210x210
Doručíme v pořádku nebo zdarma vyměníme
99,8% rostlin doručíme zdravé a v pořádku, protože každá zásilka projde přísnou kontrolou kvality rostliny i balení. Pokud by se přeci jen něco pokazilo, kontaktujte nás, pošlete nám fotografii problému a my vám rostlinu obratem vyměníme.
benefit_4
Nejširší výběr v ČR
10.000+ druhů skladem
Máme skutečně tu nejširší nabídku rostlin na českém internetu. Od nejkupovanějších klasik až po raritní kousky, které na zahradách málokdy potkáte.
benefit_1
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
Balíček vám zdarma dodáme od 2500 Kč. Platí pro balíčky posílané kurýrní službou (Česká Pošta, DPD, PPL). Nevztahuje se na paletové zásilky, individuální dopravu, ani zahradnictví flos kurýra.
60x60
Pěstujeme přirozeným způsobem
To znamená především na venkovních plochách, bez rychlení ve sklenících a zbytečné chemie. Rostliny připravujeme tak, aby dokázaly dlouhodobě žít především venku na zahradách, ne jen na pohodlných regálech zahradních center.
ico_care
Ekologické a šetrné
balení rostlin
Životní prostředí je pro nás důležité. Používáme proto blistry ze 100% recyklovaného a recyklovatelného materiálu.

Angrešt se hodí do polostínu i malých zahrad

Všechny články
angrešt plody na keři STŘEDNÍ

Zdravé a na vitamíny bohaté ovoce se dá pěstovat na slunci i v polostínu. Dobře se mu bude dařit i v chladnějších oblastech, protože netrpí na jarní mrazíky. Skvěle se uplatní v malých zahradách, jedlých předzahrádkách nebo skupinách bobulovin.

Česká chlupatka má velkou tradici


Angreštu se u nás lidově říkalo srstka, chlupatka nebo kudláčky. Dostal se k nám už v 16. století z Anglie, ale svůj opravdový šlechtitelský vzestup zažil před druhou světovou válkou. Tradičně se u nás pěstoval a šlechtil v okolí Nového Bydžova a Mladé Boleslavi. Místní produkce byla natolik vyhlášená, že se české stromkovité angrešty postupně rozšířily až do Německa. 

Pro chladnější oblasti i polostinné zahrady


Angrešt patří k vůbec nejméně náročným bobulovinám. Nevadí mu polostín, snese pěstování v chladnějších oblastech a na jaře ho rozhodně nepřekvapí mrazíky. Jeho stromky i keře jsou dlouhověké – některé vám budou dobře plodit i dobrých třicet let. Plody angreštu rostou na loňských a starších výhonech.

Odplevelení stanoviště a řádné mulčování


Chcete-li angrešt podpořit v růstu, pořádně odplevelte jeho okolí. Rostlině velmi pomůže také mulčování organickým materiálem – zabrání růstu plevele, zadrží vláhu v půdě a postupně se rozloží, takže angreštu dodá také živiny. Angreštu se nedaří v příliš suchých a kyselých půdách, také mu nevyhovuje přemíra dusíku. Naopak má rád půdy s vysokým obsahem draslíku a hořčíku.


Stromkovitý angrešt

Stromky na kmínku se hodí zejména do menších zahrádek, kde potřebujete drobné ovoce a zeleninu dobře rozvrhnout na několik metrů čtverečních. Pod stromky angreštu můžete totiž zasadit další plodiny – dobře se tam bude dařit jahodám i některým druhům mělce kořenící zeleniny.


Keřový angrešt

Keře představují tradiční variantu, kterou znáte z venkovských i moderních zahrad. Jejich výhodou je hojnější úroda oproti stromkovité variantě.


Pramen zdraví ze zahrady


Plody angreštu obsahují velké množství vitamínů A, B a C, minerály i vlákninu. Zdravé bobule mají vysoké hodnoty nenasycených mastných kyselin, proto má angrešt blahodárný vliv na srdce a cévy. 

 

Sdílet: