210x210
Doručíme v pořádku nebo zdarma vyměníme
99,8% rostlin doručíme zdravé a v pořádku, protože každá zásilka projde přísnou kontrolou kvality rostliny i balení. Pokud by se přeci jen něco pokazilo, kontaktujte nás, pošlete nám fotografii problému a my vám rostlinu obratem vyměníme.
benefit_4
Nejširší výběr v ČR
10.000+ druhů skladem
Máme skutečně tu nejširší nabídku rostlin na českém internetu. Od nejkupovanějších klasik až po raritní kousky, které na zahradách málokdy potkáte.
benefit_1
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
Balíček vám zdarma dodáme od 2500 Kč. Platí pro balíčky posílané kurýrní službou (Česká Pošta, DPD, PPL). Nevztahuje se na paletové zásilky, individuální dopravu, ani zahradnictví flos kurýra.
60x60
Pěstujeme přirozeným způsobem
To znamená především na venkovních plochách, bez rychlení ve sklenících a zbytečné chemie. Rostliny připravujeme tak, aby dokázaly dlouhodobě žít především venku na zahradách, ne jen na pohodlných regálech zahradních center.
ico_care
Ekologické a šetrné
balení rostlin
Životní prostředí je pro nás důležité. Používáme proto blistry ze 100% recyklovaného a recyklovatelného materiálu.
Nově zaplatíte pouze poloviční cenu za dopravu, když nakoupíte alespoň za 1500 Kč. Pokud nakoupíte za 2500 Kč, máte dopravu zcela zdarma. Platí pro běžné zásilky koncových zákazníků kurýrem či poštou. Neplatí pro Top Trans, individuální přepravu ani pro velkoobchodní zákazníky.
zahradník ve farmarskem stylu

Září v zahradě? Léto se pomalu loučí, do zimy je přitom ještě daleko… a nás čeká tolik práce, že se zastavíme jen zřídka. Skutečně, jestli je nějaký měsíc, kdy se na zahradě prakticky nezastavíte, je to právě měsíc, ve kterém se léto mění v podzim. Co všechno je třeba udělat?

V okrasné zahradě přeje září výsadbě trvalek, cibulovin, vřesů a růží

Začátek podzimu je ideální pro výsadbu, přesazování a dělení trsů trvalek - díky častějším dešťům a nižším teplotám se v půdě udrží více vlhkosti, sazenice tak snadněji zakoření. Doporučujeme rostliny před výsadbou zkrátit na výšku dlaně, věnují pak maximum energie tvorbě kořenového systému. A právě dobře vyvinutý kořenový systém je zárukou úspěšného přezimování sazenic. Stejně tak okrasné traviny - vysaďte je v září, zkraťte je (opět nejlépe na výšku dlaně), před zimou se ještě stihnou ujmout.

(foto z našich matečních rostlin, které používáme pro množení travin)

Ve druhé půlce měsíce můžete sázet některé jarní cibuloviny, především hyacinty, tulipány, ladoníky a lilie. Ostatní cibuloviny mají ještě čas, jejich doba přijde na přelomu října a listopadu.

V září vysaďte také vřesy a vřesovce, obojí do kyselejšího substrátu, který potřebují k dobrému růstu, pořád je také čas na výsadbu kosatců (těm jsme věnovali samostatný článek), teplé zářijové dny využijte také pro rozšíření rozária - kontejnerované růže patří do země právě teď, prostokořenné ponechte na konec podzimu.

 

 

V září zasaďte i dřeviny, včetně ovocných

To se týká především méně otužilých druhů, které dostanou na novém stanovišti dostatek času ujmout se (opět) ještě do zimy. Vítaným benefitem zářijové výsadby jsou častější srážky, nově vysazené rostliny nemusíte zalévat tak často jako při výsadbě jarní či letní. 

Podzimní výsadba ve čtyřech krocích:

  • Před výsadbou doporučujeme připravit jámu s předstihem - vykopejte jí dostatečně velkou, z pravidla alespoň o 10 - 20 cm širší, než je průměr kontejneru sazenice. 
  • Stejně tak, o přibližně 10-20 cm, ji vykopejte hlubší. 
  • Poté promíchejte půdu s kompostem, můžete přidat i dobře rozložený hnůj, těžké půdy provzdušněte pískem nebo perlitem. 
  • Stromky či keře vysaďte do stejné hloubky, v jaké rostly v kontejneru.

Náš tip: Pokud plánujete nový živý plot, začněte v září s přípravou místa, kde bude růst, a to klidně s dvoutýdenním předstihem. Půda si sedne, rostliny se lépe a rychleji ujmou.

Zářijový řez, zálivka a hnojení

V září naposledy zastřihněte živé ploty, prořežte také pnoucí růže - odkvetlé výhony uřízněte hned nad zemí a vyvažte nové výhony. Naposledy dopřejte řez letním jabloním, hrušním a slivoním, prostříhat můžete ostružiník a vyvázat mu nové výhony, na kterých bude plodit příští rok.

Zálivka nebývá v září obvykle nutná, pokud ale dostatečně neprší, dopřejte pravidelnou zálivku především nově vysazeným rostlinám, dostatek podzimní zálivky ocení také keře, růže, kapradiny, rododendrony a hortenzie.

Co se hnojení týče - růžím dopřejte pro vyzrání nových přírůstků výživu v podobě síranu draselného, jinak již až na výjimky (například jiřiny) nehnojíme, nová pletiva by nemusela do zimy dostatečně zpevnit a poškodily by je mrazy.

Podzimní výsevy? Odolné letničky, medvědí česnek a zelenina pro jarní sklizeň

Některé druhy letniček pro úspěšné vyklíčení potřebují přemrznout (tzv. stratifikace) - heřmánek, chrpy, měsíčky, černuchy, máky, stračky, štěničníky vysejte přímo do záhonu, na jaře budete možná překvapení, kolik jich vzejde. Září je také sezónou výsevu medvědího česneku a mnoha druhů zeleniny pro brzkou jarní sklizeň - doporučíme rané zelí, mrkve, saláty, špenát, polníček, podzimní sazečku, kerblík či petržel nebo kopr.

Péče o trávník? Sečte navysoko, ošetřete poničená místa

Jak se o trávník na podzim postaráte, v takové kondici ho na jaře najdete. Zbavujte porosty pravidelně plevele, mechů a prvních spadaných listů, které mají tendenci v trávníku zahnívat. Použijte vhodné náčiní, například vějířovité vidle. Pokud váš trávník trápí dlouhodobě vlhkost, zkuste právě nyní vylepšit jeho drenáž - propícháme trávník do hloubky vidlemi a do otvorů nasypejte hrubý písek. Trávníku dopřejte také dostatečnou výživu v podobě podzimního trávníkového hnojiva, které má snížený obsah dusíku a více draslíku a fosforu. 

Máte v trávníku poškozená místa? Osejte je travním osivem nebo pouvažujte nad pokládkou travního koberce. Jak na to, se dočtete na našem blogu.

Září na balkoně a terase? Ani tady sezona ještě nekončí

Už vám odkvetly letničky? Truhlíky a nádoby nemusejí zůstat prázdné, začíná doba podzimních aranžmá - vřesy, vřesovce, libavky, břečťany, dlužichy, hvězdnice, listopadky, macešky.. je pouze na vás, jaké kombinace zvolíte.

Balkonovky, které nebudeme chtít zimovat, nezapomeňte přihnojit pro další násadu květů. Za dobrého počasí nás většina druhů bude těšit až do listopadu. Muškáty, fuchsie nebo begonie, které chceme zazimovat, v září již nehnojte. A i když už se ochlazuje, dopřejte rostlinám v nádobách pravidelnou zálivku.

 

Doporučujeme do podzimních nádob:

Sdílet: