210x210
Doručíme v pořádku nebo zdarma vyměníme
99,8% rostlin doručíme zdravé a v pořádku, protože každá zásilka projde přísnou kontrolou kvality rostliny i balení. Pokud by se přeci jen něco pokazilo, kontaktujte nás, pošlete nám fotografii problému a my vám rostlinu obratem vyměníme.
benefit_4
Nejširší výběr v ČR
10.000+ druhů skladem
Máme skutečně tu nejširší nabídku rostlin na českém internetu. Od nejkupovanějších klasik až po raritní kousky, které na zahradách málokdy potkáte.
benefit_1
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
Balíček vám zdarma dodáme od 2500 Kč. Platí pro balíčky posílané kurýrní službou (Česká Pošta, DPD, PPL). Nevztahuje se na paletové zásilky, individuální dopravu, ani zahradnictví flos kurýra.
60x60
Pěstujeme přirozeným způsobem
To znamená především na venkovních plochách, bez rychlení ve sklenících a zbytečné chemie. Rostliny připravujeme tak, aby dokázaly dlouhodobě žít především venku na zahradách, ne jen na pohodlných regálech zahradních center.
ico_care
Ekologické a šetrné
balení rostlin
Životní prostředí je pro nás důležité. Používáme proto blistry ze 100% recyklovaného a recyklovatelného materiálu.
Nově zaplatíte pouze poloviční cenu za dopravu, když nakoupíte alespoň za 1500 Kč. Pokud nakoupíte za 2500 Kč, máte dopravu zcela zdarma. Platí pro běžné zásilky koncových zákazníků kurýrem či poštou. Neplatí pro Top Trans, individuální přepravu ani pro velkoobchodní zákazníky.

Přilákejte do zahrady včely a motýly!

Všechny články
Motýl

Pamatujete si na zahradu vaší babičky? Pořád to v ní bzučelo, cvrkalo, švitořilo a hýřilo barvami křídel. Pokud toužíte po zrovna takové zahradě, určitě byste při výsadbě nových rostlin měli myslet i na včely a motýly. Na vaši zahradu rádi zaletí, protože se v posledních desetiletích neustále zhoršují jejich přirozené podmínky, chybí jim druhově pestrá pastva i přirozené schovávačky v přírodě.

Proč včelám a motýlům chybí pastva?

Ještě před sto lety měly včely, motýli a další hmyz od jara až do pozdního podzimu v přírodě přirozené pastvy relativně dostatek. Její základ tvořily kvetoucí ovocné stromy i květiny na mezích a loukách, které byly ve srovnání s dnešními velmi druhově pestré. Na pasekách se dalo najít spoustu malin a ostružin a v lese si zase nasbíraly medovici. Dnes už je výběr pastvy značně chudší. Ovocné stromy v sadech zůstávají, ale na polí je doplnila řepka. Louky jsou často zpundrované a zvonky, kopretiny nebo kohoutky by v nich včelka pohledala. Pokud chcete včelám, motýlům i dalšímu hmyzu pomoci, stačí lehce upravit plán výsadby vaší zahrady a udělat z ní přírodní oázu klidu a potravy.

Přírodní zahrada pro včely a motýly

Základem je vytvořit motýlům a včelám druhově bohatší prostředí a částečně změnit skladbu rostlin. Anglický trávník alespoň v určité části zahrady nahraďte rozkvetlou loukou, kterou budete sekat jenom dvakrát za sezonu, jako to dělali naši dědové. Zároveň nezapomínejte, že každé kvítko se počítá – včely i motýli si rádi zaletí i do okenních truhlíků, květinových nádob nebo jiných rozkvetlých ozdob pergoly. 

Zahrádkáři vedou odvěký spor, zda pro včely a motýly vysazovat spíše původní rostliny, které byly jejich předkům známé stovky let, nebo obohatit jejich pastvu i rostlinami nepůvodními a exotickými. Pravda bude zřejmě někde uprostřed. Podstatnou část výsadby by měly tvořit naše původní stromy, keře a rostliny, ale určitě je dobré obohatit zahradu a tedy i pastvu hmyzu rostlinami nepůvodními. Z nich včelky milují například bolševník, lupinu nebo vlčí boby.

Na co hmyz přilákáte?

Oblíbenou medonosnou rostlinou je svazenka vratičolistá (někdy též zvaná jako svazačka), která kvete od jara až do pozdního podzimu. Včelaři ji dokonce vysévají okolo včelínů od jara každé tři týdny, aby kvetla neustále. Na začátku jara poskytnou včelám a motýlům výborný zdroj obživy cibuloviny, ke konci sezony jim zase velmi pomohou astry, které kvetou ještě na konci léta, kdy už přirozené potravy v přírodě ubývá. 

Pokud se se zahradničením teprve sžíváte, můžete pro včelky vysadit rozchodníky – tyto opravdu odolné trvalky jsou vhodné zejména pro méně zkušené zahrádkáře, protože u nich není prakticky co pokazit a pěkně porostou i při minimální péči. Květy rozchodníků jsou navíc opravdu veliké – na každém z nich se tak může konat i velký motýlí sněm.

Co vysadit pro včely a motýly

  • Dřín – poskytne cenný nektar a pyl už v únoru
  • Mahónie – patří k časně kvetoucím keřům, ale je náročnější na pěstování
  • Vrba jíva – kvete velmi časně a nevyžaduje velkou péči
  • Neplnokvěté varianty růží – včely si nejraději zaletí na botanické růže
  • Komule Davidova – bez známého motýlího keře se neobejde žádná přírodní zahrada
  • Muchovník – vyniká překrásným zbarvením a jedlými plody
  • Brslen evropský – historicky původní dřevinu včely dobře znají
  • Bez černý – uplatníte ho i v kuchyni
  • Bobulové keře – ostružiny, maliny nebo rybíz využije hmyz a plody zužitkujete vy
  • Levandule – nádherně vám provoní zahradu
  • Mateřídouška – česká voňavá bylinka
  • Zaplévák – nádherné rostliny s dlouhou dobou kvetení


Oblíbené fialové, bílé i vínové motýlí keře zná snad každý zahrádkář, ale jen málokdo ví, že existuje i včelí strom. Jmenuje se ampák a pro hmyz představuje ohromný zdroj nektaru. Pokud uvažujete o výsadbě nových stromů, určitě se na něj podívejte – pro živou zahradu přírodního typu představuje velký poklad.

 

Sdílet: