210x210
Doručíme v pořádku nebo zdarma vyměníme
99,8% rostlin doručíme zdravé a v pořádku, protože každá zásilka projde přísnou kontrolou kvality rostliny i balení. Pokud by se přeci jen něco pokazilo, kontaktujte nás, pošlete nám fotografii problému a my vám rostlinu obratem vyměníme.
benefit_4
Nejširší výběr v ČR
10.000+ druhů skladem
Máme skutečně tu nejširší nabídku rostlin na českém internetu. Od nejkupovanějších klasik až po raritní kousky, které na zahradách málokdy potkáte.
benefit_1
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
Balíček vám zdarma dodáme od 2500 Kč. Platí pro balíčky posílané kurýrní službou (Česká Pošta, DPD, PPL). Nevztahuje se na paletové zásilky, individuální dopravu, ani zahradnictví flos kurýra.
60x60
Pěstujeme přirozeným způsobem
To znamená především na venkovních plochách, bez rychlení ve sklenících a zbytečné chemie. Rostliny připravujeme tak, aby dokázaly dlouhodobě žít především venku na zahradách, ne jen na pohodlných regálech zahradních center.
ico_care
Ekologické a šetrné
balení rostlin
Životní prostředí je pro nás důležité. Používáme proto blistry ze 100% recyklovaného a recyklovatelného materiálu.
mladý muž v klouboku stříhá růži do vázy

První měsíc prázdnin je měsícem sklizně mnoha druhů ovoce a zeleniny a dobou plného květu balkonovek, letniček a mnoha trvalek. Že jsou prázdniny ale neznamená, že můžeme v zahradě pouze odpočívat – v době sucha je nutná pravidelná zálivka a stejně jako vše ostatní rostou i plevely…

Co dělat v červenci v okrasné zahradě?

Rozkvetlý balkon potřebuje pravidelnou péči

Balkonovky a letničky v nádobách a truhlících jsou v červenci na vrcholu sil – každý den nasazují nové květy, převislé a pnoucí druhy se stále rozrůstají. Aby přestály horké letní dny bez újmy, potřebují balkonovky pravidelnou péči, především pak dostatečnou zálivku – i suchomilné druhy bývají v horku náchylné k přeschnutí. 

Jak zalévat? Pokud máte možnost, zvolte samozavlažovací nádoby. Pokud ne, zalévejte nejlépe do podmisek a nechte vodu nasát – to, co substrát do půl hodiny nenasaje, vylijte. Vyhnete se tak přemokření. Proti vysychání pomáhá také mulčování substrátu v truhlících a nádobách vhodnými materiály (keramzitem nebo oblázky) a použití perlitu, vertikulu, zeolitu nebo hydrogelu.

V červenci také pravidelně odstraňujte odkvetlé květy (podpoříte další kvetení) a přihnojujte rostliny tekutými hnojivy s obsahem draslíku a fosforu.

Letní střih a řez uvítají mnohé okrasné a ovocné dřeviny i byliny

Trvalky – mnohé druhy jsou tzv. remontantní (jsou schopné vykvést i dvakrát za sezónu), pro druhé kvetení ale potřebují vhodný impuls, kterým je sestřihnutí rostlin ihned po prvním kvetení. Do skupiny remontantních trvalek patří například stračky, plamenky, šalvěje hajní nebo zápleváky. Stračky zastřihněte na výšku 10 cm, plaménkům či záplevákům stačí, aby znovu vykvetly, odstranit odkvetlé květy. 

Růže – královně květin odstraňujte pravidelně odkvetlé květy, letní střih proveďte nad prvním plně vyvinutým listem. U botanických druhů (růže šípková a svraskalá) odkvetlé květy ponechte, na podzim se vám odmění zdravými a chutnými šípky. 

Maliník – odplozené pruty zařízněte těsně nad zemí, odstraňte také slabé, přebytečné nebo do okolí se příliš rozrůstající výhony. Pokud dopřejete maliníku příliš prostoru, může se začít nekontrolovaně šířit i tam, kde nechcete. 

Jahodníky – máte sklizeno? Jednouplodící seřízněte až „na srdíčko“, zbavte také rostliny všech odnoží, které je mohou vysilovat. Záhon s jahodníky také pečlivě vyplejte a obohaťte kompostem, případně zamulčujte – snížíte odpar a ochráníte pozemek před prorůstáním plevelů. 

Vinná réva – v červenci zbavte vylomením rostliny nechtěných pupenů, nové výhony nezapomeňte zkrátit na 60 cm. 

Vistárie – bujná vistárie potřebuje v červenci vymezit prostor, jinak hrozí, že vám „přeroste přes hlavu“. Boční výhony proto zkraťte na 20–30 cm, podpoříte tím zároveň kvetení v dalším roce. 

Peckoviny a jádroviny – dopřejte ovocným stromům letní řez, zbavte je „vlků“ (kolmo nahoru rostoucí větve), pokud to bude třeba, prosvětlete korunu. 

Co dělat v červenci v užitkové zahradě? 

Červenec je měsícem plodové zeleniny – sklízíme rajčata, okurky, první papriky či melouny. Aby rostliny plodily co nejdéle, věnujte jim potřebnou péči. U tyčkových rajčat vyštipujte zálistky (nové výhony v paždí listů), velkou pozornost věnujte šíření plísní – vhodnou prevencí je postřik ředěným mlékem nebo kopřivovou jíchou, pokud už se plíseň na rajčatech či okurkách objeví, všechny napadené listy a části rostlin spalte.  

Plodovou zeleninu mulčujte silnější vrstvou organického materiálu (například posekanou trávou), který postupným rozkladem dodá rostlinám živiny, zároveň sníží odpar vody. Jednou týdně plodovou zeleninu přihnojte tekutými hnojivy, vhodná je kopřivová či kostivalová jícha. 

Pozornost věnujte také bylinkám. U většiny druhů platí, že silnější aroma mají před rozkvětem, pokud se vám urodí bylinek více, neváhejte je usušit nebo zamrazit, vyrobte si například ledové kostky s bylinkami do polévky. 

V užitkové zahradě v červenci sklízíme košťáloviny, mrkev, hrášek, saláty, špenát, cibulky, okurky, fazole, mangold i brambory. 

Co dalšího dělat v červenci v zahradě?

Péči potřebuje i zahradní jezírko, zaměřte se především na kvalitu vody, vysoké teploty totiž mají za důsledek rychlý a bujný růst řas. Pokud pěstujete lekníny, odstraňte odkvetlá květenství, rostliny se nebudou vysilovat tvorbou semen. 

V horkých dnech také dostatečně zalévejte a provzdušňujte trávník, nezapomeňte na pravidelné sečení (1× týdně, v opravdu horkých dnech sečení vynechte). 

Náš tip: Ulehčete si práci s pletím a vysejte na uvolněné záhony zelené hnojení, které provzdušní půdu a zamezí růstu plevele. Až zaseté rostliny dorostou, posekáme je a jemně zapracujeme do půdy, kde se postupně rozloží a dodají do ní živiny. Vhodná je jako zelené hnojení svazenka, hořčice, lupina, měsíček, vikev, jetel nebo pohanka.

 

Sdílet: