210x210
Doručíme v pořádku nebo zdarma vyměníme
99,8% rostlin doručíme zdravé a v pořádku, protože každá zásilka projde přísnou kontrolou kvality rostliny i balení. Pokud by se přeci jen něco pokazilo, kontaktujte nás, pošlete nám fotografii problému a my vám rostlinu obratem vyměníme.
benefit_4
Nejširší výběr v ČR
10.000+ druhů skladem
Máme skutečně tu nejširší nabídku rostlin na českém internetu. Od nejkupovanějších klasik až po raritní kousky, které na zahradách málokdy potkáte.
benefit_1
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
Balíček vám zdarma dodáme od 2500 Kč. Platí pro balíčky posílané kurýrní službou (Česká Pošta, DPD, PPL). Nevztahuje se na paletové zásilky, individuální dopravu, ani zahradnictví flos kurýra.
60x60
Pěstujeme přirozeným způsobem
To znamená především na venkovních plochách, bez rychlení ve sklenících a zbytečné chemie. Rostliny připravujeme tak, aby dokázaly dlouhodobě žít především venku na zahradách, ne jen na pohodlných regálech zahradních center.
ico_care
Ekologické a šetrné
balení rostlin
Životní prostředí je pro nás důležité. Používáme proto blistry ze 100% recyklovaného a recyklovatelného materiálu.
Nově zaplatíte pouze poloviční cenu za dopravu, když nakoupíte alespoň za 1500 Kč. Pokud nakoupíte za 2500 Kč, máte dopravu zcela zdarma. Platí pro běžné zásilky koncových zákazníků kurýrem či poštou. Neplatí pro Top Trans, individuální přepravu ani pro velkoobchodní zákazníky.

Co dělat v zahradě v říjnu?

Všechny články
Podzimní zahrada

Říjen je měsícem, kdy se zahradnice a zahradníci v zahradě prakticky nezastaví. Sklízí se pozdní druhy ovoce a zeleniny, je nejlepší čas na výsadbu dřevin a cibulovin či založení skalky. Říjen je ale také měsícem, kdy se zahrada pomalu ukládá ke spánku a přicházejí první mrazíky.

V okrasné i ovocné zahradě je čas na výsadbu „téměř všeho”

Říjnové srážky přejí výsadbě všech na vláhu náročnějších dřevin - angrešt, borůvka chocholičnatá a další ovocné stromky a keře se díky častější přirozené závlaze snadněji zakoření. 

Druhá půlka měsíce je vhodná pro výsadbu prostokořenných i kontejnerovaných dřevin. V říjnu je nejlepší čas také pro výsadbu většiny trvalek, růží, okrasných travin a bambusů, vysaďte také na jaře kvetoucí cibuloviny - sněženky, tulipány, modřence, hyacinty a další. Podzimní měsíce, říjen nevyjímaje, jsou také vhodným obdobím pro zakládání živých plotů.

Tip: Během října můžete sázet také oblíbené pivoňky. Vyberte jim slunečné místo, výsadbovou jamku připravte tak, aby pupeny pivoňky byly po zasazení maximálně 2-3 cm pod zemí - pokud budou hlouběji, rostliny nebudou kvést. Před samotnou výsadbou zastřihněte sazenice na krátko, po ní pivoňky důkladně zalijte, nejlépe dešťovou vodou. Před výsadbou sazenice ostříháme úplně na krátko (sníží se tak riziko plísňové infekce, také pomůžeme rostlině se aklimatizovat a soustředit se na zakořenění). Po výsadbě rostlinu vydatně zalijte odstátou vodou (nejlépe dešťovou).

Říjnový řez a střih? Především růže a latnaté hortenzie

Keřové růže zkraťte přibližně o třetinu, pnoucí prořežte a zkraťte jim staré výhony. Stromkovým růžím podle potřeby upravte a prosvětlete korunu. Pokud je říjen slunečný a teplý, je možné řez ponechat až na listopad, mnohé růže totiž za hezkého počasí kvetou až do konce podzimu.

Pěstujete-li latnaté hortenzie, zkraťte jim výhony přibližně o dvě třetiny, vytvoří výhony nové a silnější, takové, které v následující sezoně lépe unesou velká květenství, která jsou pro tyto hortenzie typická.

Na jaro naopak ponechte řez a střih trvalek. Nezkrácený porost je v zimě ochrání před chladem, je také vhodným útočištěm užitečného hmyzu a dalších drobných živočichů. Semeníky pak tvoří vítané zpestření jídelníčku přezimujících ptáků.

Hnojení a zálivka? Prvního pomálu, druhého co nejvíc

V říjnu již nehnojíme, rostliny se pomalu ukládají k spánku, výjimkou jsou snad jen konifery, ke kterým aplikujte hořkou sůl, a trávník, který po ošetření přihnojte podzimními hnojivy. Zálivkou naopak nešetřete, především v případě právě vysazených dřevin.

Říjen na terase a balkonu

Pokud je říjen chladný a hrozí-li mrazíky, začněte se stěhováním trvalkových bylinek a balkonovek k přezimování (muškátů, fuchsií, begonií a dalších) do bezmrazých a světlých prostor. Před přemístěním rostliny ostříhejte, v další sezoně o to bujněji porostou a pokvetou. Rostliny v nádobách a truhlících začněte stěhovat ve dnech, kdy venkovní teplota začne klesat pod 10 °C. Na zimním stanovišti rostlinám výrazně omezte zálivku, zalévejte vždy až po úplném vyschnutí substrátu, aby nehrozilo zahnívání kořenů. Teplota pro přezimování? Ideální je mezi 10-15 °C.

V říjnu zazimujte také zahradní jezírko a ošetřete trávník

Jezírko očistěte od spadaného listí a dalších nečistot, které by mohly přes zimu ve vodě zahnívat, je také nejvyšší čas vyjmout a uskladnit čerpadlo, nejlépe v kbelíku s vodou v bezmrazé místnosti. Zastřihněte pobřežní rostliny, vyjma travin s dutými stébly - ty seřízněte až na jaře.

Co se trávníku týče, v říjnu již omezte pravidelné sečení, myslete na to, že trávník by měl mít přes zimu výšku cca 4 cm. S posledním sečením nezapomeňte na důkladnou vertikulaci - tu ovšem provádějte výhradně za sucha. Nakonec trávník přihnojte hnojivem s vyšším obsahem draslíku a důkladně jej zalijte.

Náš tip: Připravte v zahradě domov pro ptáky a drobné živočichy 

Ježci, ještěrky, slepýši, užovky a další drobní živočichové ocení, když jim v zahradě připravíte vhodná místa pro zimní spánek. Vhodné je nechat na části pozemku neshrabané listí, můžete je také nahrabat do menších hromad. V koutech zahrady můžete navršit větve a vytvořit tak další vhodné úkryty.

Koncem října už také můžete začít s přikrmováním ptáků a vyvěšováním ptačích budek. Ptáci si totiž pro jarní hnízdění vyhlíží vhodná místa s velkým předstihem. 

Sdílet: