210x210
Doručíme v pořádku nebo zdarma vyměníme
99,8% rostlin doručíme zdravé a v pořádku, protože každá zásilka projde přísnou kontrolou kvality rostliny i balení. Pokud by se přeci jen něco pokazilo, kontaktujte nás, pošlete nám fotografii problému a my vám rostlinu obratem vyměníme.
benefit_4
Nejširší výběr v ČR
10.000+ druhů skladem
Máme skutečně tu nejširší nabídku rostlin na českém internetu. Od nejkupovanějších klasik až po raritní kousky, které na zahradách málokdy potkáte.
benefit_1
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
Balíček vám zdarma dodáme od 2500 Kč. Platí pro balíčky posílané kurýrní službou (Česká Pošta, DPD, PPL). Nevztahuje se na paletové zásilky, individuální dopravu, ani zahradnictví flos kurýra.
60x60
Pěstujeme přirozeným způsobem
To znamená především na venkovních plochách, bez rychlení ve sklenících a zbytečné chemie. Rostliny připravujeme tak, aby dokázaly dlouhodobě žít především venku na zahradách, ne jen na pohodlných regálech zahradních center.
ico_care
Ekologické a šetrné
balení rostlin
Životní prostředí je pro nás důležité. Používáme proto blistry ze 100% recyklovaného a recyklovatelného materiálu.

Pestrobarevné begonie milují stín

Všechny články
begonie v nádobách mnoho barev

Původní begonie pocházejí z horských údolí a stinných pralesů Jižní Ameriky. Rostly po zdech inckých osad, pnuly se po stromech a jejich nádherné zářivé květy vykukovaly pod mohutnými stromy a rostlinami. Pokud jim dopřejete podobné podmínky, jaké měly ve své domovině, nádherně ozdobí i vaše truhlíky a nádoby.

Pestrobarevné begonie milují stín

Krásky ze stínu
Begoniím vyhovuje stinné severní či východní stanoviště. Všechna přistíněná místa nádherně rozzáří svými výraznými květy. A pokud nemáte severně či východně orientované parapety, nemusíte se bát begonie vysadit do nádob v zahradě nebo do záhonů. Výjimky ovšem potvrzují pravidlo a mezi begoniemi díky šikovným šlechtitelům najdete i řadu kultivarů, které jsou vhodné na slunce. Před zakoupením konkrétní begonie se zaměřte právě na informace o stanovišti, abyste pak s květníky v ruce nemuseli na zahradě vymýšlet nové řešení výsadby.


Péče o pestré letničky
Begonie vyžadují dostatečně kyprou, humózní půdu, kterou je třeba udržovat stále vlhkou. Pro bohaté kvetení se begonie během léta přihnojují tekutým hnojivem pro pelargonie, mají podobné nároky na živiny. Většina begonií uvítá vyrovnanou zálivku, rozhodně jim nesvědčí přemokření. Jejich odkvetlé květy nemusíte speciálně odstraňovat, postupně opadávají samy.

Tip: Do polostínu se skvěle hodí begonie hlíznaté (Begonie x tuberhybrida). Jejich květy jsou jedlé a používají se na zdobení dortů. Okouzlí vás jemným citrusovým aroma.


S výsadbou na záhon či do truhlíku nechvátejte
Rostliny jsou náchylnější na slabé mrazy, proto se na venkovní stanoviště vysazují až po tzv. zmrzlých mužích – optimálně kolem 20. května. Pokud si begonie pořídíte dřív, můžete je umístit do vytápěného skleníku, zimní zahrady, prosklené verandy nebo lehce vytápěné dílny.


Využití begonií v zahradě
Tyto nenáročné a přizpůsobivé rostliny můžete v zahradě uplatnit na mnoha místech:

  • v okenních truhlících,
  • v nádobách a závěsech na balkonech a terasách,
  • v letničkových záhonech,
  • v obrubách trvalkových záhonů
  • i jako klasické „hrobové“ rostliny.

Dříve se begoniím s oblibou přezdívalo voskovky, protože některé druhy begonií mají lesklé tuhé listy připomínající vosk.

Kombinace: Begonie patří k velmi výrazným letničkám, proto řada zahradnic osazuje celé truhlíky či nádoby pouze begoniemi. Pokud ovšem milujete kombinace a pestré hry různých květin, můžete je sesadit mezi vrbiny, lobelky a povijnice. Ano, všechny čtyři dohromady. Letos totiž barevné a nápadné balkony opravdu frčí.

Podívejte se na naši nabídku begonií a dalších letniček

Okénko pro milovnice pokojovek
Díky nápadným listům si begonie získaly přístup i do našich domácností a mnoho let se pěstují také jako pokojové rostliny. Jejich nároky na světlo jsou oproti většině pokojovek nižší. Během roku se jim bude dobře dařit prakticky kdekoli uvnitř místnosti na světlém stanovišti. V zimě uvítají parapet světlého okna, ve slunném létě se naopak nejsilnějším paprskům raději vyhnou. Slunce dovede jejich listy doslova spálit. Begonie nemají rády přeschnutí, ani přemokření substrátu. Zalévejte je opatrně ke stonku nebo do podmisky. Protože begonie rostou neuvěřitelně rychle, můžete je hnojit každý týden po celou dobu vegetačního období. Na jaře je přesazujte do kvalitního substrátu s příměsí rašeliny, který bude dobře držet vodu. Pamatujte také na to, že begonie jsou křehké krásky, proto s nimi manipulujte opravdu šetrně. Begonie se snadno množí vrcholovými řízky, které stačí dát na světlé místo do vody a brzy zapustí kořeny. Tyto řízky můžete přisadit rovnou do květináče s původní begonií a rostlinu tak nádherně zahustit. Pro pokojové pěstování vybírejte z druhů okrasných listem, velmi krásná je begonie pstruhová (Begonia maculata). Hodí se ale i klasické „voskovky“.

Sdílet: