210x210
Doručíme v pořádku nebo zdarma vyměníme
99,8% rostlin doručíme zdravé a v pořádku, protože každá zásilka projde přísnou kontrolou kvality rostliny i balení. Pokud by se přeci jen něco pokazilo, kontaktujte nás, pošlete nám fotografii problému a my vám rostlinu obratem vyměníme.
benefit_4
Nejširší výběr v ČR
10.000+ druhů skladem
Máme skutečně tu nejširší nabídku rostlin na českém internetu. Od nejkupovanějších klasik až po raritní kousky, které na zahradách málokdy potkáte.
benefit_1
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
Balíček vám zdarma dodáme od 2500 Kč. Platí pro balíčky posílané kurýrní službou (Česká Pošta, DPD, PPL). Nevztahuje se na paletové zásilky, individuální dopravu, ani zahradnictví flos kurýra.
60x60
Pěstujeme přirozeným způsobem
To znamená především na venkovních plochách, bez rychlení ve sklenících a zbytečné chemie. Rostliny připravujeme tak, aby dokázaly dlouhodobě žít především venku na zahradách, ne jen na pohodlných regálech zahradních center.
ico_care
Ekologické a šetrné
balení rostlin
Životní prostředí je pro nás důležité. Používáme proto blistry ze 100% recyklovaného a recyklovatelného materiálu.

Pěstování šalvěje lékařské od A do Š

Všechny články
Šalvěj

Aromatická bylinka se sametově hebkými listy má řadu výborných zdravotních účinků. Její lístky se používají proti nachlazení, ale také na špatnou náladu. Její rozmanité formy nádherně oživí bylinkovou spirálu, nádobu nebo záhon trvalek. Pěstování šalvěje není náročné, ale i tak vám poradíme, jak mít tu nejbohatší šalvěj široko daleko.

Šalvěj se pěstuje v nádobách i na záhoně

Trvalý polokeř s rozvětveným stonkem se dorůstá až 80 centimetrů, proto to rozhodně není rostlinka, která by se dala pěstovat v malém květináčku či truhlíčku. Na balkoně bude potřebovat pořádnou nádobu. Váháte-li nad tím, jestli se šalvěji bude dařit lépe v nádobě na pergole nebo spíše na venkovním záhoně, určitě zvolte záhon. Krásně se vám na něm rozroste.

Šalvěj vyžaduje lehkou a kyprou půdu

Dobře propustná hlinitopísčitá půda je značka ideál. Šalvěji se ovšem bude dobře dařit i v suchých nebo na živiny chudých či vyčerpaných půdách. Výborně poroste na slunném a dobře chráněném místě. Nesnese ovšem hnojení čerstvým hnojem.

Šalvěj spolehlivě ochrání košťáloviny

Jste-li příznivcem společné výsadby okrasného a užitného, můžete šalvěj používat jako spolehlivou ochranu zeleniny. Dovede ochránit celou úrodu zelí, brokolice, květáku a kedluben před škůdci všeho druhu. Na vaše výpěstky se už nebudou vrhat bělásci zelní, ale ani slimáci, protože šalvěj jim zkrátka nevoní a nechtějí s ní mít nic společného.

Šalvěj se vysazuje od poloviny května až do podzimu

Sazeničky šalvěje se vysazují na venkovní záhon přibližně od poloviny května, aby je nepoškodily mrazíky. Za slunného a teplého počasí můžete směle sázet až do pozdního podzimu. Vzhledem k tomu, jak se rostlinka rozroste, byste měli vysazovat jednotlivé sazenice přibližně 40 centimetrů od sebe. Pokud se rozhodnete pro balkonové pěstování v nádobách, držte se jednoduchého pravidla, že do jedné nádoby patří maximálně jedna rostlina. Květináč umístěte na slunné stanoviště a počítejte s tím, že šalvěj vydrží pěkná zhruba tři roky.

Šalvěj nemá ráda přemokření

Šalvěj vyžaduje opatrnou zálivku a zejména s nástupem podzimních dnů je na vodu poměrně citlivá, proto s ní šetřete. Špatně snáší také mrazy, proto ji na zimu pečlivě přikryjte slámou, chvojím či jiným přírodním materiálem, aby nevymrzla. Přibližně po čtyřech letech se bude šalvěj dožadovat přesazení na jiné místo. Provést ho můžete na jaře, kdy odstraníte chvojí a šalvěj na novém stanovišti rovnou prohnojíte kvalitním kompostem. Na jednom stanovišti bude krásně růst přibližně sedm let.

Šalvěj vyžaduje časté zaštipování

Pokud máte rádi souměrné tvary a chtěli byste udržet šalvěj kompaktní, určitě se vyplatí ji během roku častěji zaštipovat. Zároveň s tím provádějte důkladné seřezávání starších dřevnatých větviček. Necháte-li šalvěj růst bujně, musíte počítat s tím, že nebude držet kompaktní tvar.

Šalvěj se sbírá během slunečných dnů okolo poledne

Správné bylinkářky vám ke každé rostlině řeknou, kdy je nejlepší ji sbírat, abyste z ní dostali maximum zdravotních účinků. Čerstvé lístky šalvěje by se měly sbírat těsně před rozkvětem. Ideální jsou na to slunečné a suché letní dny. Na sběr byste měli jít okolo poledne, protože lístky v té době obsahují nejvíce éterických olejů, což můžete při troše experimentování posoudit i sami. Šalvěj se sklízí dvakrát do roka, řeže se asi 10 cm nad zemí a její listy se suší.

Jestli už teď víte, že šalvěj nutně potřebujete, vyberte si z naší bohaté nabídky různých druhů šalvějí

Sdílet: