210x210
Doručíme v pořádku nebo zdarma vyměníme
99,8% rostlin doručíme zdravé a v pořádku, protože každá zásilka projde přísnou kontrolou kvality rostliny i balení. Pokud by se přeci jen něco pokazilo, kontaktujte nás, pošlete nám fotografii problému a my vám rostlinu obratem vyměníme.
benefit_4
Nejširší výběr v ČR
10.000+ druhů skladem
Máme skutečně tu nejširší nabídku rostlin na českém internetu. Od nejkupovanějších klasik až po raritní kousky, které na zahradách málokdy potkáte.
benefit_1
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
Balíček vám zdarma dodáme od 2500 Kč. Platí pro balíčky posílané kurýrní službou (Česká Pošta, DPD, PPL). Nevztahuje se na paletové zásilky, individuální dopravu, ani zahradnictví flos kurýra.
60x60
Pěstujeme přirozeným způsobem
To znamená především na venkovních plochách, bez rychlení ve sklenících a zbytečné chemie. Rostliny připravujeme tak, aby dokázaly dlouhodobě žít především venku na zahradách, ne jen na pohodlných regálech zahradních center.
ico_care
Ekologické a šetrné
balení rostlin
Životní prostředí je pro nás důležité. Používáme proto blistry ze 100% recyklovaného a recyklovatelného materiálu.

Rozkvetlá louka – pastva pro oči i motýly

Všechny články
Rozkvetlá louka

Kopretiny, zvonky, chrpy nebo vlčí máky ještě před několika desítkami let lemovaly každé vesnické stavení, polní cestu i okrajové části měst. Jenže divizny, vlčí máky a podobné nádherné květiny z našich zahrádek zmizely pod vlivem unifikovaných ploch anglického trávníku...

Nízký porost trávy výrazně omezil nejen pestrost květů, ale vzal také potravu řadě živočichů, kteří na louku chodili na pastvu a hledali v ní přirozené útočiště. Obojí jim nyní často chybí, proto tolik ocení zahrady, kde je na rozkvetlou louku alespoň částečně vyhrazen prostor.

Víte ale, že anglický trávník není vhodný do českých podmínek?

Pečlivě zastřižený anglický trávník výborně prosperuje v Anglii, kde se dešťové srážky vyskytují v hojném množství. U nás je přes léto často spojený s každodenním zaléváním a vysokými nároky na údržbu. Ročně padne na 1 m2 anglického trávníku asi 300 až 400 litrů vody. K jeho údržbě musíte připočítat i pravidelné sekání, které je náročné na váš čas i spotřebu benzínu. Během vaší letní dovolené dostane trávník i tak zabrat a po návratu vás pravděpodobně čeká suchá zežloutlá tráva, v horším případě i lysiny. 

Zkuste změnu: Střižený trávník kolem domu, rozkvetlou louku ve vzdálenějších koutech zahrady 

Vzdát se anglického trávníku zcela ovšem taky nedává smysl. Představuje pěkný zelený koberec, na kterém si vyhrají děti, proběhnou se nebo si na něm budou kopat balonem. Na anglickém trávníku si rozložíte deku se společnou víkendovou snídaní nebo se na něj odpoledne natáhnete s knihou. Takové zážitky potřebujete především v prostoru kolem domu, podél pergoly či bazénu. V odlehlejších koutech zahrady si pak můžete dovolit zasít rozkvetlou louku, která vyžaduje sekání jenom dvakrát za sezonu a poskytuje nespočet krásných scenérií. Má i jednu opravdu velkou výhodu – každý den můžete mít ve váze nové krásné květy.

TIP: Zpestřete louku kolem domu letničkami – vyberte si z aktuální nabídky >>

Nebojte se velké džungle

Pokud máte obavy z toho, že bude část vašeho pozemku zbytečně zarostlá a nepřístupná. Udělejte mezi loukou z heřmánku, vlčích máků a divizen přirozené přístupové cestičky, které budete pravidelně vysekávat. Vést mohou třeba pod stromy, kam usadíte lavičku, ze které budete pozorovat pestrý luční život. Časem můžete tuto přírodní část vaší zahrady obohatit i hmyzím hotelem.

Sekání dvakrát za sezonu

Anglický trávník vyžaduje každotýdenní sekání, jinak nikdy nebude vypadat podle vašich představ. Květnatá louka je v tomto ohledu milosrdnější. Naši dědečkové sekali dvakrát za sezonu, což bude bohatě stačit i vám. Pokud byste do rozkvetlé louky zajížděli sekačkou častěji, připravíte se o spoustu krásných druhů květin, které vykvetou třeba jenom na dva týdny.

Kvetoucí louka bzučí, cvrčí a cvrliká

S větší různorodostí rostlin přitáhne vaše zahrada i řadu hmyzích návštěvníků. Na rozkvetlé louce najdou cennou potravu včely, brouci, motýli, ptáci i drobní bezobratlí. Poskytne jim přirozené útočiště a vytvoří prostředí, ve kterém se budou cítit dobře. Včely zajistí svým opylováním člověku řadu potravin, které by bez nich zanikly. Brouci a drobní živočichové zase poslouží jako článek potravního řetězce, jehož součástí je i člověk. A to už je poměrně podstatný důvod proto, abychom jim poskytli důležité útočiště. Kromě rostlin na rozkvetlé louce si včely a motýli rádi zaletí i na okrasnou část vaší zahrady – přilákat je mohou motýlí keře, levandule nebo mateřídouška. Každá květina se totiž počítá.

Sdílet: