210x210
Doručíme v pořádku nebo zdarma vyměníme
99,8% rostlin doručíme zdravé a v pořádku, protože každá zásilka projde přísnou kontrolou kvality rostliny i balení. Pokud by se přeci jen něco pokazilo, kontaktujte nás, pošlete nám fotografii problému a my vám rostlinu obratem vyměníme.
benefit_4
Nejširší výběr v ČR
10.000+ druhů skladem
Máme skutečně tu nejširší nabídku rostlin na českém internetu. Od nejkupovanějších klasik až po raritní kousky, které na zahradách málokdy potkáte.
benefit_1
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
Balíček vám zdarma dodáme od 2500 Kč. Platí pro balíčky posílané kurýrní službou (Česká Pošta, DPD, PPL). Nevztahuje se na paletové zásilky, individuální dopravu, ani zahradnictví flos kurýra.
60x60
Pěstujeme přirozeným způsobem
To znamená především na venkovních plochách, bez rychlení ve sklenících a zbytečné chemie. Rostliny připravujeme tak, aby dokázaly dlouhodobě žít především venku na zahradách, ne jen na pohodlných regálech zahradních center.
ico_care
Ekologické a šetrné
balení rostlin
Životní prostředí je pro nás důležité. Používáme proto blistry ze 100% recyklovaného a recyklovatelného materiálu.

Ochrana před jarními mrazy? Spolehlivé způsoby, jak zachránit úrodu, existují

Všechny články
Jarní mrazíky

Poslední roky se na jaře opakuje jeden a týž scénář, který především zahradnicím a zahradníkům přidělává vrásky na čele – po sympatickém oteplení, které vytahuje vše zelené ze země ven, přijdou mrazivé vlny a velmi nízké teploty. Někdy na konci března, někdy v dubnu, někdy i na začátku května. Nakvetlé stromy namrznou, jahodám zčernají květy, úroda je pryč. Víte, jak se bránit?

Ochrana před jarními mrazy? Spolehlivé způsoby, jak zachránit úrodu, existují

Na úplný začátek je dobré uvést, že ochrana před chladem, a to přes mrazy v zimě i na jaře, začíná už při samotné výsadbě. Především časně rašící ovocné dřeviny potřebují dobře chráněné místo, kde neprofukují ostré zimní větry a kde na jaře nezůstává dlouho promrzlá půda.

Je třeba si také uvědomit, že příčinou namrzání ovocných stromů není až tak mráz, jako kolísání teplot. Příliš velké rozdíly mezi denními a nočními teplotami nesvědčí kmenům, květy a poupata zničí takřka s jistotou.

 Jak se před očekávanými jarními mrazy chránit s předstihem?

Sloupovité odrůdy jabloní, hrušní a dalších ovocných stromů zakryjte netkanou textilií, v případě nouze si můžete vypomoci prostěradlem či záclonou. Keře, které jsou již napučené, například hortenzie nebo motýlí keře, obalte celé. Jahodníky a ranou zeleninovou sadbu zakryjte též netkanou textilií, ve studeném skleníku před příchodem mrazíků zkontrolujte, že se rostliny nedotýkají skla. Střechu a vnitřní stěny pokryjte bublinkovou fólií.

Rady obecnějšího rázu? Doporučuje se pěstovat nízké kmeny, kde koruna více chrání kmen. Dobré je také umístit při výsadbě opěrný kůl z jihu tak, aby kmen zastínil. Někteří pěstitelé také natírají kmeny bílou barvou, která odráží sluneční paprsky.

Chránit poupata a květy je těžší 

Květy ovocných stromů jsou vůči mrazivému počasí velmi citlivé. Většině odrůd jabloní odejdou mrazem květy už při teplotě -2°C. Slivoně a višně jsou jen o trošku odolnější, vydrží -3°C. Meruňky a broskvoně jsou odolné nejméně, maličké plůdky meruněk ničí dokonce i teplota lehce nad nulou – přijdete o ně při teplotě již 0,5°C. 

Zkuste tyto postupy, některé se v zahradách a sadech používají už celá staletí:

  • Vhodné je odpařování. Rozmístěte kolem stromů kbelíky s teplou (horkou) vodou. Ta, jak se bude postupně odpařovat, dokáže v okolí stromů vytvořit mlhu, která je ochrání až do teploty -2°C.
  • Zkuste také vykuřování. Mezi stromy zapalte hromádky větví, přidejte slámu, snažte se, aby oheň spíše doutnal, než hořel. Teplý kouř ochrání květy i stromy. Na podobném principu fungují moderní parafínové svíce.
  • Dobrým způsobem, jak ochránit květy a poupata, je také rosení. To spočívá v jejich postříkání kvalitním rozprašovačem. Voda na květech vytvoří jemný film, který je ochrání před přímým působením mrazu. Důležité je použít kvalitní rozprašovač, který vytvoří jemnou mlhu, voda by neměla z míst, kam ji nastříkáte, stékat. Někteří zahrádkáři doporučují do vody přidat valeriánské kapky (extrakt z kozlíku lékařského), účinek pak bývá silnější. V prodeji jsou i speciální již připravené roztoky.
Sdílet: