210x210
Doručíme v pořádku nebo zdarma vyměníme
99,8% rostlin doručíme zdravé a v pořádku, protože každá zásilka projde přísnou kontrolou kvality rostliny i balení. Pokud by se přeci jen něco pokazilo, kontaktujte nás, pošlete nám fotografii problému a my vám rostlinu obratem vyměníme.
benefit_4
Nejširší výběr v ČR
10.000+ druhů skladem
Máme skutečně tu nejširší nabídku rostlin na českém internetu. Od nejkupovanějších klasik až po raritní kousky, které na zahradách málokdy potkáte.
benefit_1
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
Balíček vám zdarma dodáme od 2500 Kč. Platí pro balíčky posílané kurýrní službou (Česká Pošta, DPD, PPL). Nevztahuje se na paletové zásilky, individuální dopravu, ani zahradnictví flos kurýra.
60x60
Pěstujeme přirozeným způsobem
To znamená především na venkovních plochách, bez rychlení ve sklenících a zbytečné chemie. Rostliny připravujeme tak, aby dokázaly dlouhodobě žít především venku na zahradách, ne jen na pohodlných regálech zahradních center.
ico_care
Ekologické a šetrné
balení rostlin
Životní prostředí je pro nás důležité. Používáme proto blistry ze 100% recyklovaného a recyklovatelného materiálu.

Podzim je nejlepší čas pro založení nové skalky

Všechny články
Skalničky

Rytí záhonů máte za sebou, listí shrabané, trávník je ošetřen, jezírko také. Říkáte si, co dalšího by se v pozdním podzimu dalo na zahradě ještě zvládnout? Založte skalku - právě říjen, listopad a částečně i prosinec, pokud nemrzne, jsou nejlepší čas.

V čem je podzim pro založení skalky tak vhodný? Podloží, kameny a půda, které tvoří její součásti, se přes zimu spojí v jeden celek, skalka si takzvaně sedne - a vy pak s příchodem jara můžete začít s výsadbou skalniček a alpinek.

Podzimní založení skalky ve třech krocích

Krok první: Vyberte vhodné místo
Působivou skalku vytvoříte v každé zahradě - výborně se bude vyjímat ve svahu, snadno ji ale zhotovíte i na rovném pozemku. Vždy myslete na to, aby skalka v zahradě působila přirozeně a vhodně doplňovala její ráz. Na co dát pozor? Skalku neumisťujte do blízkosti ovocných nebo okrasných stromů - čistit ji od spadaného listí může být náročné a únavné. Nejvhodnější je východní, severovýchodní nebo jihozápadní orientace. Ideální je slunečné místo.

Krok druhý: Připravte půdu
Odstraňte drn a půdu dobře odplevelte. Poté na místo budoucí skalky nasypte vrstvu drenáže, vhodný je například hrubý štěrk. Výška drenáže je přímo úměrná kvalitě půdy na místě, u těžkých půd může být i půl metru silná. Na drenáži nešetřete, později už jen těžko budete přidávat další.

Stejně tak nešetřete na půdě, kterou přidáte na drenáž. Můžeme použít půdu z krtinců nebo drnovky (kompostované travní drny) s příměsí písku a listovky. Skalničky obecně nemají rády příliš živin, zvolte proto chudší půdy. 

Vyvarujte se ale použití například jílu, který vám zbyl při hloubení základů domu. Do skalky rozhodně nepatří ani suťová navážka, které se potřebujete lacino zbavit.

Krok třetí: Vyberte vhodné kameny a umístěte je do skalky
Do skalky použijte ty druhy kamene, které se vyskytují v okolí. Nejlepší jsou takové, které mají přirozenou patinu, jsou částečně zvětralé a porostlé například lišejníky nebo mechy. Držte se pravidla jedné horniny – skalka má působit dojmem, že do vaší zahrady patří odjakživa. 

Vhodné druhy kamene? Vápenec, žula, břidlice, pískovec, opuka, travertin či tufa. Kameny zapusťte dostatečně hluboko, zůstat nad zemí by měla jen jejich menší část. Začněte zespodu, kde použijte ty největší kameny, a pokračujte až na vrchol skalky. Hotovou skalku nechte přes zimu sesednout, na jaře ji pak můžete osázet.

 

Sdílet: