210x210
Doručíme v pořádku nebo zdarma vyměníme
99,8% rostlin doručíme zdravé a v pořádku, protože každá zásilka projde přísnou kontrolou kvality rostliny i balení. Pokud by se přeci jen něco pokazilo, kontaktujte nás, pošlete nám fotografii problému a my vám rostlinu obratem vyměníme.
benefit_4
Nejširší výběr v ČR
10.000+ druhů skladem
Máme skutečně tu nejširší nabídku rostlin na českém internetu. Od nejkupovanějších klasik až po raritní kousky, které na zahradách málokdy potkáte.
benefit_1
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
Balíček vám zdarma dodáme od 2500 Kč. Platí pro balíčky posílané kurýrní službou (Česká Pošta, DPD, PPL). Nevztahuje se na paletové zásilky, individuální dopravu, ani zahradnictví flos kurýra.
60x60
Pěstujeme přirozeným způsobem
To znamená především na venkovních plochách, bez rychlení ve sklenících a zbytečné chemie. Rostliny připravujeme tak, aby dokázaly dlouhodobě žít především venku na zahradách, ne jen na pohodlných regálech zahradních center.
ico_care
Ekologické a šetrné
balení rostlin
Životní prostředí je pro nás důležité. Používáme proto blistry ze 100% recyklovaného a recyklovatelného materiálu.

Jak na velkou úrodu jahod? Vysaďte je v srpnu

Všechny články
strawberry-2960533_1920

Kdy založit jahodový záhon, aby dal co nejvíce plodů hned první rok? U jahod platí, že čím dřív je zasadíte, tím větší je první sklizeň. Vysaďte je teď v srpnu a dočkáte se velké úrody hned napoprvé. Nejste si jisti, že výsadba jahod v nynějších vedrech je správné rozhodnutí? Sazenice od nás jsou kontejnerované s dobře vyvinutým balem. Když je šetrně vyklepnete, přesadíte a dopřejete jim dostatek vody, jahody ani nepoznají, že rostou jinde.

Jaké jahody jsou nejlepší pro vaši zahradu?

Vybrat spolehlivou odrůdu není až tak složité, když víte, co chcete. Když od pěstování jahod očekáváte především jednorázovou větší sklizeň (a chcete konzervovat), zvolte jahody jednouplodící. Chcete-li jednu větší sklizeň a pak průběžně zrající jahody, vyberte stáleplodící. A remontantní a stáleplodící odrůdy zvolte pro průběžnou sklizeň po celou sezónu.

Tipy na jahody pro přímou konzumaci: Elvíra, Elsanta, Honeoye se kromě přímé konzumace používají také do zmrzlin a rychlých pyré. Z pozdních odrůd na jídlo je výborná sladká a šťavnatá Symphony, která se navíc hodí do všech pěstitelských poloh.'


Tipy na jahody na konzervaci: Do kompotů a na mražení se hodí tužší jahody např. Polka, Dagmar, Darselect, stálicí je Senga Sengana. Z pozdních pak doporučujeme odrůdy Tenira a Bounty.


Jahody do zákusků a dezertů: Chuťově vytříbená je velká a raná Elsanta, z poloraných pak Karmen nebo Dukát.

Jak jahody pěstovat? Nejpoužívanější jsou dva způsoby

Ani jeden přitom není výrazně lepší nebo výrazně horší. Záleží pouze na vašich osobních preferencích a možnostech (například sláma se shání hůře než textilie), který zvolíte.

Pěstování na textilii

Ta zabrání vytváření odnoží a udrží lépe vláhu, spolehlivě chrání také před zaplevelením záhonu. Textilie urychluje růst, jahody na ní pěstované jsou mohutnější a dříve plodí. Další výhoda pěstování jahodníku na podložce? V  době sklizně není třeba jahody podkládat.

Jestli má tento způsob také nevýhody? Použití textilie podporuje rozvoj svilušky chmelové, která má v příhodných podmínkách až několik generací za sezónu – v případě většího napadení je pak nutné nasadit jako ochranu dravé roztoče. Možnou nevýhodou může být i přehřívání půdy v letních vedrech, toho se lze ale vyvarovat použitím bílé textilie namísto černé.

Bez textilie, s nastýláním

V tomto  případě nahrazuje textilii vhodný přírodní mulč, nejčastěji nastýlka ze slámy mezi řádky. Ochrana před plevely není tak účinná jako při použití textilie, sláma ale chrání dozrávající jahody před otlačením a vlhkem – těžké jahody v ní leží jako v bavlnce.  

Základní pravidla (nejen) srpnové výsadby jahod?

  • Nový záhon nezakládejte „po jahodách“. Na stejné místo vysaďte jahody minimálně s ročním odstupem.
  • Pozor na srdíčko. To musí vždy zůstat nad povrchem, nikdy jej nezatlačujte do substrátu. Se sadbou od nás nebudete mít s tímto pravidlem problém – jahody jsou v kontejnerech, srdíčko při přesazení celého balu neutopíte.
  • Je horko? Sázejte večer a jahody na několik dnů přistiňte. Třeba bílou textilií nebo starou záclonou.
  • Zalévejte pravidelně ke kořenům, chraňte listy před zbytečným smáčením – hrozí riziko houbových onemocnění.
  • Nezapomeňte na přihnojení. Právě v srpnu se rozhoduje o budoucí úrodě, jahodník vytváří zárodky květů. Doporučujeme některé z minerálních hnojiv přímo na jahody.

Vyberte si jahodníky k výsadbě na e-shopu

Sdílet: