210x210
Doručíme v pořádku nebo zdarma vyměníme
99,8% rostlin doručíme zdravé a v pořádku, protože každá zásilka projde přísnou kontrolou kvality rostliny i balení. Pokud by se přeci jen něco pokazilo, kontaktujte nás, pošlete nám fotografii problému a my vám rostlinu obratem vyměníme.
benefit_4
Nejširší výběr v ČR
10.000+ druhů skladem
Máme skutečně tu nejširší nabídku rostlin na českém internetu. Od nejkupovanějších klasik až po raritní kousky, které na zahradách málokdy potkáte.
benefit_1
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
Balíček vám zdarma dodáme od 2500 Kč. Platí pro balíčky posílané kurýrní službou (Česká Pošta, DPD, PPL). Nevztahuje se na paletové zásilky, individuální dopravu, ani zahradnictví flos kurýra.
60x60
Pěstujeme přirozeným způsobem
To znamená především na venkovních plochách, bez rychlení ve sklenících a zbytečné chemie. Rostliny připravujeme tak, aby dokázaly dlouhodobě žít především venku na zahradách, ne jen na pohodlných regálech zahradních center.
ico_care
Ekologické a šetrné
balení rostlin
Životní prostředí je pro nás důležité. Používáme proto blistry ze 100% recyklovaného a recyklovatelného materiálu.
Nově zaplatíte pouze poloviční cenu za dopravu, když nakoupíte alespoň za 1500 Kč. Pokud nakoupíte za 2500 Kč, máte dopravu zcela zdarma. Platí pro běžné zásilky koncových zákazníků kurýrem či poštou. Neplatí pro Top Trans, individuální přepravu ani pro velkoobchodní zákazníky.

Podzim na zahradě aneb co určitě udělat ještě před zimou

Všechny články
Podzimní zahrada

Než přijde zima, čeká zahradníky a zahradnice ještě mnoho perných dnů. Sklizeň ovoce a zeleniny, prořezávání stromů, údržba pracovních pomůcek, ošetření trávníku, výsadba stromků... také se chystáte? Do nového rádce jsme vybrali tři zahradní činnosti, které na podzim děláme v zahradě prakticky všichni.

Postarejte se dobře o trávník, na jaře se vám odmění rychlým startem

V říjnu trávník naposledy posečte, pokud používáte sekačku, zvyšte poněkud pojezd, aby měl trávník na zimu vyšší střih. Trávník také přihnojte, a to buď chemickou cestou (na trhu jsou speciální podzimní hnojiva na trávník s vyšším obsahem draslíku), nebo mu přilepšete poházením kompostu.

Pravidelně trávník zbavujte padajícího listí – může se totiž stát, že náhlý příchod zimy a sněhu vám jeho odklizení znemožní, a listí v trávníku do jara „vyleží“ vyholená či plesnivějící místa. Doporučujeme také ošetřit trávník provzdušněním a zbavit jej tak mechu, některých plevelů a zbytků posečené trávy.

Připravte zeleninové záhony na zimu

Po sklizni zryjte všechny záhony – provzdušníte je a prokypříte, na zrytém pozemku se navíc výrazně sníží výpar vody, porytá půda také ochotněji přijímá zimní srážky, kterých v posledních letech nebývá mnoho.

Pokud máte možnost, zaryjte na podzim do záhonů kompost nebo hnůj –  s hnojem ale pozor u záhonů, u kterých už teď víte, že na nich na jaře budete pěstovat kořenovou zeleninu, ředkvičky, cibuloviny a z okrasných rostlin cibulnaté a hlíznaté květiny. Výše vyjmenované hnojení čerstvým hnojem vysloveně nesnášejí. Pozor, hnůj nezarývejte příliš hluboko (maximálně 10 cm), pro jeho úplné zetlení a využití v půdě je potřeba, aby měl dostatečný přísun vzduchu.

Při rytí převracejte celé pláty půdy – nijak je nerozbíjejte ani nerozmělňujte, to za vás udělá zima a mráz. 

Vysaďte nové ovocné stromy a keře

Celý říjen a polovina listopadu je časem podzimní výsadby ovocných stromů a keřů – míra ujmutí je vysoká, půda je po létě vyhřátá a i když přijdou první mrazíky, nezamrzne víc než 2-3 cm do hloubky, což na zakořenění vysazených stromků (jejich kořeny jsou mnohem hlouběji) nemá žádný vliv.

Obecných rad mnoho není, co ovocný druh, to jiné nároky na výsadbu, postup se liší i podle toho, zda pořídíte sazenice v kontejnerech nebo prostokořenné. Několik pravidel ale platí vždy:

  • Výsadbová jáma by měla být dostatečně velká (cca 1,5 násobek velikosti koruny), na trvale zatravněné zahradě je vhodné pořídit stromkům jámu ještě větší.
  • Stromek by měl být zasazen ve stejné výšce, v jaké rostl ve školce. Pokud je příliš nízko, hrozí, že zakoření z naštěpované části. Pokud vysoko, bude trpět suchem.
  • Po výsadbě by vždy měla následovat důkladná zálivka (cca 10-15 litrů).
Sdílet: