlin
Životní prostředí je pro nás důležité. Používáme proto blistry ze 100% recyklovaného a recyklovatelného materiálu.

Poznáte je? Svilušky, molice a mšice..

Všechny články
345418422_618185110275831_2760746517260297094_n

Známe je snad všichni! Malí škůdci, kteří dokáží napáchat velké škody – mšice, molice a svilušky. Jak je poznáme, jak se jich zbavíme?

Mšice

Tento drobný hmyz je okem dobře viditelný, 2 až 6 mm velký. Vyskytuje se na spodní straně listů rostlin. Nejčastěji na zelenině, listech ovocných stromů nebo na růžích. Škodí rostlinám sáním velkého množství tekutin, což způsobuje krabatění listů, jejich svinování a kadeření nebo změnu barvy. Mšice vylučují medovici, kterou vyhledávají mravenci. Ti si záměrně mohou mšice na rostliny nosit a pěstovat si je tam a chránit je před jejich přirozenými nepřáteli.

Existují různé druhy mšic, některé jsou zelené, jiné černé. Na rybízu škodí mšice rybízová, na čerstvých listech třešně mšice třešňová, na zelí mšice zelená atd.

  • Vajíčka mšic přezimují v půdě a na jaře se vylíhnou. Prevencí proti mšicím je zrytí půdy na podzim nebo v předjaří. Mšice raději napadnou rostliny, které nejsou v nejlepší kondici.
  • Mšice nemají rády aromatické rostliny jako je například česnek, levandule, aksamitník, bazalka, tymián nebo kopr. Proto je klidně vysaďte v okrasném záhonu nebo ve skleníku mezi zeleninu.
  • Pokud se mšice vyskytnou, zlikvidujte části rostlin, které můžete otrhat. Samozřejmě s ohledem na to, aby vám z rostliny něco zbylo. Otrhané listy neházejte na kompost, ale do bio popelnice nebo je spalte. Stejně posbírejte spadané listy na zemi.
  • Pozorujte, zda na rostlinu putují mravenci. Pokud se jedná například o strom broskvoně, tak můžete kmen pomazat kolem dokola lepem a mravenci se nebudou mít, jak k mšicím dostat. Kmen namazejte ve spodní části, aby se na lep nešťastnou náhodou nechytil ptáček. 

Přirozeným nepřítelem mšic je slunéčko sedmitečné. Vývojovou fázi larvy slunéčka ne všichni znají, může připomínat nějakého škůdce. Mšice také požírají například i škvoři.

Mšice můžete zlikvidovat přírodními, doma připravenými prostředky:

  • postřik ze směsi mléka s vodou v poměru 1:1
  • postřik ze směsi jaru na přírodní bázi s vodou 
  • použijte kopřivovou jíchu naředěnou 1:10 v poměru s vodou a rozprašujte
  • vyrobte domeček pro škvory
  • mšice můžete rozmačkat ručně (nejlépe v rukavicích)

O dalších přirozených nepřátelích mšic si přečtěte zde

 

Další variantou je použít již hotové chemické insekticidy.

 

Molice

Jsou světlé mušky menší než mšice, avšak také okem viditelné, velké 1 a ž 2 mm. Stejně jako mšice sají tekutinu ze spodní strany listů. Také přenášejí rostlinám nebezpečná virová onemocnění.

·         Nejčastěji je objevíte ve sklenících a fóliovnících na zelenině – milují okurky, rajčata a papriky, nebo na okrasných rostlinách.

·         Výjimkou nejsou ani interiérové rostliny, protože tito škůdci ve venkovních prostorech nepřezimují. 

Prevencí proti molicím je nepřelévání, neboť preferují přemokřené půdy. I v tomto případě je požíračem molic slunéčko. Zbavit se škůdce můžete stejně jako mšic doma připravenými přírodními přípravky nebo zakoupenými insekticidy.

 

Svilušky

Okem neviditelní paraziti o velikosti 0,5 mm, kteří mohou vážně poškozovat rostliny. Objevují se obvykle v interiéru nebo ve skleníku. Napadenou rostlinu poznáme tak, že se na listech začnou dělat světlé skvrny se žlutými tečkami. Listy zesvětlají, mění barvu do stříbrna, pak do hněda a nakonec uschnou. Příznakem je také pavučinka kolem listu, především na spodní straně. Z listů se svilušky přemisťují na květy. Pokud nezakročíte, tak celá rostlina může uhynout, a navíc dojde k napadení dalších.

Prevencí je udržování teploty pod 25°C a vyšší vlhkost, protože svilušky mají rády teplo a sucho.

Pokud na rostlinách objevíte napadení sviluškou, tak můžete vyzkoušet domácí recepty a babské rady nebo pořídit insekticidní postřik.

 

 

 

Sdílet: