210x210
Doručíme v pořádku nebo zdarma vyměníme
99,8% rostlin doručíme zdravé a v pořádku, protože každá zásilka projde přísnou kontrolou kvality rostliny i balení. Pokud by se přeci jen něco pokazilo, kontaktujte nás, pošlete nám fotografii problému a my vám rostlinu obratem vyměníme.
benefit_4
Nejširší výběr v ČR
10.000+ druhů skladem
Máme skutečně tu nejširší nabídku rostlin na českém internetu. Od nejkupovanějších klasik až po raritní kousky, které na zahradách málokdy potkáte.
benefit_1
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
Balíček vám zdarma dodáme od 2500 Kč. Platí pro balíčky posílané kurýrní službou (Česká Pošta, DPD, PPL). Nevztahuje se na paletové zásilky, individuální dopravu, ani zahradnictví flos kurýra.
60x60
Pěstujeme přirozeným způsobem
To znamená především na venkovních plochách, bez rychlení ve sklenících a zbytečné chemie. Rostliny připravujeme tak, aby dokázaly dlouhodobě žít především venku na zahradách, ne jen na pohodlných regálech zahradních center.
ico_care
Ekologické a šetrné
balení rostlin
Životní prostředí je pro nás důležité. Používáme proto blistry ze 100% recyklovaného a recyklovatelného materiálu.
Nově zaplatíte pouze poloviční cenu za dopravu, když nakoupíte alespoň za 1500 Kč. Pokud nakoupíte za 2500 Kč, máte dopravu zcela zdarma. Platí pro běžné zásilky koncových zákazníků kurýrem či poštou. Neplatí pro Top Trans, individuální přepravu ani pro velkoobchodní zákazníky.

Svěží letní ovoce? No přece maliny!

Všechny články
maliník sběr plody

Vděčné drobné ovoce se pěstuje prakticky samo. Stačí správně zasadit, připravit maliníkům jednoduchou konstrukci a už se těšit na první plody. Poradíme vám, jak se do výsadby správně pustit a v létě sklízet samou sladkou radost.

Maliníkům se dobře daří ve většině zahradních půd. (Tohle neslyšíte zrovna často, že? Nejsou to rozhodně žádné fajnovky.) Nejlépe jim ale vyhovují středně těžké a hluboké půdy, které před samotnou výsadbou obohatíte humusem. Maliníky milují slunná stanoviště, která jsou zároveň chráněná před studenými severními větry. Jižní, jihozápadní či jihovýchodní lokace je pro ně naprosto ideální. Nebojte se je zasadit do svažité části zahrady nebo do terasovité zahrady. Sázkou na jistotu sladkých plodů je slunné stanoviště, ale docela dobře zvládnou i polostín – budou pak ale méně plodit.


Maliníky mají rády neutrální nebo mírně kyselé půdy. V době kvetení a dozrávání plodů potřebují opravdu velké množství zálivky. Vždy je lepší zalévat méně často, ale vydatně, aby se voda vsákla opravdu do hloubky. Pokud byste je nechali růst v suché půdě, projeví se to na kvalitě plodů. Maliník sice plodit bude, ale maliny budou drobné a málo šťavnaté. 

Maliníky vysazujte, když je zamračeno

Keře se vysazují především na podzim nebo na jaře, kdy je půda dostatečně vlhká. Kontejnerované sazenice lze ale bez problémů sázet po celý rok. Pokud máte na zahradě těžší půdu, výrazně se doporučuje jarní výsadba. Koncem babího léta nebo začátkem jara pro ně připravíte vhodné stanoviště, odstraníte z něj zbytky víceletých plevelů, a to včetně kořenů. Záhon důkladně prohnojíte kompostem, který zapravíte při rytí asi do hloubky 30 centimetrů. Do výsadby se pusťte za podmračeného počasí. Sazenice před výsadbou ponořte i s kontejnerem na půl hodiny do nádoby s vodou. Rostlina krásně nasákne a zmírní se šok z přesazování. 


Jak správně vysazovat maliníky?

Rostliny vysazujte ve vzdálenosti 40 až 60 centimetrů. U bujně rostoucích odrůd můžete zvolit i 80 centimetrů. 
Sazenicím zkraťte výhony na 35 centimetrů.
Sázejte tak hluboko, aby byly kořeny keře pokryté asi 5 centimetry zeminy. Musejí sedět pěkně v zemi a neviklat se. 

Opory pro maliníky


Maliníky se nejlépe pěstují v pásech, které mohou být široké 40 až 60 centimetrů. Rostliny se upevňují k jednoduché opěrné konstrukci. Většinou jim stačí tři kůly – na obou koncích záhonu a uprostřed, ke kterým připevníte rovnoběžně se zemí vedené dráty nebo provázky. Opěrný materiál musí být dostatečně silný, aby se pod tíhou úrody každou chvilku nezhroutil. Pokud záhon maliníků nesplňuje vaše estetické nároky na zahradu, určitě můžete vysazovat i solitérní keře – vždy ale myslete na potřebnou oporu. Jednotlivé výhony stačí ke konstrukci pravidelně vyvazovat, aby rostly přesně tam, kde jim dokážete poskytnout stabilitu.


Pěstování bez opor

Řadě zahradnic kazí opory maliníků estetický dojem z celé zahrady. Ach, jak tomu rozumíme! Maliníky samozřejmě lze pěstovat i bez opory. V takovém případě se sazenice sází asi 50 centimetrů od sebe, celý porost je tedy poměrně nahuštěný a je nutné pro něj připravit záhon ve tvaru obdélníku či čtverce. Jednotlivé keře by se měly podpírat navzájem. Pravdou je, že i tak se alespoň ze začátku pěstování některým keřům povede výrazně lépe než jiným, a tak možná stejně budete muset alespoň nějakou přechodnou oporu zajistit. A pokud bychom si měli nalít úplně čistého vína: pěstování maliníků bez opor je méně přehledný a méně vzdušný systém. Ve výsledku to znamená nižší úrodu malin.

Péče o keře


Během vegetačního období se doporučuje půdu malinových záhonů kypřit, pravidelně odplevelovat a samozřejmě také zalévat. S udržením vláhy vám pomůže mulč. Nemusíte si hned pořizovat speciální mulčovací kůru, bohatě stačí maliníky namulčovat čerstvě posekanou trávou ze zahrady. Vůbec se nebojte dopřát jim pořádnou vrstvu – ideálně 5 - 10 centimetrů, a to po celé délce a šířce záhonu. Mulčovací vrstva snižuje možnost výparu vody, a tak udrží záhon přirozeně vlhký, zároveň zabrání růstu nežádoucího plevele. 


Maliník má opravdu velkou spotřebu živin, proto byste ho měli každé tři roky opravdu důkladně přihnojit kompostem. K jednomu keři přijde přibližně 15 kilogramů kompostu. Na jaře ho kromě toho můžete podpořit klasickými hnojivy. Keře rovněž pravidelně prořezávejte. Zachovejte vždy 8 nejlepších a nejzdravějších výhonů. Všechny ostatní zkraťte, po čase prořezávejte i staré výhody, aby v porostu keře dobře proudil vzduch.


Maliník na jaře: Pokud jste maliníky sázeli na podzim, nedělejte na jaře žádný zásadní řez. Odstraňte pouze neduživé a polámané výhony. Věnujte se pořádnému pletí záhonů a začněte s hnojením.


Maliník v létě: Čeká vás první úroda. Hurá! Počítejte s tím, že během prvního roku se maliník příliš nerozroste a neodnožuje. Po odplození udělejte řez letních malin a odplozené výhony ustříhejte až u země. Rovněž se zbavte nejslabších šlahounů. Pěkné výhony naveďte na opěrnou konstrukci – je lepší to dělat zavčas s mladými a dobře ohebnými šlahouny, než s těmi podzimními, které už čekají na zimu a snáze se poškodí.


Maliník na podzim: Letní maliny již máte touto dobou ošetřené, u těch ostatních proveďte řez na podzim.

Nedoceněná chlouba šikovných zahradníků – malinoostružiník


Když už jsme u těch malin, nelze nezmínit málo známý, ovšem velmi výnosný malinoostružiník. V jeho pěstování často zahrádkářům brání nepravdivá a nepochopitelná domněnka, že je na naše podmínky příliš choulostivý. Taková obava je ovšem zcela bezpředmětná, malinoostružiníkům se na českých zahradách daří výborně. Dorůstají se větší velikosti než klasické maliníky a jejich plody jsou aromatičtější. Podobně jako maliníky milují plné slunce. Celkově se jedná o statnější keře, proto se vysazují v trochu větších vzdálenostech než maliníky. Stejně jako maliníky vyžadují opěrnou konstrukci, pravidelný řez i poctivé zalévání a mulčování.

 

Vyhlédli jsme vám několik šikovných kousků

Sdílet: