210x210
Doručíme v pořádku nebo zdarma vyměníme
99,8% rostlin doručíme zdravé a v pořádku, protože každá zásilka projde přísnou kontrolou kvality rostliny i balení. Pokud by se přeci jen něco pokazilo, kontaktujte nás, pošlete nám fotografii problému a my vám rostlinu obratem vyměníme.
benefit_4
Nejširší výběr v ČR
10.000+ druhů skladem
Máme skutečně tu nejširší nabídku rostlin na českém internetu. Od nejkupovanějších klasik až po raritní kousky, které na zahradách málokdy potkáte.
benefit_1
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
Balíček vám zdarma dodáme od 2500 Kč. Platí pro balíčky posílané kurýrní službou (Česká Pošta, DPD, PPL). Nevztahuje se na paletové zásilky, individuální dopravu, ani zahradnictví flos kurýra.
60x60
Pěstujeme přirozeným způsobem
To znamená především na venkovních plochách, bez rychlení ve sklenících a zbytečné chemie. Rostliny připravujeme tak, aby dokázaly dlouhodobě žít především venku na zahradách, ne jen na pohodlných regálech zahradních center.
ico_care
Ekologické a šetrné
balení rostlin
Životní prostředí je pro nás důležité. Používáme proto blistry ze 100% recyklovaného a recyklovatelného materiálu.

Netradiční pokojovka a chlouba barevného balkonu: africká kopřiva

Všechny články
coleus vice druhu a netykavky

To máte monsteru, pileu, šplhavnici...a taky ficus lyrata, ledviník a svícník. Z pěstování pokojovek se stal v posledním desetiletí velký hit. Pěstují mileniálové, hipsteři i generace Z. Překvapivě je fascinují stejné rostlin, které milovaly naše babičky. Mezi ně patřila i kopřiva.

Netradiční pokojovka a chlouba barevného balkonu: africká kopřiva

Koleus, pochvatec nebo kopřivěnka
Tak se nejčastěji označují pokojové kopřivy pocházející z tropické Asie a Afriky. S oblibou se šlechtí, proto najdete nespočet kultivarů všemožně vybarvených a vykreslených listů – od mini rostlinek až po menší keříky. I když pokojové kopřivy mohou též drobně kvést, přiznejme si to narovinu: pěstují se kvůli nádherným listům. Poupata a květy pěstitelé pokojovek dokonce vyštipují, aby kopřiva rostla bujně a pěkně se zakošatila. Jednotlivé druhy kopřiv se vybarvují do zelené, žluté, růžové, karmínové, červené, krémové, fialové i hnědé – ve všech kombinacích a kresbách, proto je tak famózní kombinovat africké kopřivy v nádobách mezi sebou. V tomhle ohledu trochu připomínají hosty – člověk jich může mít plnou zahradu nebo poličku, a stejně je každá úplně jiná.

Pěstování doma i na zahradě
Africké kopřivy potřebují dostatečné množství světla, ideálně na slunečném stanovišti bez přímého úpalu. Mezi jednotlivými kultivary si můžete vybrat i kopřivy, které pěkně porostou také na stinném stanovišti. Čím více světla rostlině poskytnete, tím pěkněji se jí vybarví listy. Svědčí jí také vyšší vzdušná vlhkost, tedy rosení nebo podmiska s kamínky a vodou. Zalévá se přiměřeně, nemá ráda dlouhodobé vysychání, ale ani přemokření půdy. Pokud teplota stoupne nad 12 stupňů Celsia, můžete kopřivy směle vysazovat do záhonů či venkovních nádob.

Nebojte se experimentovat
Africké kopřivy jsou v zahradách velmi víceúčelové rostliny. Ozdobí letničkové záhony a hodí se do obrub cest či jiných útvarů v zahradě. Velmi dobře se jim bude dařit i v nádobách a truhlících. Sesadit je můžete do samostatných kopřivových kombinací, což je skvělé řešení, protože vždycky přiměřeně trefíte zálivku a nemusíte se příliš ohlížet na skladbu dalších rostlin. Velkou parádu ovšem udělají i v pořádně rozkvetlém okenním truhlíku nebo balkonové nádobě. Nebojte se hýřit barvami, experimentovat a sesadit kopřivy společně s rostlinami s nápadnými květy.

.

Na slunce i do stínu
Mezi jednotlivými kultivary si velmi dobře vyberete kopřivy vhodné na slunná stanoviště letničkových záhonů, ale také svěží kopřivy, kterým se bude lépe dařit pod střechou pergoly nebo na venkovní verandě. Kromě tradičních kopřivových tvarů můžete zvolit i polopřevislé kompaktní kultivary a udělat letos s kopřivami opravdu velkou parádu. Balkon totiž nemusí být pestrý jenom barvami, ale také tvary rostlin a množstvím různých druhů. 

Vyšlechtěte si svůj druh
Vyšlechtění vlastní africké kopřivy překvapivě není vůbec náročné a zvládne to i pěstitel, který s pokojovkami teprve začíná. Vedle pecky avokáda a manga můžete mít nově zaseté kopřivy nebo kopřivové řízky mateřské rostliny. Africké kopřivy musíte nechat vykvést, vytvořit semena a potom vysít. Mladé kopřivy se budou vyznačovat velkou barevnou variabilitou – ty nejvhodnější kopřivy si necháte a pěstujete dále. Pokud si naopak přejete zachovat a rozmnožovat původní mateřskou rostlinu, určitě to nedělejte ze semen. Kopřivy je ideální množit řízkováním.

.

Proč to babičky s africkými kopřivami vzdaly?
Africké kopřivy za sebou mají světlé i stinné chvilky. V minulosti byly považovány za pokojovku s nedlouhou životností. Řadu zahradnic iritovala jejich neschopnost přizpůsobit se pokojovým podmínkám i během zimy. Kopřivy zkrátka většinou nepřežily zimní období, a tak si trochu neprávem vysloužily pověst nevděčných pokojovek na jednu sezonu. Krátké zimní dny, málo světla a minimum sluníčka neprospívá žádné pokojovce, natož světlomilným kopřivám. Důležité je snížení teploty, kopřiva potřebuje pro zdárné přezimování 12 až 15 stupňů Celsia. Po dlouhé zimě bývají na začátku nové vegetační sezóny dost nevzhledné. Snadná pomoc: ostříhejte je. Rostlinu seřízněte na pět centimetrů a nechte ji znovu obrazit. Během krátké doby se pěkně rozroste. Platí to i v případě, že bude po zimě vypadat k světu. Kopřivám časté zaštipování svědčí, krásně se zahustí, rozkošatí a třeba budou mít přesně takový tvar, po jakém toužíte.

Kopřivová první pomoc
Při letnění se může stát, že na kopřivy zapomenete a lehce vám přeschnou. V takovém případě rostlina shodí listy a vypadá asi podobně jako po zimě. Neházejte flintu do žita – namočte květináč do kbelíku s vodou a nechte zeminu důkladně promáčet. V lepším případě se rostlina vzpamatuje. V horším se budete muset držet ustáleného kopřivového pravidla: Pokud vypadá špatně, seřízněte ji zhruba na pět centimetrů, znovu obrazí.

Těžký výběr milovníka kopřiv
Bílá, krémová, růžová, zlatá, zelená, červená, fialová – africké kopřivy najdete v mnoha odstínech a nepřeberném množství kombinací. Oblíbené jsou zejména kultivary s výrazně barevnou žilnatinou nebo širšími odlišně zbarvenými okraji. Jednotlivé kombinace barev jsou svou sytostí opravdu úchvatné – příroda ovšem nikdy nedopustí, aby byl výsledek nepěkný. Výbornou zprávou je, že jednotlivé kultivary kopřiv spolu vzájemně skvěle ladí, takže se dají doma i venku sesazovat do nádob, řízkovat, šlechtit a hrát si s nimi. Nejtěžší otázka tedy zní: Kterou z kopřiv si vybrat?

.

 

Sdílet: