210x210
Doručíme v pořádku nebo zdarma vyměníme
99,8% rostlin doručíme zdravé a v pořádku, protože každá zásilka projde přísnou kontrolou kvality rostliny i balení. Pokud by se přeci jen něco pokazilo, kontaktujte nás, pošlete nám fotografii problému a my vám rostlinu obratem vyměníme.
benefit_4
Nejširší výběr v ČR
10.000+ druhů skladem
Máme skutečně tu nejširší nabídku rostlin na českém internetu. Od nejkupovanějších klasik až po raritní kousky, které na zahradách málokdy potkáte.
benefit_1
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
Balíček vám zdarma dodáme od 2500 Kč. Platí pro balíčky posílané kurýrní službou (Česká Pošta, DPD, PPL). Nevztahuje se na paletové zásilky, individuální dopravu, ani zahradnictví flos kurýra.
60x60
Pěstujeme přirozeným způsobem
To znamená především na venkovních plochách, bez rychlení ve sklenících a zbytečné chemie. Rostliny připravujeme tak, aby dokázaly dlouhodobě žít především venku na zahradách, ne jen na pohodlných regálech zahradních center.
ico_care
Ekologické a šetrné
balení rostlin
Životní prostředí je pro nás důležité. Používáme proto blistry ze 100% recyklovaného a recyklovatelného materiálu.
head-podzim

Také máte pocit, že na podzim byste měli, stejně jako většina vašich sousedů zahradu uklidit do posledního lístečku, ostříhat všechno co je výš jak 10 cm nad trávou a nejlépe posekat ještě před mrazy trávník na golfový pažit? Nebo se vám zdá, že i příroda má svůj rytmus, všechno má svůj smysl a nejlepší je nechat se vést našeptáváním vaší zahrady? Rádi bychom vám ukázali, že život ve vaší zahradě nekončí říjnem a není potřeba za zahradnickou sezónou dělat radikální tečku.

Být zahradníkem je jako být studentem na celý život. Každý rok, každou sezónu se učíte něco jiného, něco vás překvapí, nebo zjistíte, že jste něčemu konečně přišli na kloub. Podobné to je i s přístupem k péči o zahradu. Je tomu ještě nedávno a u někoho ten názor přetrvává stále, že na podzim je potřeba udělat na zahradě moc práce, připravit ji na zimu, a hlavně ji uklidit!
Trendy se mění i v péči o zahradu. Čím dál více je kladen důraz na přirozenost, a tak trochu i divokost zahrady, věnuje se pozornost drobným a užitečným živočichům…

Zahradníkem se člověk stává na celý život. Stále se učí nové věci, každoročně má nové zkušenosti a samozřejmě dělá občas i nějaké chyby v péči o zahradu. Není to selhání, a proto se tím nenechte vyvést z míry.

Jakých 5 nejčastějších chyb se na podzim v zahradě dopouštíme?


1. Sázení jarních cibulovin příliš brzy nebo naopak moc pozdě
Výhodou podzimní výsadby jarních cibulovin je, že na jaře vaše zahrada krásně rozkvete barvami. A zdá se to téměř bez práce. Je však třeba výsadbu naplánovat na vhodné období. Jarní cibule potřebují několik týdnů, aby se jim rozvinul kořenový systém před příchodem mrazíků. Nesmí však začít klíčit. Pokud tedy cibule zasadíte příliš brzy, například na začátku září, tak s největší pravděpodobností vyklíčí a mrazy je zničí. Zasaďte cibuloviny v průběhu října. Obecně platí, že čím větší cibule, tím hlouběji do země. U tulipánů to je asi 10 cm pod zem a je samozřejmě potřeba je zasadit správným směrem.
Na podzim je také vhodné vysadit nové jahodníky. V našem sortimentu jich najdete rovnou několik druhů https://www.zahradnictvi-flos.cz/jahodnik.html.

2. Stříhání trvalek, které se vysemeňují
Pokud nechcete, aby některé invazivnější rostliny zaplavily vaši zahradu, tak byste jim měli na podzim ostříhat suché květy. Patří mezi ně například floxy, verbena, máky, řebříčky, sasanky a ostrožky. Jakmile uvidíte, že květy začínají usychat a tvoří se místo nich semena, tak je ustříhněte.

3. Zanedbání péče o půdu
Když celá zahrada usíná a je po sklizni, máte vyklizené květináče, ostříhané suché květy a celkově zahradu připravujete na zimu, tak je také důležité nezapomenout na půdu. Nechat ji ležet ladem by bylo chybou. Někteří zahradníci zasejí tzv. zelené hnojivo (hořčice, vojtěška, řepka), jiní půdu zryjí a zapraví do ní hnůj. Nejčastěji se používá kravský nebo koňský. Nepoužívejte pak již vápno. Na jaře stačí záhony motyčkou prokypřit a můžete dle libosti vysazovat. Hnůj můžete také zapravit do květinových záhonů, k růžím a dalším trvalkám.

4. Hrabání listí a úklid na zahradě
V poslední době se kromě rostlin myslí v zahradě i na živočichy. Když v zahradě shrabete a důkladně uklidíte všechny listy, odnesete všechny větve a hromádky odpadu ze stříhání, tak se drobná havěť nebude mít kde schovat. Nechte jim malý prostor někde v rohu vaší zahrady a umožněte jim najít si v hromádce listí nebo roští úkryt. Možná to na první pohled nepoznáte, ale i tento druh života je pro vaši zahradu důležitým faktorem.

5. Hlízy z půdy ven
Kromě toho, že se na podzim vysazují jarní cibuloviny, tak se také z půdy vytahují hlízy, které by poškodil mráz. Jedná se především o hlízy mečíků, jiřin a begónií. Rycími vidlemi opatrně vyndejte hlízy z půdy, očistěte je a uskladněte na suchém, temném a chladném místě (ideálně ve sklepě). Nejvhodnější je pro tuto práci suché počasí.

 

Sdílet: