210x210
Doručíme v pořádku nebo zdarma vyměníme
99,8% rostlin doručíme zdravé a v pořádku, protože každá zásilka projde přísnou kontrolou kvality rostliny i balení. Pokud by se přeci jen něco pokazilo, kontaktujte nás, pošlete nám fotografii problému a my vám rostlinu obratem vyměníme.
benefit_4
Nejširší výběr v ČR
10.000+ druhů skladem
Máme skutečně tu nejširší nabídku rostlin na českém internetu. Od nejkupovanějších klasik až po raritní kousky, které na zahradách málokdy potkáte.
benefit_1
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
Balíček vám zdarma dodáme od 2500 Kč. Platí pro balíčky posílané kurýrní službou (Česká Pošta, DPD, PPL). Nevztahuje se na paletové zásilky, individuální dopravu, ani zahradnictví flos kurýra.
60x60
Pěstujeme přirozeným způsobem
To znamená především na venkovních plochách, bez rychlení ve sklenících a zbytečné chemie. Rostliny připravujeme tak, aby dokázaly dlouhodobě žít především venku na zahradách, ne jen na pohodlných regálech zahradních center.
ico_care
Ekologické a šetrné
balení rostlin
Životní prostředí je pro nás důležité. Používáme proto blistry ze 100% recyklovaného a recyklovatelného materiálu.

Okrasné listnáče pro celoroční pěstování na terase? Vysaďte těchto sedm

Všechny články
hortenzie v nadobach

Terasy a větší balkony patří především letničkám a trvalkám pěstovaným v nádobách, na jaře pak rychleným cibulovinám. Co když ale chcete tento rostlinný “repertoár” rozšířit o keře, které vydrží v nádobách po celý rok - v horkých letních dnech i v zimních plískanicích a mrazech? Možnosti tu jsou - a my vám je představíme a pomůžeme s výběrem vhodných druhů.

Na začátek zmiňme, že okrasné listnáče v nádobách potřebují celoročně náležitou péči, a to už proto, že často musí existovat v extrémních podmínkách - v létě se snadno přehřeje jejich kořenový systém, za silných dešťů hrozí přemokření, v zimě je může poškodit mráz. 

  • V zimě je základem kvalitní ochrana proti mrazu. Především menší nádoby mají tendenci promrzat celé a kořenový systém trpí. Květináče a nádoby proto obalte vhodným izolačním materiálem - jutou, bublinkovou folií, polystyrenem, netkanou textilií. Vhodné je také přidat do substrátu provzdušňující materiál (perlit, zeolit…), který riziko promrznutí snižuje. Ochránit rostliny můžete také mulčováním.
  • Zimní zálivka? Pouze v bezmrazých dnech, zároveň dbejte na to, aby nezůstala voda v podmisce, kde by mohla zamrznout. Na zimní zalévání myslete už při výsadbě - nádoby pro pěstování okrasných listnáčů na terasách musí mít dostatečně velké odtokové otvory, na dno nádob umístěte drenážní vrstvu v podobě oblázků, keramzitu či štěrku.
  • Péče o rostliny v nádobách v létě? Většina druhů potřebuje velmi častou, v podstatě každodenní, zálivku. Substrát v nádobách totiž v horku rychle ztrácí vodu a rostliny trpí suchem. Pomoci si můžete vhodným vláhu zadržujícím materiálem, který do substrátu přimícháte - doporučujeme perlit, zeolit či hydrogel.
  • Nádobové rostliny potřebují v sezóně také pravidelně přihnojovat, naposledy ale na začátku srpna, aby nové přírůstky měly do zimy možnost dostatečně vyzrát.

Pro celoroční pěstování v nádobách doporučujeme tyto okrasné listnáče

Jilm sibiřský
Jilm sibiřský

Jilm sibiřský

Nejlépe poroste na slunném stanovišti, ale dařit se mu bude i v polostínu. Optimální podmínky najde v dobře propustné, mírně vlhké až vlhké, úrodné, hlinitopísčité půdě. Na pěstování je vcelku nenáročný, je mimořádně vitální a přitažlivý na pohled. Dá se snadno tvarovat, snáší i hlubší řez, přes léto potřebuje dostatečnou zálivku.

 

hortenzie velkolista
hortenzie velkolista

Hortenzie velkolistá

I v nádobách jsou hortenzie nádherné, jen vždy dbejte na to, aby měly stále alespoň mírně vlhký substrát - na zálivku jsou náročné. V zimě uvítají hortenzie mulčování či jinou ochranu před mrazem, v našich podmínkách zimy přežívají bez problémů. K dispozici je mnoho kultivarů různých velikostí a barev květenství.

 

dristal
dristal

Dřišťály

Dřišťály (také známé jako berberisy) jsou v zahradě univerzálními keři. Nepropustné živé ploty, skupinové výsadby, atraktivní solitéry - tak je možná znáte i vy. Především menší druhy jsou mimořádně vhodné i pro celoroční pěstování v nádobách. V zimě jsou dřišťály dekorativní atraktivními plody, které jsou zároveň potravou pro přezimující druhy ptáků.

 

Cotoneaster x suecicus ''Coral Beauty'' (5)
Cotoneaster x suecicus ''Coral Beauty'' (5)

Skalníky

Zákazníkům je představujeme jako keře pro každou zahradu. Totéž platí, i co se týče terasy - ani tady by neměl minimálně jeden ze skalníků chybět. Některé  skalníky jsou stálozelené (např. skalník Dammerův), existují nízké až plazivé druhy i ty vyšší, je možné najít i kultivary s panašovanými listy. Na zálivku jsou skalníky nenáročné.

 

Svída
Svída

Svída bílá

Prakticky nezničitelný okrasný keř, který i když v zimě namrzne, na jaře po citlivém prořezání rychle a bohatě obrazí. Svídy jsou atraktivní celoročně, mladé výhony zůstávají na rostlinách i poté, co na podzim opadají listy. Jejich výhodou je i fakt, že prakticky netrpí na choroby a škůdce. 

 

Euonymus fortunei var. radicans (3)
Euonymus fortunei var. radicans (3)

Brslen Fortuneův var. radicans

Z brslenů jeden z nejvhodnějších druhů pro pěstování v nádobách. Je stálezelený, nízký a kompaktní - dorůstá pouze do 40 cm, je vhodný i do polostínu, dobře snáší řez a tvarování. Brslen Fortuneův je ceněný pro kompaktní habitus s dekorativními neopadavými listy, ze kterých se budete těšit celý rok.

 

Forsythia intermedia ''Lynwood''_02
Forsythia intermedia ''Lynwood''_02

Zlatice prostřední 'Lynwood'

Velmi oblíbený a atraktivní “zlatý déšť” rozkvétá velmi brzy na jaře, mezi okrasnými listnáči mezi prvními. Od začátku dubna, ještě před vyrašením listů, se celý obalí jasně žlutými, široce rozevřenými, čtyřčetnými květy. Vaši terasu tak dokonale rozzáří. Nejlépe zlatice poroste na slunném nebo mírně přistíněném stanovišti, v lehčí, živné půdě. 

 

Sdílet: