210x210
Doručíme v pořádku nebo zdarma vyměníme
99,8% rostlin doručíme zdravé a v pořádku, protože každá zásilka projde přísnou kontrolou kvality rostliny i balení. Pokud by se přeci jen něco pokazilo, kontaktujte nás, pošlete nám fotografii problému a my vám rostlinu obratem vyměníme.
benefit_4
Nejširší výběr v ČR
10.000+ druhů skladem
Máme skutečně tu nejširší nabídku rostlin na českém internetu. Od nejkupovanějších klasik až po raritní kousky, které na zahradách málokdy potkáte.
benefit_1
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
Balíček vám zdarma dodáme od 2500 Kč. Platí pro balíčky posílané kurýrní službou (Česká Pošta, DPD, PPL). Nevztahuje se na paletové zásilky, individuální dopravu, ani zahradnictví flos kurýra.
60x60
Pěstujeme přirozeným způsobem
To znamená především na venkovních plochách, bez rychlení ve sklenících a zbytečné chemie. Rostliny připravujeme tak, aby dokázaly dlouhodobě žít především venku na zahradách, ne jen na pohodlných regálech zahradních center.
ico_care
Ekologické a šetrné
balení rostlin
Životní prostředí je pro nás důležité. Používáme proto blistry ze 100% recyklovaného a recyklovatelného materiálu.
Nově zaplatíte pouze poloviční cenu za dopravu, když nakoupíte alespoň za 1500 Kč. Pokud nakoupíte za 2500 Kč, máte dopravu zcela zdarma. Platí pro běžné zásilky koncových zákazníků kurýrem či poštou. Neplatí pro Top Trans, individuální přepravu ani pro velkoobchodní zákazníky.

Listopadky. Zasaďte je na jaře, na podzim se odmění bohatým kvetením

Všechny články
Listopadky

Kvetou na podzim (proto listopadky), známé jsou ale také jako chryzantémy či dušičky. V našich zahradách jsou jako doma, přestože jejich domov je v Číně a Japonsku. A přestože jsou vnímány hlavně jako pohřební květiny, jejich využití je mnohem širší.

Odkud listopadky pocházejí a od kdy se pěstují u nás?

Listopadky mají domov na Dálném východě, a to v Číně a Japonsku. Pro Japonce jsou chryzantémy symbolem slunce, síly a zdraví, japonské lidové léčitelství říká, že koupel s výluhem z chryzantém zaručí zdraví a dlouhověkost. Zlatá chryzantéma je symbolem japonských císařů, je i na japonském státním znaku. Symbolem síly a dlouhověkosti je chryzantéma i v léčitelství čínském – nálev se používá na posílení jater a zraku, čaj z chryzantémy patří v Číně k nejoblíbenějším nápojům dodnes.  

V Evropě se první z 5 000 dnes známých kultivarů listopadek objevily někdy v 18. století, v českých zemích se o její rozšíření zasloužil známý zahradní architekt František Josef Thomayer.

Listopadky kvetou v době, kdy už je v zahradě květů pomálu

Chryzantémy jsou rostlinami krátkého dne, vykvétají tak v době, kdy se dny začínají krátit – v našich zeměpisných šířkách se začátkem podzimu. Kvést vydrží až do prvních mrazíků, po odkvětu spolehlivě přežijí na záhonu do dalšího jara – jsou mrazuvzdorné.

Velkou oblibu si listopadky získaly jako pohřební květiny, v době Dušiček patří k nejprodávanějším květinám vůbec. Nutno říct, že je trochu škoda, že mají jen tuto pověst. Chryzantémy jsou totiž také jedněmi z nejvděčnějších řezaných květin – při dobré péči vydrží ve váze celé čtyři týdny. A to je doba, kterou se moc květin chlubit nemůže. V posledních letech se s listopadkami stále častěji setkáváme i v míchaných kyticích, už dávno neplatí, že je nevhodné darovat chryzantémy například k narozeninám.

Jak listopadky pěstovat a kdy je sázet, aby hned první podzim bohatě kvetly?

Správný čas je po půlce května a v červnu. Listopadky stihnou zakořenit, rozkošatět a zajistit si tak bohatou násadu květů, kterými rozzáří vaši zahradu hned v prvním roce po výsadbě. Dopřejte jim slunečné a před větrem chráněné místo, půdu chryzantémy vyžadují humózní a dostatečně vlhkou, ne však přemokřenou. Na zimu doporučujeme přikrýt listopadky chvojím nebo slámou, jsou sice dostatečně mrazuvzdorné, ale holomrazy nesnášejí.

Listopadky můžete úspěšně pěstovat i v přenosných nádobách na terasách a balkonech, v tomto případě ale platí, že před příchodem mrazů je nutné nádoby umístit na světlé, ale bezmrazé místo. Přes zimu pak rostliny zalévejte jen minimálně.

 

Čtyři tipy, jak si zajistit bohaté kvetení listopadek

· Rostliny nepřemokřujte a zalévejte je výhradně ke kořenům, snažte se co nejméně smáčet listy.

· Vylamujte postranní výhony a udržujte keřík kompaktní. U velkokvětých kultivarů odstraňujte postranní poupata a nechte pouze jeden květ na jednom výhonu.

· Nezapomeňte na odstraňování odkvetlých květů – podpoříte tím násadu nových poupat.

· Přes léto listopadkám dopřejte pravidelné přihnojování dusíkatým hnojivem – vytvoří bohaté a mohutné trsy s velkou násadou poupat. Naposledy doporučujeme hnojit v září hnojivem s větším množství draslíku.


Vyberte si listopadky z naší nabídky >>

Sdílet: