210x210
Doručíme v pořádku nebo zdarma vyměníme
99,8% rostlin doručíme zdravé a v pořádku, protože každá zásilka projde přísnou kontrolou kvality rostliny i balení. Pokud by se přeci jen něco pokazilo, kontaktujte nás, pošlete nám fotografii problému a my vám rostlinu obratem vyměníme.
benefit_4
Nejširší výběr v ČR
10.000+ druhů skladem
Máme skutečně tu nejširší nabídku rostlin na českém internetu. Od nejkupovanějších klasik až po raritní kousky, které na zahradách málokdy potkáte.
benefit_1
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
Balíček vám zdarma dodáme od 2500 Kč. Platí pro balíčky posílané kurýrní službou (Česká Pošta, DPD, PPL). Nevztahuje se na paletové zásilky, individuální dopravu, ani zahradnictví flos kurýra.
60x60
Pěstujeme přirozeným způsobem
To znamená především na venkovních plochách, bez rychlení ve sklenících a zbytečné chemie. Rostliny připravujeme tak, aby dokázaly dlouhodobě žít především venku na zahradách, ne jen na pohodlných regálech zahradních center.
ico_care
Ekologické a šetrné
balení rostlin
Životní prostředí je pro nás důležité. Používáme proto blistry ze 100% recyklovaného a recyklovatelného materiálu.

Růže v létě. Praktický průvodce péčí a výsadbou

Všechny články
yellow-rose-3865041_1920

Jak to udělat, aby růže nasazovaly stále nové květy? Kdy a kolik hnojit? Jak se bránit růžovému padlí, černé skvrnitosti nebo mšicím škůdcům? A jak v létě růže sázet? Odpovědi najdete v našem praktickém průvodci.

Letní řez růžím svědčí. Podpoří kvetení a násadu květů


Nejde přitom o nic složitého, stačí dodržet několik pravidel:

  • Nestříhejte zbytečně dlouhé stonky.
  • Odkvetlý květ zastřihněte nad prvním listem, který se skládá ze všech pěti plátků.  
  • U mnohokvětých růží průběžně vyštipujte odkvetlé květy pod kalichem a zastřihněte teprve celé odkvetlé květenství.
  • U botanických růží, které kvetou jednou, ponechte po odkvětu postupně vyvíjet šípky.

Letní hnojení růží? Na začátku srpna jim dopřejte naposledy

Růže hnojíme do konce července nejpozději začátku srpna. Při pozdějším hnojení by nové výhony již dobře nevyzrály a růže by byly náchylnější k vymrzání. Čím hnojit? Nejjednodušší je použít některé z vícesložkových minerálních nebo organicko-minerálních hnojiv pro růže, vhodná jsou také vodorozpustná hnojiva. Pokud vaše růže špatně prospívají, dopřejte jim Vitality komplex s aktivními výtažky z humusu.

Jak v létě ochránit růže před chorobami a škůdci?

Moderní odrůdy růží jsou poměrně odolné vůči nejčastějším houbovým chorobám – černé skvrnitosti, padlí a rzi. Když se přesto objeví první příznaky napadení, neotálejte a zakročte co nejrychleji – zejména u černé skvrnitosti. Napadené listy nekompostujte, ale spalte, rostliny ihned ošetřete postřikem, který v doporučeném intervalu opakujte. Na trhu jsou dostupná i praktická balení, někdy již přímo s aplikátorem. Některé přípravky jsou kombinované, působí zároveň proti houbovým chorobám i škůdcům.

Dbejte také na prevenci. Napadení houbovými chorobami zabráníte správnou zálivkou – zalévejte růže ke kořenům, vyvarujte se kropení listů, zejména vpodvečer. Růže starší dvou let mají již hluboký kořen a velmi dobře snášejí období sucha.

Škůdci? Kromě mšic rády na růžích hodují pilatky (snadno rozpoznatelné zelenožluté housenky) a pilatěnky, pidikřísek růžový a svilušky (červený pavouček). 

Letní výsadba růží

Obecně platí, že růže vysazujeme na jaře a na podzim. Ani léto ale není výsadbě růží zapovězeno – pokud ovšem máte růže kontejnerované. Velkou výhodou je, že si můžete vybrat odrůdu s konkrétní barvou, kvetoucí růže v kontejneru udělá radost hned.

Po výsadbě dopřejte keřům pravidelnou zálivku, nejste-li na zahradě denně anebo na balkonech přidejte do substrátu vododržnou složku, například Terracotem, Aquacell. Po výsadbě kromě rohoviny nebo kostní moučky nepřidávejte ke kořenům žádné hnojivo, co ale určitě přidejte – lopatku kvalitního vyzrálého kompostu.

Sdílet: