210x210
Doručíme v pořádku nebo zdarma vyměníme
99,8% rostlin doručíme zdravé a v pořádku, protože každá zásilka projde přísnou kontrolou kvality rostliny i balení. Pokud by se přeci jen něco pokazilo, kontaktujte nás, pošlete nám fotografii problému a my vám rostlinu obratem vyměníme.
benefit_4
Nejširší výběr v ČR
10.000+ druhů skladem
Máme skutečně tu nejširší nabídku rostlin na českém internetu. Od nejkupovanějších klasik až po raritní kousky, které na zahradách málokdy potkáte.
benefit_1
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
Balíček vám zdarma dodáme od 2500 Kč. Platí pro balíčky posílané kurýrní službou (Česká Pošta, DPD, PPL). Nevztahuje se na paletové zásilky, individuální dopravu, ani zahradnictví flos kurýra.
60x60
Pěstujeme přirozeným způsobem
To znamená především na venkovních plochách, bez rychlení ve sklenících a zbytečné chemie. Rostliny připravujeme tak, aby dokázaly dlouhodobě žít především venku na zahradách, ne jen na pohodlných regálech zahradních center.
ico_care
Ekologické a šetrné
balení rostlin
Životní prostředí je pro nás důležité. Používáme proto blistry ze 100% recyklovaného a recyklovatelného materiálu.

Jak probudit zahradní jezírko po zimě? Držte se čtyř pravidel

Všechny články
Zahradní jezírko

Zahradní jezírko bývá v mnoha zahradách jednou z jejích dominant. Není divu, pokud o něj správně pečujeme, stane se z něj záhy jeden z nejkrásnějších živých obrazů, které si pro sebe můžeme vytvořit. Máme pro vás praktické tipy, jak tento živý obraz probudit po zimě.

Jak probudit zahradní jezírko po zimě? Držte se čtyř pravidel

Pravidlo první: S údržbou jezírka začněte podle počasí

Někdy nás trápí zimní počasí už jen část března, jindy nás překvapí ještě v dubnu. S probouzením zahradního jezírka po zimě začněte teprve tehdy, kdy teplota vody několik dnů neklesne pod 10 °C. V tu dobu je nejlepší čas pustit se do práce – důkladná jarní péče o jezírko je nezbytná, právě od ní se odvíjí „zdravotní stav“ jezírka a jeho okolí po zbytek roku.

(fotka z naší realizace u zákazníka dle návrhu našich zahradních architektů)

 

Pravidlo druhé: Vyčistěte vodu

Tomu bude předcházet odstranění ochrany hladiny, pokud ji nepoužíváte, zbavte vodu spadaného listí, odumřelých rostlin, usazeného pylu a dalších nečistot – vhodným pomocníkem vám bude jemná bazénová síťka a podběrák, dno snadno očistíte jezírkovým vysavačem. V případě, že vodu vyčistit nestihnete a zkazí se (je příliš špinavá a zapáchá), je nejlepší variantou jezírko vypustit a napustit znovu.

Na jaře také dochází k výraznému a samovolnému převrstvení vody v jezírku, kdy teplá horní vrstva klesne a nahradí ji studená voda ze dna – nějaký čas tak může docházet k víření drobných nečistot, v řádu dní se ale teploty vyrovnají a pohyb vody zklidní.

Pravidlo třetí: Je-li něco třeba opravit, opravte to

Nenechávejte nic „na potom“. Jezírko představuje křehký ekosystém, kde se každé opomenutí může proměnit ve velký problém. Vyzkoušejte funkčnost veškeré techniky, kterou používáte pro filtraci a čištění vody, především čerpadlo, vzduchování, přívody, spínače, popřípadě osvětlení. Filtry důkladně vyčistěte.

Zkontrolujte břehy, zda nejsou uvolněné kameny, nezapomeňte na plachtu, která může být potrhaná. Změřte pH vody a další hodnoty, pokud je třeba, doplňte vhodné startovací bakterie.

Pravidlo čtvrté: Postarejte se o flóru

Suché části rostlin kolem jezírka a v něm ostříhejte, jakmile začnou rašit, stébla vodních travin zastřihněte na výšku dlaně. Ostříhané části rostlin je vhodné nechat několik dnů poblíž jezírka, aby hmyz a další drobní živočichové, kteří je obývají, měli možnost do jezírka se vrátit. Přerostlé trvalky rozdělte a rozsaďte, zkontrolujte zazimované lekníny. Vysaďte nové rostliny, na břeh například žluté blatouchy.

Nechte si zahradní jezírko navrhnout a zrealizovat od nás

Pro klienty z celé České republiky stavíme zahradní jezírka, děláme v zahradách tůňky a potůčky, umíme také biotopy a biobazény. Podívejte se, co můžeme udělat pro vás. Pro inspiraci několik obrázků naší práce.

Sdílet: