210x210
Doručíme v pořádku nebo zdarma vyměníme
99,8% rostlin doručíme zdravé a v pořádku, protože každá zásilka projde přísnou kontrolou kvality rostliny i balení. Pokud by se přeci jen něco pokazilo, kontaktujte nás, pošlete nám fotografii problému a my vám rostlinu obratem vyměníme.
benefit_4
Nejširší výběr v ČR
10.000+ druhů skladem
Máme skutečně tu nejširší nabídku rostlin na českém internetu. Od nejkupovanějších klasik až po raritní kousky, které na zahradách málokdy potkáte.
benefit_1
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
Balíček vám zdarma dodáme od 2500 Kč. Platí pro balíčky posílané kurýrní službou (Česká Pošta, DPD, PPL). Nevztahuje se na paletové zásilky, individuální dopravu, ani zahradnictví flos kurýra.
60x60
Pěstujeme přirozeným způsobem
To znamená především na venkovních plochách, bez rychlení ve sklenících a zbytečné chemie. Rostliny připravujeme tak, aby dokázaly dlouhodobě žít především venku na zahradách, ne jen na pohodlných regálech zahradních center.
ico_care
Ekologické a šetrné
balení rostlin
Životní prostředí je pro nás důležité. Používáme proto blistry ze 100% recyklovaného a recyklovatelného materiálu.

Tipy na nejoblíbenější jedlé keře

Všechny články
rakytník

Vysazování jedlých keřů do zahrady není jen o estetice, ale také o spojení s přírodou a o možnosti si vychutnat čerstvé, lahodné plody přímo z vlastní zahrady.

Proč si vysadit jedlé keře?

  • Jedlé keře nabízejí plody, které jsou mnohem chutnější a kvalitnější než ty z obchodu, navíc některé plody běžně ani nekoupíte. Čerstvě sklizené plody mají intenzivní chuť a nezaměnitelné aroma a vy sami víte, jak jste je vypěstovali.
  • Pěstování jedlých keřů vás a případně vaše děti nebo vnoučata přibližuje k přírodě. Můžete sledovat, jak se rostlina vyvíjí od květu po plod, a potom sklízet vlastní úrodu. Tento přirozený proces všechny učí trpělivosti a respektu k přírodě.
  • Jedlé keře jsou nejen krásné, ale také funkční. Vytvořte z nich živý plot a rozdělte zahradu nebo vytvořte stín.
  • Kvetoucí a plodící rostliny budou součástí ekosystému podporujícího biodiverzitu a přírodní rovnováhu. Květy budou přitahovat opylovače a plody zase ptáky.
  • Vysazením jedlých keřů potěšíte vaše smysly. Kvetoucí keře příjemně voní a zelená barva listů působí relaxačně. To, jak zužitkujete sladké plody je jen na vás. 

Jak pěstovat jedlé keře:

Pěstování jedlých keřů je snadné, pokud dodržíte několik základních pravidel. 

  • Zvolte keře, které odpovídají vašim podmínkám a přáním. Existuje mnoho druhů jedlých keřů, které se liší velikostí, tvarem, dobou květu a sklizně, chutí a využitím plodů. Ze zahrad babiček znáte tradiční, jako je rybíz, angrešt, ostružina nebo malina. V posledních letech jsou populární i exotičtější, jako je arónie, mišpule, rakytník nebo goji. 
  • Zvolte vhodné místo pro výsadbu. Jedlé keře potřebují pro bohatou úrodu slunce, vláhu a živiny. Některé druhy snesou i polostín nebo krátké období sucha, ale vždy se to projeví na úrodě.
  • V malé zahradě nebo balkonu můžete pěstovat jedlé keře i v dostatečně velkých nádobách.
  • Jedlé keře potřebují dostatek prostoru. Pokud je budete sázet příliš blízko sebe, budou si konkurovat a náchylnější k chorobám a škůdcům. Vzdálenost mezi keři závisí na jejich velikosti a tvaru. Pokud chcete vysadit jedlý živý plot, musíte je vysazovat hustěji, ale také pravidelně řezat.
  • Jedlé keře nejsou náročné na péči. Po zakořenění je zálivka nutná v horkých letních dnech a během suché zimy. Mulčováním zabráníte odparu vody a ušetříte zálivku. Zároveň zamezíte růstu plevele, který keřům odebírá vlhkost. Na jaře keře přihnojte organickým hnojivem. Nezapomeňte keře prořezat, abyste odstranili staré a suché větve a keře provzdušnili.
  • Zkombinujte jedlé keře tak, abyste měli stálý přísun plodů od jara do podzimu. 

Tipy na nejoblíbenější jedlé keře a něco navíc:

Muchovník – jeden z nejoblíbenějších jedlých keřů. Kvete bílými květy v květnu a během léta můžete sbírat sladké, modré plody. Velikost se liší podle kultivaru, ale můžete ho tvarovat a usměrňovat řezem. Nejlépe se mu daří na slunci v dobře odvodněné půdě. 

 

Muchovník hladký 'Ballerina'

Amelanchier laevis ''Ballerina''
Amelanchier laevis ''Ballerina''

Rakytník – oranžové plody plné kyselkavé šťávy jsou osvěžující. Dozrávají v srpnu a můžete je konzumovat syrové nebo v čaji, do zásoby si je můžete zmrazit. Jedinou nevýhodou tohoto keře jsou ostré trny, které ztěžují sklizeň. Vyberte samosprašný rakytník, nebo zkombinujte samčí a samičí rostlinu.

Rakytník řešetlákový

Rakytník řešetlákový
Rakytník řešetlákový

Temnoplodec neboli arónie – mírně nahořklé, téměř černé plody, jsou dobré v snídaňové kaši nebo do smoothie. Můžete z nich uvařit marmeládu. Na podzim se listy arónie zbarvují do rezavých odstínů.

Plody arónie

arónie
arónie

Josta kříženec černého rybízu a angreštu.  Je nenáročná, má podobné nároky jako černý rybíz. Daří se jí v hlubokých, humózních půdách s dostatkem živin a vláhy na plném slunci nebo v polostínu. Na rozdíl od angreštu a černého rybízu je odolná škůdcům.

 

Zimolez kamčatský – brzy na jaře kvete žlutými květy a na konci jara je obsypaný množstvím modrých, protáhlých bobulí. Pokud chcete jedlé plody co nejdříve, vysaďte si zimolez kamčatský. Jeho zelené, úzké, opadavé listy se na podzim nezbarvují. Zimolez je samosprašný, ale úroda je vyšší, pokud v blízkosti vysadíte další keř.

 

Růže svraskalá – botanická růže se pyšní jednoduchými, přesto krásnými květy, které se přemění ve velké šípky. Ty můžete použít do čaje, do omáčky, zavařeniny nebo nechat jako zpestření stravy ptákům.

Šípky na růži svraskalé

růže svraskalá
růže svraskalá

Aktinidie – nepatří mezi keře, je to popínavá rostlina, která vyžaduje oporu. Jejími plody jsou chlupatá, malá kiwi. Pokud máte místo jen na jednu rostlinu, vysaďte si samosprašnou. Plody dozrávají na konci léta. 

Celou kategorii drobného ovoce najdete zde

Sdílet: