210x210
Doručíme v pořádku nebo zdarma vyměníme
99,8% rostlin doručíme zdravé a v pořádku, protože každá zásilka projde přísnou kontrolou kvality rostliny i balení. Pokud by se přeci jen něco pokazilo, kontaktujte nás, pošlete nám fotografii problému a my vám rostlinu obratem vyměníme.
benefit_4
Nejširší výběr v ČR
10.000+ druhů skladem
Máme skutečně tu nejširší nabídku rostlin na českém internetu. Od nejkupovanějších klasik až po raritní kousky, které na zahradách málokdy potkáte.
benefit_1
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
Balíček vám zdarma dodáme od 2500 Kč. Platí pro balíčky posílané kurýrní službou (Česká Pošta, DPD, PPL). Nevztahuje se na paletové zásilky, individuální dopravu, ani zahradnictví flos kurýra.
60x60
Pěstujeme přirozeným způsobem
To znamená především na venkovních plochách, bez rychlení ve sklenících a zbytečné chemie. Rostliny připravujeme tak, aby dokázaly dlouhodobě žít především venku na zahradách, ne jen na pohodlných regálech zahradních center.
ico_care
Ekologické a šetrné
balení rostlin
Životní prostředí je pro nás důležité. Používáme proto blistry ze 100% recyklovaného a recyklovatelného materiálu.

Vzaly vaši zahrádku útokem mšice?

Všechny články
ladybug-3478620_1920

Na začátku je vždy jen pár jedinců, na konci zničená úroda. Mšice je nepřítel, který napadá téměř jakýkoli rostlinný druh. Během roku přivedou na svět až třicet generací, přičemž každá samička dokáže vyprodukovat až dvě stovky dalších. Co dělat, když se mšice přemnoží?

Přivolejte na pomoc hmyzí „jednotku rychlého nasazení“

Postavte na zahradě hmyzí domeček (hmyzí hotel), ubytujte v něm přirozené nepřátele mšic – slunéčka, zlatoočka, škvory a pestřenky, a „problém mšice“ se vyřeší sám. Bez chemie a ekologicky.

Budu to umět?

Vyrobit hmyzí hotel svépomocí zvládne i méně zručný kutil. Stačí stlouct dřevěnou „krabici“ bez přední a zadní stěny, přidat jednoduchou stříšku, aby do domku nezatékalo, a postupně navrstvit výplňový materiál, ve kterém se hmyz zabydlí. Drť z cihel, šišky, rákos, polínka a tvárnice s navrtanými dírami (o průměru 3–10 mm), meliorační trubky, sláma, klacíky (výborné jsou z černého bezu, který je měkký), kartonový papír, suchý mech, bukvice… použít lze téměř cokoli.

Hloubka domečku by měla být ideálně do 40 cm, zepředu i zezadu jej nechte volně přístupný. Nakonec hmyzí hotel postavte na slunečné závětrné místo a pak už se jen těšte na první obyvatele s velkou chutí na mšice.

Obyvatelé hmyzího domečku likvidující mšice:

  • Slunéčko sedmitečné – nejznámější člen „jednotky rychlého nasazení“ proti mšicím. V zahradě, kde se mu líbí, nemají mšice šanci – každé slunéčko za sezónu spořádá na 5 000 mšic. A každé dokáže za stejnou dobu naklást až 2 000 vajíček. Larvám slunéčka mšice náramně chutnají také. Každá během svého vývoje zkonzumuje dalších až 600 mšic. 
  • Zlatoočka obecná – i její larvy jsou experty na mšice. K prostřenému talíři to nemají nikdy daleko, zlatoočka klade vajíčka (po stovkách) na dlouhých stopkách do blízkosti mšicích kolonií. Hned jak se larvy vylíhnou, začínají hodovat – každá během dospívání zlikviduje až 500 mšic nebo až 10 000 mšicích vajíček a larev svilušek.
  • Škvor obecný – říká se o něm, že s oblibou zalézá do uší a prokousává ušní bubínky. Samozřejmě, není to pravda. Co ale pravda je –  i škvoři mají rádi mšice. Za jedinou noc jich každý spořádá i celou stovku.
  • Pestřenky – na první pohled vypadají jako vosy, ale patří mezi mouchy. I jejich larvy jsou pro kolonie mšic doslova pohromou. Například larva pestřenky hrušňové během růstu zkonzumuje neuvěřitelných 900 mšic. To je apetit, který předčí i apetit larvy slunéčka sedmitečného.

Užiteční lovci mšic

Sdílet: