210x210
Doručíme v pořádku nebo zdarma vyměníme
99,8% rostlin doručíme zdravé a v pořádku, protože každá zásilka projde přísnou kontrolou kvality rostliny i balení. Pokud by se přeci jen něco pokazilo, kontaktujte nás, pošlete nám fotografii problému a my vám rostlinu obratem vyměníme.
benefit_4
Nejširší výběr v ČR
10.000+ druhů skladem
Máme skutečně tu nejširší nabídku rostlin na českém internetu. Od nejkupovanějších klasik až po raritní kousky, které na zahradách málokdy potkáte.
benefit_1
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
Balíček vám zdarma dodáme od 2500 Kč. Platí pro balíčky posílané kurýrní službou (Česká Pošta, DPD, PPL). Nevztahuje se na paletové zásilky, individuální dopravu, ani zahradnictví flos kurýra.
60x60
Pěstujeme přirozeným způsobem
To znamená především na venkovních plochách, bez rychlení ve sklenících a zbytečné chemie. Rostliny připravujeme tak, aby dokázaly dlouhodobě žít především venku na zahradách, ne jen na pohodlných regálech zahradních center.
ico_care
Ekologické a šetrné
balení rostlin
Životní prostředí je pro nás důležité. Používáme proto blistry ze 100% recyklovaného a recyklovatelného materiálu.

Zahradní architekti mají jasno: Bílá a fialová jsou letos top!

Všechny články
Bílé a fialové

Které barvy jsou letos v zahradách trendy? Zahradní architekti mají jasno – nejpřitažlivější jsou bílá, fialová a jejich kombinace. Podívejte se, jak můžete zahradu nebo třeba jen jeden záhon, terasu či balkon do bílo-fialových tónů obléknout i vy.

V jednoduchosti je síla

Ano, ale nebudou dvě barvy v zahradě málo? Ne, žádné dvě bíle kvetoucí letničky či trvalky nejsou totiž stejně bílé, stejně tak není fialová květů barvínků tou fialovou, kterou mají květy verbeny.  Dvě barvy a jejich odstíny nabízejí nepřeberně mnoho kombinací. Pro zahradu, terasu i balkon.

Spojení bílé a fialové je harmonické

Bílá je symbolem čistoty, upřímnosti a duchovna, bílé byly například už středověké klášterní zahrady. V zahradě se bílá používá jako barva pro vytvoření tvarů a vrstev. Podobně jako u barevných záhonů pestrost dodáváme množstvím barev, v bíle koncipované zahradě pestrost vytvoříme strukturou.

Fialová má v sobě to nejlepší z modré a rudé, možná i proto je tak přitažlivá pro oči. V nauce o barvách vyjadřuje vášeň a energii. Na zahradě jsou fialové květy nezbytné pro vyvolání dojmu hloubky a bohatosti.

Spojením bílé a fialové v kombinaci s tóny zelené v podobě listů a travin navodíte v zahradě dojem dokonalé harmonie a uvolněnosti.

Nezapomeňte na doplňky!

„Oblečte“ do bílé a fialové také zahradní nábytek, pořiďte v těchto dvou barvách podsedáky, polštářky, deky a přehozy, nezapomeňte ani na maličkosti typu svíček, lampionů nebo různých dekorací.

Na balkoně či terase použijte fialové a bílé truhlíky a květníky, nebojte se přitom experimentovat – bíle kvetoucí druhy zasaďte do fialových květníků, fialové do bílých. Vaší představivosti se meze nekladou, v zásadě se nemůže stát, že by výsledek působil „přeplácaně“ – kombinace dvou harmonicky se doplňujících barev nic takového nedovolí.

Které bílé a fialové rostliny spolu nejlépe ladí?

Inspirujte se našimi třemi osvědčenými kombinacemi do různých prostředí. Doporučujeme použít od jednoho druhu vždy nejméně tři sazenice, rostliny sázené ve skupinách působí přirozeněji a kompaktněji – jako v přírodě. Klíčem k úspěšnému pěstování je také výběr vhodného stanoviště a správná příprava před výsadbou.

  • Do záhonu na slunce jsou vhodné: Dračík, hvězdnice, kakost, kopretina, levandule, lupina, náprstník, orlíček, ostrožka, rozrazil, svíčkovec, šalvěj, šanta, verbena, zběhovec, zvonek.
  • Na záhon v polostínu vysaďte tyto druhy: Bohyška, čemeřice, dračík, hvězdnice, kakost, lupina, náprstník, orlíček, zběhovec, zvonek.
  • A konečně záhon ve stínu. Tady se bude dařit kombinaci těchto bílých a fialových květin: Bohyška, čemeřice, kakost, zběhovec, i některé zvonky snesou stín.

Vždy ale respektujte nároky uvedené u konkrétní odrůdy dané rostliny, požadavky na vhodné stanoviště se totiž mohou lišit.

Pro usnadnění výběru můžete použít náš filtr, pomocí kterého snadno vyberete, které rostliny se na vaší zahradu hodí nejvíce.

Nechte si posílat podobné články na svůj e-mail:

Sdílet: