210x210
Doručíme v pořádku nebo zdarma vyměníme
99,8% rostlin doručíme zdravé a v pořádku, protože každá zásilka projde přísnou kontrolou kvality rostliny i balení. Pokud by se přeci jen něco pokazilo, kontaktujte nás, pošlete nám fotografii problému a my vám rostlinu obratem vyměníme.
benefit_4
Nejširší výběr v ČR
10.000+ druhů skladem
Máme skutečně tu nejširší nabídku rostlin na českém internetu. Od nejkupovanějších klasik až po raritní kousky, které na zahradách málokdy potkáte.
benefit_1
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
Balíček vám zdarma dodáme od 2500 Kč. Platí pro balíčky posílané kurýrní službou (Česká Pošta, DPD, PPL). Nevztahuje se na paletové zásilky, individuální dopravu, ani zahradnictví flos kurýra.
60x60
Pěstujeme přirozeným způsobem
To znamená především na venkovních plochách, bez rychlení ve sklenících a zbytečné chemie. Rostliny připravujeme tak, aby dokázaly dlouhodobě žít především venku na zahradách, ne jen na pohodlných regálech zahradních center.
ico_care
Ekologické a šetrné
balení rostlin
Životní prostředí je pro nás důležité. Používáme proto blistry ze 100% recyklovaného a recyklovatelného materiálu.

Jak vyzrát na slimáky

Všechny články
slimák

Slimáci, správně plzáci španělští. Pohroma pro naše zahrady. Jak na ně? Ideálně kombinujte aktivní likvidaci a vysazení rostlin, které jim nechutnají.

Životní cyklus

Nejčastěji se u nás vyskytuje plzák španělský, který pochází z Pyrenejského poloostrova. V našich klimatických podmínkách klade vajíčka 1x za rok od poloviny srpna do konce září, někdy i déle.

Mláďata se při příznivých teplotách líhnou už za měsíc. Při mírné zimě dokáží dobře přezimovat, stejně tak nakladená vajíčka, z nichž se mladí plzáci líhnout brzy zjara.

V květnu a červnu útočí v plné síle na naši zahradu. V oblibě mají mladé výhonky. Hlad mají až do podzimu.

 

Kterým rostlinám neodolají?

-          Milují mladé, šťavnaté rostliny, ať už jsou to sazenice salátu a jiné zeleniny, letničky nebo trvalky. Mladou sadbu předpěstujte doma nebo ve skleníku a vysaďte vzrostlejší rostlinky.

-          Chutná jim obzvlášť krásnoočko, aksamitník (starší sazenice už jim tolik nejedou), bohyška.

 

Které rostliny nemusí?

-          Obecně rostliny s chlupatými, plstnatými a tvrdými listydivizna, šalvěj, rudbeckia, echinacea, čistec

-          Kontryhel, čemeřice, pivoňka, srdcovka, dlužicha, kakost, rozchodník, devaterník, kosatec, mavuň, chrpa, hortenzie

-          Všechny okrasné trávy

-          Aromatické rostliny a byliny, jako jsou cibule a česnek, ostropestřec, šalvěj, levandule, šanta, kostival, pelyněk, tymián, petržel, mateřídouška, pažitka, fenykl, kopr, lichořeřišnice, měsíček

 

 

Sesbírané moudré rady, jak s nimi zatočit

-          Stále je pečlivě sbírejte a likvidujte, nejlépe v brzkých ranních nebo pozdějších večerních hodinách, v chladnější a deštivém počasí i během dne.

-          Prohlížejte místa, kde se rádi schovávají (hromady s prkny, plechy, kameny, vlhká stinná místa, komposty, hromádky s posekanou travou apod.). Tato místa se snažte minimalizovat.

-          Nastražte pasti – položte na stinná místa dřevěné desky (plzáci se drží pod nimi), hromádky z listů zeleniny, ovoce (nejlépe zbytky melounů), pivo nebo kvásek (droždí smíchané s vodou). Návnadu můžete dát do nádob zapuštěných do země.

-          Kolem rostlin, které chcete chránit, vytvořte bariéru z drsného povrchu – pilin, písku, popela, kávové sedliny, jehličí, slámy (jakmile materiál navlhne, už neplní svou funkci). Trvalejší materiály jsou vaječné skořápky, skořápky vlašských ořechů.

-          Jako bariéra pomůže dlouhodobě plech umístěný kolem záhonů, musí být ve výšce minimálně 15 cm, hluboko v zemi alespoň 10 cm.

-          Vyrobit česnekový výluh jako postřik nebo kapraďový zákvas, který nalijeme kolem rostlin. Po dešti opakujte.

-          Zeleninové záhony chraňte obrubou z aromatických bylin (lichořeřišnice, kopr, šalvěj, levandule, kostival, pelyněk, tymián, pažitka, fenykl).

-          Přirození nepřátelé z živočišné říšeježek, žáby, slepýš, ještěrka, užovka. Uzpůsobte zahradu, aby pro ně byla přívětivá.

-          Pořiďte si kachny - indické běžce. Spořádají až 1 kg plzáků denně.

-          Parazitické hlístice – účinkují pouze na mladé jedince.

-          Rostliny v průběhu sezóny nestříhejte, není-li to potřeba. Šalvěj sice podruhé nevykvete, ale pokud ji ostříháte, tak si plzáci pochutnají na čerstvých lístcích.

-          Chemii zmiňovat nebudeme, protože věříme, že v rodinných zahradách si vystačíme s pomocí výše uvedených rad.

 

 

 

Sdílet: