210x210
Doručíme v pořádku nebo zdarma vyměníme
99,8% rostlin doručíme zdravé a v pořádku, protože každá zásilka projde přísnou kontrolou kvality rostliny i balení. Pokud by se přeci jen něco pokazilo, kontaktujte nás, pošlete nám fotografii problému a my vám rostlinu obratem vyměníme.
benefit_4
Nejširší výběr v ČR
10.000+ druhů skladem
Máme skutečně tu nejširší nabídku rostlin na českém internetu. Od nejkupovanějších klasik až po raritní kousky, které na zahradách málokdy potkáte.
benefit_1
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
Balíček vám zdarma dodáme od 2500 Kč. Platí pro balíčky posílané kurýrní službou (Česká Pošta, DPD, PPL). Nevztahuje se na paletové zásilky, individuální dopravu, ani zahradnictví flos kurýra.
60x60
Pěstujeme přirozeným způsobem
To znamená především na venkovních plochách, bez rychlení ve sklenících a zbytečné chemie. Rostliny připravujeme tak, aby dokázaly dlouhodobě žít především venku na zahradách, ne jen na pohodlných regálech zahradních center.
ico_care
Ekologické a šetrné
balení rostlin
Životní prostředí je pro nás důležité. Používáme proto blistry ze 100% recyklovaného a recyklovatelného materiálu.

Pět tipů, jak se starat o trvalky v prvních 2 letech po výsadbě

Všechny články
starší pán na zahradě pečuje o trvalky

I když se o trvalkách traduje, že jsou nenáročné a po vysazení na stanoviště “rostou takřka samy”, úplná pravda to není - minimálně v prvních dvou letech potřebují větší péči než pouhé občasné zalití. Trvalky po vysazení tvoří kořenový systém, pomalu se rozrůstají, méně kvetou. Co všechno můžete pro nově vysazené trvalky v zahradě udělat vy?

Tip první: Pečlivé pletí a kypření je základ

Trvalky vydrží mnoho, ale když je necháte v prvních měsících po výsadbě, než dobře zakoření a vytvoří trsy, zarůst plevelem, budou skomírat - plevele vezmou mladým sazenicím vláhu a živiny, vyšší plevele pak i světlo. Minimálně první sezonu po výsadbě proto trvalky důkladně zbavujte plevelů. Nezapomeňte, čím menší plevel je, tím lépe jde odstranit.

Na těžkých půdách dbejte na důkladné kypření - kromě toho, že pomůžete provzdušnění půdy a udržení vláhy, zbavíte sazenice trvalek plevelů. Kypření je možné nahradit mulčováním - organická hmota navíc rozkladem dodá rostlinám důležité živiny. Potěšující informace na závěr - jakmile se porost trvalek takzvaně “zapojí” (pokryjí záhon), není už potřeba mulčovat ani plít.

Tip druhý: V prvních měsících po výsadbě jsou trvalky žíznivé

Přestože v dospělosti trvalky až na výjimky zpravidla dodatečnou zálivku nepotřebují a vystačí si mimo období extrémního sucha s deštěm, v prvních několika měsících po výsadbě jsou na zálivku náročné. Rostliny totiž potřebují vytvořit dostatečný kořenový systém, který v dalších letech pomůže rostlinám čerpat vláhu z větších hloubek, na začátku ale trvalky potřebují naši pravidelnou pomoc.

Po výsadbě jim proto dopřejte zálivku jednou až dvakrát týdně, vždy je lepší méně často, ale větší dávkou vody - nejlépe 10-20 litrů na metr čtvereční. Voda se při tomto způsobu zalévání dostane hlouběji a rostliny, které se za ní vydají, vytvoří hlubší kořeny a budou obecně odolnější. Pro zálivku preferujeme dešťovou vodu, zaléváme ráno a večer.

Tip třetí: Při výsadbě přidejte kompost

I ony, byť jsou v naprosté většině na živiny nenáročné, potřebují pro zdárný růst na začátek vhodnou kombinaci živin. Jako ideální univerzální hnojivo se osvědčil kompost, zvolit můžete i další organická hnojiva, která svým složením a strukturou zlepšují vlastnosti půdy. Dbejte také na dodržení správné doby aplikace hnojiva - první hnojení dopřejte trvalkám nejdříve v březnu, poslední pak nejpozději v září. Platí také zásada, že méně je v případě trvalek více - nejsou tak náročné jako zelenina, stačí jim opravdu málo.

Tip čtvrtý: Správným řezem podpoříte další kvetení a růst  

Už v prvním roce mnohé trvalky vykvetou - je vhodné po odkvětu rostliny seříznout, často pak následuje ještě druhá vlna kvetení. Pokud necháte odkvetlé květy na rostlinách, věnují většinu energie na dozrávání semen a zpomalí se jejich růst. 

Jak na správný řez trvalek po odkvětu? Stonek seřízněte přibližně  5-10 cm nad zemí (někdy se doporučuje na výšku dlaně). Vysoké druhy, například astry je vhodné zkrátit na začátku léta cca o třetinu, porostou bujně a déle pokvetou.

Jsou ale také trvalky, u kterých se doporučuje ponechat uschlá květenství přes zimu. Například třapatky, rozchodníky, zápleváky, bělotrny, máčky a další jsou i v zimě atraktivní, slouží také jako potrava přezimujícím ptákům.

Tip pátý: I odolné trvalky uvítají první zimu zakrytí

V prvním roce po výsadbě dopřejte trvalkám vhodnou ochranu před mrazem. Mulč v podobě posekaného listí bude stačit, za suchých zim zároveň pomůže udržet v půdě vláhu. Pozor také ale na opačný extrém - přemokření. Mnohé druhy v zimě často zdánlivě umrznou, ve skutečnosti ale uhnijí. Zakrytí odstraňte jakmile nehrozí tuhé mrazy, což nastává v našich klimatických podmínkách většinou během března nebo počátkem dubna.

 

Sdílet: