210x210
Doručíme v pořádku nebo zdarma vyměníme
99,8% rostlin doručíme zdravé a v pořádku, protože každá zásilka projde přísnou kontrolou kvality rostliny i balení. Pokud by se přeci jen něco pokazilo, kontaktujte nás, pošlete nám fotografii problému a my vám rostlinu obratem vyměníme.
benefit_4
Nejširší výběr v ČR
10.000+ druhů skladem
Máme skutečně tu nejširší nabídku rostlin na českém internetu. Od nejkupovanějších klasik až po raritní kousky, které na zahradách málokdy potkáte.
benefit_1
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
Balíček vám zdarma dodáme od 2500 Kč. Platí pro balíčky posílané kurýrní službou (Česká Pošta, DPD, PPL). Nevztahuje se na paletové zásilky, individuální dopravu, ani zahradnictví flos kurýra.
60x60
Pěstujeme přirozeným způsobem
To znamená především na venkovních plochách, bez rychlení ve sklenících a zbytečné chemie. Rostliny připravujeme tak, aby dokázaly dlouhodobě žít především venku na zahradách, ne jen na pohodlných regálech zahradních center.
ico_care
Ekologické a šetrné
balení rostlin
Životní prostředí je pro nás důležité. Používáme proto blistry ze 100% recyklovaného a recyklovatelného materiálu.
Nově zaplatíte pouze poloviční cenu za dopravu, když nakoupíte alespoň za 1500 Kč. Pokud nakoupíte za 2500 Kč, máte dopravu zcela zdarma. Platí pro běžné zásilky koncových zákazníků kurýrem či poštou. Neplatí pro Top Trans, individuální přepravu ani pro velkoobchodní zákazníky.

Jaro začíná na podzim. Průvodce výsadbou cibulovin

Všechny články
tulips-3344993_1920

Jaro začíná na podzim. Tedy minimálně v případě, že se chystáte pěstovat jarní cibuloviny. Ty pro bohaté kvetení potřebují projít fází chladu, jejich výsadba začíná přibližně v polovině září. Právě v polovině září začínáme s expedicí cibulovin k výsadbě pro podzim 2018 – jejich prodej jsme zahájili tento týden. Když objednáte hned, nestane se, že by na vás ty nejžádanější kultivary nezbyly.

Kdy a kam cibuloviny zasadit?

S výsadbou nespěchejte, výsadbu koncem léta vyžadují jen lilie bělostné a na podzim kvetoucí ocúny. Všechny ostatní cibuloviny se vysazují v průběhu září, v říjnu a listopadu – nejdříve narcisy, pak tulipány a hyacinty. Nejpozději se vysazují okrasné česneky, cibulkové kosatce a (hlíznaté) konvalinky.

Když zasadíte narcisy o něco déle, nic se nestane, právě naopak. Pozdější termín výsadby je chrání před tzv. „narcisovou mouchou“, která ničí květní pupeny.

Slunce nebo stín? Velké cibule rozhodně uvítají prosluněné stanoviště, drobné pak podle druhu snesou i dílčí zastínění. Stín snesou sněženky, bledule, hyacint španělský, ladoňka, ocún, puškínie či bramboříky.

Nároky na půdu? V době vegetace vyžadují především krokusy, sněženky a bledule vlhčí substrát, lilie bělostná uvítá vyšší obsah vápníku v půdě. Všem cibulovinám obecně prospívá přídavek kostní nebo rohové moučky. Co naopak cibulím nesvědčí, je přehnojený záhon – před výsadbou nedáváme do půdy více jak 100 g vícesložkového minerálního hnojiva na metr čtvereční.

Jak cibuloviny sázet? A musí se po odkvětu vybrat ze země?

Platí jednoduché pravidlo – vysazujete do hloubky shodné s dvojnásobkem velikosti cibule, pouze v lehké písčité půdě se cibuloviny vysazují ještě o 2–3 cm hlouběji. Nejhlouběji se sázejí fritilárie s liliemi, a to přibližně do hloubky do 20 cm. A jsou to právě tyto druhy,  u kterých se zároveň vyplatí na dno přidat drenáž z hrubého písku. Nikdy k nim nedávejte chlévský hnůj a často reagují špatně i na kompost. Sázejte opatrně, cibule sestává z šupin, snáze se poškodí.


Před sázením nezapomeňte cibuloviny namořit v roztoku fungicidu proti houbovým chorobám.


Samotná výsadba? Použijte lopatku nebo sazeč tak, aby pod cibulí nevznikla vzduchová kapsa. Vhodné je sázet je do speciálních košíčků pro cibuloviny, ulehčíte si spoustu práce při vybírání cibulí po odkvětu, košíčky částečně (ne stoprocentně) chrání i proti myším.


Budete sázet do nádob? Myslete vždy na to, že cibuloviny v truhlíkách a květnících musí mít drenáž a dobře propustnou zeminu. Mráz jim nevadí, přemokření ano. Menší  nádoby se vyplatí podložit zespodu proti promrznutí a přikrýt polystyrénem nebo kokosovou rohoží.


Co po odkvětu – vybrat nebo nechat v zemi? Druhy s velkými cibulemi většinou po odkvětu vybíráme (alespoň jednou za dva roky), a to po zaschnutí listů. Drobnokvěté tulipány a drobnokvěté narcisy je možné vybírat méně často, lépe se rozrostou. Také drobné cibuloviny vybíráme po 3-5 letech. Lilie se ponechávají na stejném místě více let, počátkem září se mohou přesazovat.

Sdílet: