210x210
Doručíme v pořádku nebo zdarma vyměníme
99,8% rostlin doručíme zdravé a v pořádku, protože každá zásilka projde přísnou kontrolou kvality rostliny i balení. Pokud by se přeci jen něco pokazilo, kontaktujte nás, pošlete nám fotografii problému a my vám rostlinu obratem vyměníme.
benefit_4
Nejširší výběr v ČR
10.000+ druhů skladem
Máme skutečně tu nejširší nabídku rostlin na českém internetu. Od nejkupovanějších klasik až po raritní kousky, které na zahradách málokdy potkáte.
benefit_1
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
Balíček vám zdarma dodáme od 2500 Kč. Platí pro balíčky posílané kurýrní službou (Česká Pošta, DPD, PPL). Nevztahuje se na paletové zásilky, individuální dopravu, ani zahradnictví flos kurýra.
60x60
Pěstujeme přirozeným způsobem
To znamená především na venkovních plochách, bez rychlení ve sklenících a zbytečné chemie. Rostliny připravujeme tak, aby dokázaly dlouhodobě žít především venku na zahradách, ne jen na pohodlných regálech zahradních center.
ico_care
Ekologické a šetrné
balení rostlin
Životní prostředí je pro nás důležité. Používáme proto blistry ze 100% recyklovaného a recyklovatelného materiálu.
Nově zaplatíte pouze poloviční cenu za dopravu, když nakoupíte alespoň za 1500 Kč. Pokud nakoupíte za 2500 Kč, máte dopravu zcela zdarma. Platí pro běžné zásilky koncových zákazníků kurýrem či poštou. Neplatí pro Top Trans, individuální přepravu ani pro velkoobchodní zákazníky.

Na plody rakytníku létal i bájný Pegasus

Všechny články
rakytnik

Hustý až neprostupný keř se sladkokyselými plody je skvělou volbou do živého plotu, vynikne jako solitérní krasavec a zároveň vás inspiruje pro tvorbu zdravých dobrot v kuchyni. Pro jeho zbarvení se vám bude chtít vyrazit do zahrady od jara až do podzimu.

Hustý keř se záplavou plodů


Rakytník řešetlákový je velmi hustý a trnitý keř, který zaručeně odradí všechny nechtěné návštěvníky. Jeho krásné stříbřité listy se ve zralém věku zbarví do zelena a na zimu opadávají. Rakytník je dvoudomý, proto byste vedle sebe měli pěstovat samčí a samičí rostlinu – mírně se liší barvou květu, ale stále se jedná o rakytník, takže i když je vysadíte vedle sebe, bude vaše zahrada působit uceleným a harmonickým dojmem. V naší nabídce si můžete vybrat z obou pohlaví, která jsou uvedena na detailu každé rostliny. Zvolit můžete také samosprašnou odrůdu, kde tento problém zcela odpadá. Plody rakytníku jsou menší kulovité či válcovité peckovice. Jejich barva se liší podle konkrétní odrůdy – od červené až po červenooranžovou. Mají velmi výraznou sladkokyselou chuť, dát si je můžete rovnou čerstvé nebo zužitkovat v řadě pokrmů.

Posiluje organismus bohatou dávkou vitamínu C


Rakytníku se přezdívá „citroník severu“ nebo „sibiřský zázrak“ – oba názvy se vztahují k bohatému obsahu vitamínů a minerálů. Kromě zmiňovaného vitamínu C obsahuje též vitamín A, B1, B2, B6, B9, B12 a minerály. Posiluje organismus, působí preventivně proti nachlazení a rakytníkový olej pomáhá při hojení popálenin. Jeho listy se zpracovávají na bylinkové čaje. Rakytník se dříve používal i k léčení koní – odtud je odvozen jeho latinský název Hippophae Rhamnoides, řecké hippos znamená kůň, phaes světlo. Bájný Pegasus si k rakytníkům pravidelně létal a pojídal jejich listy i plody.

Nenáročný keř na pěstování


Keři se bude výborně dařit na plném slunci v lehkých propustných půdách. Určitě snese delší sucho, když pojedete na dovolenou, ale jinak byste se za ním měli do zahrady pravidelně vypravit a dopřát mu dost vláhy. Mrazuvzdorný rakytník se příliš nehodí na stanoviště s těžkými jílovitými půdami. Možná vám vždycky vrtalo hlavou, jak dobře prosperují rakytníky ve městech, poblíž silničních komunikací, kde se nedaří prakticky ničemu. Tento keř se totiž využívá jako meliorační dřevina. Na jeho kořenech žijí symbiotické bakterie, které na sebe poutají dusík a umožňují rakytníku přežít i ve velmi chudých půdách. I na takových stanovištích rakytník díky svým schopnostem obohacuje okolní půdu. V Číně a Mongolsku se zase využívá k předcházení erozí způsobených větrem. 


Sklízení rakytníku vyžaduje trochu praxe


Nad optimální dobou sklizně rakytníku občas váhají i velmi zkušení zahrádkáři, kteří ho mají na zahradě už několik let. Správnou dobu sklizně se vyplatí několik týdnů vyhlížet a chodit postupně ochutnávat, jestli už jsou bobule ve své nejlepší kondici. Když rakytník sklidíte o něco později, přijde o některé ze svých cenných látek. Snažte se proto vždy sklízet plně vyzrálé plody. Nejrozšířenější odrůda rakytníku Leikora dozrává obvykle v první polovině září, ale zasadit můžete i odrůdy Friesdorfer Orange nebo Hergo, které dozrávají až v druhé polovině září nebo začátkem října. Samotná sklizeň bývá také obtížná. Někdo pod keř rozprostře plachtu a opatrně třese kmínkem keře. Další zahradníci se pustí do pracného obírání, které není vzhledem k trnům právě příjemné. Doporučuje se také nechat keř přemrznout, protože se pak sklízí lépe. 

(keř v době sklizně na zahradě našeho kolegy, foto Marcel Kupka)

 

Dobroty plné vitamínů


V kuchyni uděláte s rakytníkem velkou parádu. Využijete ho především do nejrůznějších šťáv, sirupů, marmelád a kombinovat ho lze s řadou dalších dobrot. Začít můžete některou z našich inspirací:

(sklizeň v zahradě našeho kolegy, foto Marcel Kupka)


Rakytníkový sirup vyráběný za studena


Nasbírejte 0,5 kg plodů rakytníku. Pečlivě je rozmixujte tyčovým mixérem a propasírujte přes husté sítko, abyste odstranili pecičky i zbytky slupek. Rakytníkovou šťávu smíchejte s 1 kg tekutého medu. Směs nechte asi 3 hodiny v pokojové teplotě a občas promíchejte. Poté naplňte do lahví a uskladněte v ledničce. Sirup se hodí na slazení čaje, klasické ředění vodou nebo užívání po lžičkách jako prevence nachlazení.


Klasický rakytníkový sirup


Rozmixujte 2 kg plodů, ze kterých vám vznikne přibližně 1 litr šťávy. Ohřejte ho na 80 stupňů a postupně přidávejte cukr. Podle chuti doplňte maximálně 0,5 kg cukru. Pokud máte rádi hustou konzistenci sirupu, přimíchejte 2 lžičky tekuté pektózy. Sirup se ale dobře zahustí pouhým delším a pomalým varem. Po vychladnutí přelijte do lahví a uskladněte.


Rakytníková marmeláda


Nasbírejte si 1 kg plodů rakytníku a připravte si 1 kg cukru. Poměr můžete upravit podle vlastní chuti. Bílý cukr se dá dobře nahradit třtinovým cukrem, medem nebo různými sirupy. Plody umyjte, dejte do hrnce a rozvařte. Jakmile začnou praskat, propasírujte je přes hrubší sítko. Vraťte do hrnce, přiveďte k varu, a potom přisypte cukr. Povařte asi 5 minut, odstavte a ještě horké plňte do skleniček.

 

 

Sdílet: