210x210
Doručíme v pořádku nebo zdarma vyměníme
99,8% rostlin doručíme zdravé a v pořádku, protože každá zásilka projde přísnou kontrolou kvality rostliny i balení. Pokud by se přeci jen něco pokazilo, kontaktujte nás, pošlete nám fotografii problému a my vám rostlinu obratem vyměníme.
benefit_4
Nejširší výběr v ČR
10.000+ druhů skladem
Máme skutečně tu nejširší nabídku rostlin na českém internetu. Od nejkupovanějších klasik až po raritní kousky, které na zahradách málokdy potkáte.
benefit_1
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
Balíček vám zdarma dodáme od 2500 Kč. Platí pro balíčky posílané kurýrní službou (Česká Pošta, DPD, PPL). Nevztahuje se na paletové zásilky, individuální dopravu, ani zahradnictví flos kurýra.
60x60
Pěstujeme přirozeným způsobem
To znamená především na venkovních plochách, bez rychlení ve sklenících a zbytečné chemie. Rostliny připravujeme tak, aby dokázaly dlouhodobě žít především venku na zahradách, ne jen na pohodlných regálech zahradních center.
ico_care
Ekologické a šetrné
balení rostlin
Životní prostředí je pro nás důležité. Používáme proto blistry ze 100% recyklovaného a recyklovatelného materiálu.
Nově zaplatíte pouze poloviční cenu za dopravu, když nakoupíte alespoň za 1500 Kč. Pokud nakoupíte za 2500 Kč, máte dopravu zcela zdarma. Platí pro běžné zásilky koncových zákazníků kurýrem či poštou. Neplatí pro Top Trans, individuální přepravu ani pro velkoobchodní zákazníky.
práce na zahradě s vtipem

Sklizeň mnohých druhů ovoce a zeleniny, zálivka, hnojení, řez a střih stromů i bylin, založení jahodiště… i v srpnu je v zahradě pořád co dělat. Přehled nejdůležitějších prací jsme pro vás připravili v novém průvodci.

V srpnu je ideální čas na založení nového jahodiště

Jahody patří v zahradě k nejoblíbenějším plodinám – červené sladké plody chutnají dětem i dospělým, ne náhodou byly v dřívějších dobách jahody považovány za královské ovoce. Jahody jsou nejen chutné, jsou i zdravé – v obsahu vitamínu C se vyrovnají citrusům, mají málo cukrů a hodně vlákniny.

Plánujete nové jahodiště? V srpnu je na něj ideální čas – jahody do zimy dostatečně zakoření. Ať budete jahody pěstovat v řádcích, hrůbcích nebo na vyvýšeném záhonu, držte se několika základních pravidel:

    • S přípravou půdy začněte několik dnů před samotnou výsadbou. Půda mírně slehne, odstraní se vzduchové kapsy, jahody se lépe ujmou.
    • Zbavte záhon všech plevelů a pečlivě jej nakypřete, do půdy přidejte cca 5 cm dobře vyzrálého kompostu nebo hnoje (může být i peletkovaný).
    • Pro mírné okyselení, které jahody vyžadují, do půdy jemně zapracujte kávovou sedlinu, která dodá i draslík.
    • Nové jahodiště by mělo být na slunci alespoň 6 hodin denně, některé odrůdy tolerují i polostín.
    • Jílovité půdy zkuste provzdušnit pískem nebo perlitem, v těžkých půdách obecně doporučujeme pěstovat jahody v hrůbcích a mulčovat je dostatečně organickým materiálem.
    • Omezení růstu plevelů zajistí použití nepotištěného kartonu – položte jej na záhon, vyřízněte otvory pro jahody, zasaďte je, zamulčujte slámou a pořádně prolijte.
    • Jak hustě jahody sázet? Minimálně do sponu 30 cm, 45 cm je ale lepší. Příliš hustá výsadba může být spouštěčem šíření chorob a škůdců.
    • Před samotnou výsadbou ponořte sazenice i s kontejnery do vody, kořeny nasají vláhu a lépe zakoření.
    • Výsadba? Rostlinu vezměte za srdéčko (střed sazenice, ze kterého vyrůstají nové listy), vložte do předem připravené jamky a opatrně přihrňte zeminu, ideálně tak, abyste kolem rostliny vytvořili hrůbek. Pozor, střed srdéčka musí zůstat nad úrovní půdy!

Co dalšího dělat v srpnu v okrasné a užitkové zahradě?

V srpnu je čas na pozdní řez podzimních a zimních jabloní a hrušní, vhodné je prořezat (prostřihat) i přehuštěné odplozené keře bobulovin (rybíz, angrešt, josta) a borůvek. U rybízu a angreštu odstraňte výhony staré 4-5 let, rostliny opatrně okopejte a přihnojte kompostem nebo kravským hnojem. Borůvky přihnojte rohovinou.

Péči potřebují také jednouplodící maliny, u těch odstraňte odplozené výhony. Pozornost věnujte i ostružiníkům – ty většinou plodí spíše na loňských výhonech (důležité je kvůli tomu znát odrůdu, kterou pěstujete a její specifika ohledně řezu). Po sklizni tedy můžete zastřihnout vzpřímeně rostoucí odrůdy. těsně nad zemí.  Ponechte jen ty nejsilnější jednoleté výhony.

V srpnu také seřízněte odkvetlé levandule, nad 3 nebo 4 listem zaštípněte letošní výhody vistárií – v příštím roce nasadí více květů.  Vhodný čas je i pro tvarování živých plotů z listnáčů (zasahujte pouze do letošních výhonů), jehličnany v živých plotech je možné tvarovat a řezat neomezeně.

Pečlivě také odstraňujte odkvetlá květenství - některé druhy tím povzbudíte k dalšímu kvetení. Především včas odstraňujeme odkvetlé květy u letniček. Pokud to neuděláme, budou se soustředit víc na tvorbu semen a pokvetou výrazně méně. Řezem ošetřete i příliš bujně rostoucí trvalky.

Liliochvostec, kosatce, pivoňky – u těchto druhů je v srpnu vhodný čas pro dělení starších rostlin. U pivoněk dejte pozor, aby nebyly pupeny na kořenovém krčku hlouběji než 3 cm v zemi, v opačném případě se nedočkáte v další sezóně květů. Ještě připomeňme, že pivoňky si obecně s kvetením dávají na čas, většinou začínají kvést až po 3-4 letech

Kosatce je vhodné vždy jednou za tři roky po odkvětu dělit (odstraníme starší části oddenků) a vyměnit jim půdu. Při výsadbě je zasaďte mělce ve sponu 30-40 cm, vrchní část oddenků by měla zůstat obnažena. Po vysazení je také dobré zkrátit listy na polovinu.

Narcisy – po čtyřech až pěti letech je vhodné vyjmout cibule z půdy, a to nejlépe nyní v srpnu. Trsy cibulí opatrně vykopněte a rozdělte, je možné je ihned opět vysadit. Před výsadbou na stejné místo obohaťte půdu bohatou vrstvu kompostu. Po výsadbě narcisy dostatečně zalijte.

Jak, co a čím hnojit v srpnu? Ani v srpnu nezapomeňte na dostatečnou zálivku

Přestáváme s hnojením dřevin - pozdě narostlé nové výhony by nemusely do zimy stihnout dostatečně vyzrát a hrozilo by namrznutí.  Postupně také začněte používat hnojiva s nižším obsahem dusíku a spíše dodáváme fosfor a draslík. Mladé stromky se doporučuje na sklonku léta přihnojit hořečno-draselným hnojivem, zvýšíte tím jejich odolnost vůči chorobám a škůdcům i poškození mrazem. Stále také přihnojujte plodovou zeleninu náročnou na živiny – rajčata, okurky, dýně, melouny a další.

Borůvky, rododendrony a hortenzie v srpnu ocení bohatou zálivku, stejně tak kaliny, rodgersie a růže. Pokud je srpen suchý a prší jen výjimečně, dopřejte zálivku i stromům a trvalkám. Vhodnou dávkou je alespoň 10 litrů na metr čtvereční, lepší je přitom zalévat méně často (1–2× týdně) velkým množstvím vody, aby se dostala hlouběji do půdy.

Sdílet: