210x210
Doručíme v pořádku nebo zdarma vyměníme
99,8% rostlin doručíme zdravé a v pořádku, protože každá zásilka projde přísnou kontrolou kvality rostliny i balení. Pokud by se přeci jen něco pokazilo, kontaktujte nás, pošlete nám fotografii problému a my vám rostlinu obratem vyměníme.
benefit_4
Nejširší výběr v ČR
10.000+ druhů skladem
Máme skutečně tu nejširší nabídku rostlin na českém internetu. Od nejkupovanějších klasik až po raritní kousky, které na zahradách málokdy potkáte.
benefit_1
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
Balíček vám zdarma dodáme od 2500 Kč. Platí pro balíčky posílané kurýrní službou (Česká Pošta, DPD, PPL). Nevztahuje se na paletové zásilky, individuální dopravu, ani zahradnictví flos kurýra.
60x60
Pěstujeme přirozeným způsobem
To znamená především na venkovních plochách, bez rychlení ve sklenících a zbytečné chemie. Rostliny připravujeme tak, aby dokázaly dlouhodobě žít především venku na zahradách, ne jen na pohodlných regálech zahradních center.
ico_care
Ekologické a šetrné
balení rostlin
Životní prostředí je pro nás důležité. Používáme proto blistry ze 100% recyklovaného a recyklovatelného materiálu.

Neokoukané balkonové rostliny

Všechny články
gazánie mix příprava před výsadbou

Jejich revírem jsou balkony, pergoly a terasy. Jejich krása je úchvatná. Jejich protivníci jsou muškáty jako vystřižené z bavorských seriálů a nápadné květy begonií. Neokoukané balkonové rostliny vám zpříjemní celé léto a dodají vašemu balkonu či parapetům osobitý ráz.

Barevný balkon užitečný pro včely a hmyz
Vybrali jsme pro vás sedm nádherných letniček, které dodají vašim parapetům úplně jiný šmrnc a nádech. Okouzlí vás, vytáhnou vás na zahradu nebo vás pozvou na balkonové posezení. Každý den, po celé léto. Kromě toho, že je určitě nebude mít žádná sousedka v ulici, je spojuje ještě jedna věc – jsou velmi užitečné pro hmyz. Přiletí na ně včelky sbírající nektar, zastaví se tu barevní motýli a přilákají i další opylovače. Na vašem pestrém balkoně to bude bzučet, cvrčet a třepotat křídly – a přesně takhle to má být. Pokud mají včely váš balkon ve svém doletu a rajonu, určitě s nimi letos počítejte.

Pojďme si tedy představit letošní hvězdy vašeho balkonu:

Pařížské kopretiny

Květy pařížských kopretin připomínají gerbery. Nádoby i truhlíky vám ozdobí především na jaře a na podzim, protože lépe kvetou v chladnějším počasí. Vyhovuje jim stanoviště na plném slunci, ale pěkně se jim povede i v polostínu. Pocházejí z Kanárských ostrovů a jsou vzdálené sestřenice ostálek, jiřin a krásenek, proto je můžete na letničkových záhonech beze všeho kombinovat. Jejich žluté, růžové i červené květy přilákají užitečný hmyz i krásné motýly, takže se na balkoně rozhodně bude na co dívat.

.


Povíjnice

Každý letní balkon by měl být tak trochu džungle. Ať už na něj po vzoru urban jungle vynosíte všechny pokojovky, které snesou letnění, nebo si vystačíte s letničkami, určitě budete potřebovat okrasnou pnoucí rostlinu. K tomuto účelu skvěle poslouží povíjnice. Hodí se do truhlíků, závěsů i nádob a díky svým listům dovede s ostatními balkonovkami vytvořit barevný i tvarový kontrast. Skvěle se s ní kombinují petúnie, verbeny i lobelky. Dokáže ozelenit celé balkony a okenní parapety. Jediné, na co si musíte dát velký pozor, je jeho orientace – hodí se na východ, jihovýchod a jihozápad. Miluje slunce a na stinných stanovištích neudělá žádnou velkou parádu.

.


Vějířovky


Okouzlující záplava fialovo modrých vějířků – tak vypadají vejířovky v truhlících a závěsných nádobách. Jejich zajímavé a pro přírodu trochu netypické zbarvení je předurčuje k velkým balkonovým výkonům. Skvěle se kombinují jak s bohatě kvetoucími rostlinami, tak se zelenými záplavami listů. Bohatá záplava květů často přeroste okraje nádob a romanticky vykukuje do ulice. Hodí se ovšem i do nádob poblíž posezení, protože nádherně voní. Nejpěkněji poroste na slunném stanovišti, jinak je tato romantická rostlina na péči nenáročná.

.


Dvoutvárky

Africké letničky dvoutvárky jsou skvělé pro všechny tradiční pěstitele muškátů, kteří letos zkrátka potřebují změnu. Vyžadují prakticky stejnou péči jako muškáty a rády si libují ve slunečních paprscích. Dvoutvárkám se říká africké sedmikrásky a platí za jedny z nejkrásnějších balkonových rostlin u nás. Svým vzhledem a nápadnými květy však spíše než sedmikrásky připomínají kopretiny. A dají se s nimi také docela dobře kombinovat. Sesazovat je můžete také s petúniemi nebo muškáty.

.


Gazánie

A nejsou to nějaké barevnější kopretiny? Ba ne, to jsou gazánie. Svými květy kopretiny vzdáleně připomínají, jsou ovšem: barevnější, plnější a zářivnější. Mají v sobě vše, co bude váš letošní barevný balkon potřebovat. A jsou to taky trošku princezny – své květy otevírají až kolem desáté hodiny a spát chodí už v pět odpoledne. Svými žlutými a oranžovými květy ovšem září celé léto a stanou se dominantou vašeho balkonu či truhlíku.

.


Sporýš

Verbeny neboli sporýše potřebujete, protože dodají vašemu balkonu nejen magickou krásu, ale také magickou podstatu. Jedná se totiž o bylinu, na kterou nedali naši předkové dopustit. Používali ji jako základní ingredienci do nápojů lásky, přisuzovali jí afrodiziakální účinky a měla je ochránit před vším špatným. Přezdívali jí Venušina síla nebo Bylina laskavosti. Dnes našla své uplatnění v homeopatii a domácím lékařství. Její nať zklidňuje nervy, pročišťuje dýchání a detoxikuje organismus. Fialovým květům této rostliny se dobře povede na slunném až polostinném stanovišti. Jsou to takoví balkonoví univerzálové – vyhovuje jim východní i západní expozice. Představují výbornou volbu pro okenní parapety i závěsné nádoby. Můžete je kombinovat s gazániemi, dvoutvárkami i pařížskými kopretinami. Jen do toho!

.


Minipetúnie


Záplavy drobných květů vyniknou v okenních truhlících i závěsných koších. Letošní nabídka se navíc opravdu povedla – meruňková, purpurová, ultrafialová nebo tmavě červená. Minipetúnie nabízejí vkusné i jemné barevné odstíny, které z tradičních truhlíků v kombinacích červených, bílých a fialových zase tolik neznáme. Sytější i pastelové barvy jejich kvítků dodají vašemu balkonu romantičtější vzhled. Připravte jim slunné stanoviště orientované na jih, východ či západ a barevná krása může začít. Jaro budiž pochváleno!

.

 

Sdílet: