210x210
Doručíme v pořádku nebo zdarma vyměníme
99,8% rostlin doručíme zdravé a v pořádku, protože každá zásilka projde přísnou kontrolou kvality rostliny i balení. Pokud by se přeci jen něco pokazilo, kontaktujte nás, pošlete nám fotografii problému a my vám rostlinu obratem vyměníme.
benefit_4
Nejširší výběr v ČR
10.000+ druhů skladem
Máme skutečně tu nejširší nabídku rostlin na českém internetu. Od nejkupovanějších klasik až po raritní kousky, které na zahradách málokdy potkáte.
benefit_1
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
Balíček vám zdarma dodáme od 2500 Kč. Platí pro balíčky posílané kurýrní službou (Česká Pošta, DPD, PPL). Nevztahuje se na paletové zásilky, individuální dopravu, ani zahradnictví flos kurýra.
60x60
Pěstujeme přirozeným způsobem
To znamená především na venkovních plochách, bez rychlení ve sklenících a zbytečné chemie. Rostliny připravujeme tak, aby dokázaly dlouhodobě žít především venku na zahradách, ne jen na pohodlných regálech zahradních center.
ico_care
Ekologické a šetrné
balení rostlin
Životní prostředí je pro nás důležité. Používáme proto blistry ze 100% recyklovaného a recyklovatelného materiálu.

Přírodní balkon pohostinný pro ptáky, včely a hmyz

Všechny články
ptaci na balkone

I na malém balkonu či střešní zahradě si můžete vytvořit oázu klidu, míru a pohostinnosti pro všechny tvory v okolí. Ne každý má chuť osázet truhlíky klasickými balkonovkami nebo si na balkoně pěstovat zeleninu. Pokud hledáte inspiraci pro balkon v přírodním stylu, na který budou létat ptáci i hmyz z širokého okolí, čtěte dál.

Pítka pro ptáky a hmyz


Během parného léta chybí hmyzu i ptákům tolik potřebná voda. Ptáci nemohou smočit křídla v kalužích, vykoupat se a pořádně se osvěžit. Pokud byste chtěli ptákům a hmyzu zpříjemnit život, připravte pro ně pítka či jezírka. V současné době je dostupná řada kovaných i dřevěných variant. Krásné a funkční pítko si můžete během jediného dne vybetonovat – stačí ho odlít z betonu ve starším plastovém květináči, který po zaschnutí betonu rozstříhnete. Velmi dobře poslouží také podmiska od květináče z jakéhokoli materiálu.


Pítko pro hmyz je dobré opatřit mechem a kameny, na které mohou včelky usednout a pohodlně se napojit. Bez takových záchytných bodů by pro ně mohlo být pítko značně nebezpečné. 


Koupátka pro ptáky mohou být trošku velkorysejší. Stačí do nich pravidelně doplňovat čerstvou vodu a ptáci i vy budete mít o zábavu postaráno. V parných dnech si možná dokonce všimnete toho, že se na koupátko stojí fronty.

Potrava pro opylovače


Na našem e-shopu najdete rozsáhlou kategorii Rostliny pro včely a hmyz – v rámci ní stačí zadat filtr Balkonové rostliny a letničky a už se na vás sype spousta inspirace. Za zmínku stojí také filtr Bylinky a koření – řada bylinek je totiž kvetoucích, a tak můžete nasytit na balkoně hmyz a v kuchyni potom také sebe. 


Medonosných rostlin je celá řada – pokud ovšem chcete, aby byl váš balkon hmyzu opravdu užitečný, vybírejte si je podle doby kvetení tak, aby na sebe doba květu jednotlivých rostlin navazovala. Vybavte se zejména rostlinami pro začátek jarní sezony, kdy je v přírodě přirozené potravy opravdu málo, a doplňte tak včelkám vše, co jim během prvních jarních letů chybí.

Úkryt pro hmyz


V posledních letech si řada zahrádkářů začala do svých zahrad umisťovat populární a krásně vypadající hmyzí hotely. Některé slouží jako dekorace, jiné plní svoji funkci a opravdu ubytovávají hmyz a včelky samotářky. Hmyzí hotel stejně jako dřevěné domečky pro berušky a zlatoočka můžete vyzkoušet na svém balkoně také – nikdy přece nemůžete vědět, komu se u vás zalíbí.

Krmítko pro ptáky


S balkonovými krmítky pro ptáky není nutné nikoho zdlouhavě seznamovat. Pokud ptákům obohacujete zimní dokrmování o lojové koule nebo jiné laskominy, ujistěte se, zda jsou pečlivě vyjmuté z obalů a zda se ptáci nemohou zamotat do jejich zavěšení. 

Retence vody na balkoně


Máte-li možnost umístit na váš balkon nádobu, do které budete sbírat dešťovku, určitě tak učiňte. Prospěje všem rostlinám na balkoně, ptáci se v ní rádi vykoupají, hmyz ji s vděčností ochutná a pokud jí bude opravdu hodně, můžete s ní zalévat i pokojovky. Pošetříme planetu a cenná dešťová voda nebude stékat zbytečně do kanalizace.

 

Nechte si posílat podobné články na svůj e-mail:

Sdílet: